torsdag 24. januar 2013

Meksikansk Bønnegryte/Mexican Bean Stew

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE


 English version along with Norwegian
Norsk: (English below)
Åååååhhh.....Du kan tro vi koste oss med middagen i dag! Snakker om deilig gryterett full av god smak og sunne saker!!!! Her har du en nydelig, ikke for sterk, gryterett fra Mexico! Du kan selvsagt lage den sÅ sterk du vil, det justerer du lett med mengden chili du har i, men følger du oppskriften min blir resultatet en herlig rett med litt "sting". Server den bare som den er, eller gjerne med litt matyoghurt eller rømme ved siden av, det hadde vi og det passet perfekt. Og hvorfor ikke ferskt og varmt Maisbrød fra Texas? (Oppskrift  HER )
English:
Oooohhhh......Guess who really enjoyed dinner today! Talk about lovely stew full of good flavours and healthy stuff!!!! Here is a delicious, not too hot, stew from Mexico! Of course you can make it as spicy as you want, that's easily adjusted with the amount of chili you add, but if you follow my recipe the result will be a lovely dish with a little "sting". Serve it as it is, but I recommend a little Greek yoghurt or sour cream on the side. We had that and it was perfect. And why not making some fresh Texan Cornbread? (Recipe HERE )
INGREDIENSER (til 2-3 pers.)/ INGREDIENTS (For 2-3 persons)
400 g *Pintobønner, kokt / 400 g **Pinto Beans, cooked (14 oz)
2 ss olivenolje / 2 tbsp olive oil
1 stor løk, hakket / 1 large onion, chopped
2 kløfter hvitløk, knust / 2 cloves garlic, crushed
2 stilker selleri, hakket / 2 sticks of celery, chopped
2 gulrøtter, i små biter / 2 carrots, cut into small cubes
1 ts spisskummen / 1 tsp ground cumin
0,5 ts malt allehånde / 0,5 tsp ground allspice
2 ts tørket timian / 2 tsp dried thyme
2 ts tørket oregano / 2 tsp dried oregano
1,5 ts chipotle chili (se tips) / 1,5 tsp chipotle chili (see tips)
1 liten kanelstang / 1 small cinnamon stick
1 laurbærblad / 1 bay leaf
1 boks (ca. 400 g) hermetiske tomater / 1 tin  of tomatoes (ca. 400 g) (14 oz)
300 ml buljong(vann+terning) / 300ml stock (water +cube) (1 1/4 c)
Salt og pepper / Salt and pepper
*Hvis du bruker tørkede bønner husk at de må legges i vann natten over! Du kan selvsagt også bruke ferdigkokte bønner. Andre typer kan også brukes, som f.eks. Svarte bønner, Borlotti, Cannellini e.l.
TIPS: (N) Jeg brukte tørket chipotle som jeg bløtet i vann og skar i bittesmå biter.
 TIPS: (E) I used dried chipotle chiles which I soaked in water and then cut into tiny pieces.
** If you are using dried beans, remember to soak them in water overnight! You can also use ready-cooked beans. Other types can also be used, such as Black Beans, Borlotti or Cannellini.

FREMGANGSMÅTE / METHOD
Norsk: (English below)
Bløtlegg tørkede bønner natten over. Kok de så i rikelig med vann, ca. 1 time til myke. Slå av vannet.
Varm olje i en kjele og fres hakket løk, hvitløk, gulrøtter og selleri over medium varme i ca. 10 minutter. Rør om innimellom. Tilsett spisskummen, allehånde, timian, oregano og chili og la surre ytterligere 2-3 minutter. Tilsett tomater, laurbærblad, kanelstang, vann og buljongterning her kan du bruke kjøtt- eller grønnsakbuljongterning), gi et oppkok, sett ned varmen og la småkoke under lokk i ca. 40 minutter. Rør om av og til. Tilsett de kokte bønnene og la småkoke ytterligere 15-20 minutter. Smak til. Gryten kan med hell stå og godgjøre seg tildekket en stund før servering, det gjør den bare enda bedre!!! Server som den er eller med f.eks. matyoghurt / rømme, maisbrød eller hva du måtte ønske!
English:
Let the dried beans soak overnight in water, then boil them in lots of water for approx. 1 hour until tender. Drain.
In a large saucepan, heat the oil, and saute the chopped onion, garlic, carrots and celery over medium heat for approx. 10 minutes, stirring occasionally. Add cumin, allspice, thyme, oregano and chili and let saute another 2-3 minutes. Add tomatoes, bay leaf, cinnamon stick, water and stock cube (you can use either meat- or vegetable stock cube), bring to the boil, then reduce heat and let simmer, covered, for approx. 40 minutes. Stir occasionally. Add the cooked beans and let simmer for another 15-20 minutes. Season to taste. The stew will get even better if you leave it to rest for a while before serving. Enjoy this hearty stew with some yoghurt / sour cream, corn bread or anything else you fancy.

Deilig på en kald vinterdag!!!! / Lovely on a cold winter day!!!


Inspirasjon til oppskriften hentet fra kokeboken Wahaca, Mexican Food at Home
Inspiration for the recipe is from the cookbook Wahaca, Mexican Food at Home

Maisbrød fra Texas / Texan Cornbread
Opprskrift / Recipe  HERE

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...