LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE
English version along with NorwegianNorsk: (English below)
Her har dere en skikkelig tradisjonell gresk middag!!! Det finnes vel like mange måter å lage dette på som det finnes greske husmødre antar jeg...Nå er jeg ikke gresk, ei heller husmor, men dette er nå iallefall min versjon, og tilbakemeldingene jeg har fått har gjort meg glad :-)!!!!
P.S. Til variasjon kan du bruke svinekoteletter istedenfor kylling. Samme fremgangsmåte.
P.P.S. Du kan også lage dette med lammekoteletter, men da ville jeg brukt rosmarin istedenfor oregano og droppet sitronen.
P.P.P.S. Og selvsagt kan du lage potetene uten kjøtt i det hele tatt! Fremdeles samme fremgangsmåte!
English:
Here is a real traditional Greek dinner!!!! I guess there are as many ways to make this as there are Greek housewives out there...Now, I'm not Greek, nor am I a housewive, but nevertheless this is my version, and the feedback I've recieved has made me happy :-)!!!!
P.S. As variation you can use pork chops instead of chicken. Same procedure.
P.P.S. You can also make this with lambchops, but then I suggest to season with rosemary instead of oregano and drop the lemon.
P.P.P.S. And of course you can cook the potatoes without meat at all! Still the same method!
INGREDIENSER / INGREDIENTS
4-6 kyllinglår (eller andre deler av kyllingen) / 4-6 chicken legs (or other parts of the chicken)
8 poteter / 8 potatoes
Ca. 3-3,5 dl god olivenolje / approx. 300-350 ml good olive oil (appr.1 1/4 cup)
1 dl vann / 100 ml water (1/3 cup + 2 tbsp)
2,5 dl hvitvin / 250 ml white wine (1 cup)
1,5 ts sennep / 1,5 teaspoon mustard
3 ts oregano / 3 teaspoons oregano
Saften fra 1 sitron / Juice from 1 lemon
Salt & Pepper
English:Heat the oven to 250 degrees Celcius (480 degrees Fahrenheit). Peel the potatoes, divide into four and put in an ovenproof dish. Add the chicken and season with salt, pepper and oregano. Mix the mustard with the wine and pour over, then add olive oil, water and lemon juice. Mix everything well using your hands. Bake at 250 degrees Celcius (480 degrees Fahrenheit) on the middle rack for 30 minutes. Turn the chicken and potatoes using a fork, reduce the heat to 220 degrees Celcius (430 degrees Fahrenheit) and continue baking for another hour. Turn the chicken and potatoes occasionally and spoon some of the cooking liquid over the food in order to be baked evenly. If you want you can turn on the grill element the last minutes so the chicken will be even crispier. Serve with a salad and some tzatziki if you like.
DETTE ER VELDIG, VELDIG GODT!!! / THIS IS VERY, VERY GOOD!!!
Nam nam! En av mine greske favorittretter. Fin å lage med en hel kylling også!
SvarSlettHei! Ja, ikke sant? Dette er skikkelig godt! Jada, hel kylling eller andre deler av kyllingen kan helt klart brukes! Du har forresten en kjempefin blogg med mange herlige greske oppskrifter! Fikk mange gode ideer derfra til mezekvelden jeg lagde her i forrige uke:-) Mine versjoner kommer snart her på bloggen. Hilsen Kakemilla
SvarSlett