LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE
Norsk: (English below) Her ja, da fikk jeg gjort det også! Endelig en gang fikk jeg somla meg til å lage Gresskarpai eller Pumpkin Pie som er en amerikansk kake / dessert som tradisjonelt blir laget på denne tiden av året, altså rundt Halloween og Thanksgiving. Elsker å prøve nye ting og har i årevis hatt lyst til å lage denne, nysgjerrig på smak osv., men først og fremst har jeg måttet lage gresskarpure (får ikke tak i hermetisk her), men i år ble iallefall gjort. (Oppskrift på gresskarpure finner du forresten HER) Altså: DU trenger ikke lage den fra bunnen av, forutsatt at du finner på glass/boks i butikken. Resultatet er en kake med deilig søt paibunn fylt med søtt og krydret gresskarfyll. Prøv selv!
English: So there, finally that's done as well. Got around to making pumpkin pie which is an American cake / dessert traditionally made and served around this time of the year, in connection with Halloween and Thanksgiving. I love trying new things and for years I have wanted to try this one, been curious on flavour etc., but first of all I have had to make pumpkin puree (can't get canned here), and this year finally.... (By the way, you can find recipe for pumpkin puree HERE ) Just to be clear: YOU don't have to make it from scratc, provided you can find it tinned / in a jar in the supermarket. The result was this cake consisting of a lovely sweet pastry base filled with sweet and spicy pumpkin-filling. Try it yourself:
INGREDIENSER (paiform 23 cm) / INGREDIENTS (Pie dish 23 cm)
PAIDEIG / FOR THE PASTRY
110 g mykt, usaltet smør / 110 g unsalted butter, softened (3.9 oz)
225 g hvetemel / 225 g plain flour (7.9 oz)
80 g finkornet sukker / 80 g caster sugar (2.8 oz)
1 stort egg / 1 large egg
110 g mykt, usaltet smør / 110 g unsalted butter, softened (3.9 oz)
225 g hvetemel / 225 g plain flour (7.9 oz)
80 g finkornet sukker / 80 g caster sugar (2.8 oz)
1 stort egg / 1 large egg
GRESSKARFYLL / PUMPKIN FILLING
400-425 g gresskarpure* / 400 - 425 g pumpkin puree* (14.2-15 oz)2,5 dl vikingmelk / 250 ml evaporated milk (1 cup)
1 egg / 1 egg
220 g finkornet sukker / 220 g caster sugar (7.7 oz)
1 ts salt / 1 tsp salt
1/4 ts nellik / 1/4 tsp ground cloves
1,5 ts kanel / 1,5 tsp cinnamon
0,5 ts ingefær / 0,5 tsp ground ginger
1,5 ss hvetemel / 1,5 tbs plain flour
*Jeg brukte 400 g fersk pure. Har kikket i ulike oppskrifter og bruker man fra boks er gjerne boksen på 425 g ser det ut til.
* I used 400 g fresh puree. Having checked various recipes it seems like the ready ones comes in 425 g (15 oz) jars.
Norsk: (English below)
For paibunnen
(Se steg-for-steg bilder under) Ha romtemperert smør og mel i en bakebolle, bruk en elektrisk mikser og kjør på lav hastighet til blandingen er kornete i konsistensen. Tilsett sukker og bland godt. Tilsett så egget og bland forsiktig med en skje før du knar deigen lett på et bakebord. Denne deigen er flott å jobbe med! Pakk deigklumpen inn i plastfolie og la hvile i kjøleskapet 20-30 minutter. Ta så ut deigen av kjøleskapet og kjevle ut på melet bakebord til ca. 5mm tykk og ha den over i en 23-24 cm smurt paiform. Press deigen godt ned i formen og opp langs sidene helt opp til kanten. Skjær vekk overflødig deig med en skarp kniv. Prikk deigen noen ganger med en knivspiss eller gaffel og sett tilbake i kjøleskapet for å hvile 20-30 minutter. Sett i mellomtiden ovnen på 150 grader. Ta ut paideigen av kjøleskapet, kle kantene med aluminiumsfolie for å unngå at deigen krymper under steking, legg et stykke bakepapir over deigen som så fylles med tørket pasta, tørkede erter, bønner e.l. (for å holde det nede på plass), og forstek paibunnen på midterste rille i 10 minutter. Ta så vekk bakepapir og bønner e.l og stek videre i 10 minutter til. (Se steg-for-steg bilder under). Ta ut av ovnen og sett til side mens du lager gresskarfyllet.
For gresskarfyllet
Ha alle ingrediensene til gresskarfyllet i en stor bakebolle og bland godt med en elektrisk mikser. Hell blandingen i det forstekte paiskallet og stek på midterste rille ved 170 grader i 40-50 minutter til blaningen har stivnet. (Den vil nok virke litt løs i midten men dette vil stivne mer under avkjøling). Sett på rist til avkjølt og deretter i kjøleskapet over natten. Sett kaken pa et passende fat og server.
English:
For the pastry:
(See step-by-step pictures below) Using a freestanding mixer with the paddle attachment, mix together the butter and flour on a low speed until crumb-like in consistency. Add the sugar and then the egg, mixing gently just to incorporate. When a dough starts to form, take it out of the bowl and knead lightly on a floured work surface to bring it together. Wrap the pastry in clingfilm and leave to rest in the fridge for 20-30 minutes.
Once the pastry has rested, roll it out on a lightly floured worktop so that it is about 5mm (1/4") thick and large enough to fit your tart tin (23-24 cm or 9"-9.5"). Line the buttered tart tin with the pastry, gently pressing it down into the base and sides of the tin. Using a sharp knife, cut away any excess pastry so that it is level with the edge of the tin, then prick the base of the pastry a few times with the point of the knife. Put the pastry case back in the fridge to rest for another 20-30 minutes. In the meantime, preheat the oven to 150 degrees Celcius (300 degrees Fahrenheit). Once rested, line the sides with tin foil (in order to avoid the pastry to shrink during baking). Then line it with a baking sheet, fill with baking beans (I use dry pasta) and then place it in the oven to bake "blind" for 10 minutes. Carefully remove the baking beans along with the baking sheet and bake the tart case for another 10 minutes. (See step-by-step pictures below). Remove from the oven and set aside to cool while you make the filling.
For the pumpkin filling
Put all the ingredients for the filling in a baking bowl and mix well using an electric mixer until well incorporated. Pour the filling into the prepared pastry case and bake at 170 degrees Celcius (340 degrees Fahrenheit) on the middle rack for 40-50 minutes until the filling has set. There might still be a slight wobble in the middle but this will set during chilling. Place on a wire rack to cool and then transfer to the fridge to chill overnight. Put the pie on a dish and serve.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!