LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE
English Version along with NorwegianNorsk: (English below) Dette er en rett jeg er skikkelig glad i! Den er så god i all sin enkelhet og lager seg mer eller mindre selv. Får du tak i ferske grønne bønner er det kjempefint men frosne er også helt supert (og enklere for da slipper du jobben med å ta vekk "strengene"). Jeg pleier å lage og spise den som en vegetarrett, gjerne med litt Fetaost ved siden av, men dette er også brilliant som tilbehør til kjøtt eller fisk. Noen ganger tilsetter jeg også kjøtt i gryta, da helst svinekjøtt eller kylling. (Se tips om dette under fremgangsmåte).
P.S. Se også oppskrift HER på en liknende rett med grønne erter!
English: I love this dish. So tasty in all its simpleness. If you can find fresh beans its excellent but frozen beans are also superb for this (and easier because then you don't need to go through the trouble of removing the "strings"). I usually cook and eat this as a vegetarian dish, maybe with a little Feta cheese on the side, but it is also excellent as a side dish to meat or fish. Sometimes I add meat to the casserole, then usually pork or chicken (See tips under method).
P.S. See also recipe HERE for a similar dish with green peas!
INGREDIENSER (4 porsj) / INGREDIENTS (4 portions)
1kg grønne bønner, ferske el. frosne/1kg green beans, fresh or frozen(2.2 pounds)
ca. 4-6 poteter (kommer an på str.) / ca. 4-6 potatoes (dep. on size)
2 løk / 2 onions
1 boks hermetiske tomater / 1 can crushed tomatoes
0,5 dl olivenolje / 50 ml olive oil (1/4 cup)
ca. 1 l vann / ca. 1 litre water (4 cups)
2 grønnsakbuljongterninger / 2 vegetable stock cubes
Salt & pepper / Salt & pepper
FREMGANGSMÅTE / METHOD
Norsk: (English below)
Hvis du bruker ferske bønner, vask og rens de ved å skjære vekk toppen og dra vekk "strengen" langsmed hele bønna (kommer an på bønnetypen, jeg måtte ikke det med disse) og er de veldig lange deler du de i 2. Bruker du frosne er det bare å tilsette de i gryta som de er, du trenger ikke tine de først. Skrell potetene og del de i 4-6 biter, de skal ikke være for små heller (se bildet). Skrell og hakk løk i småbiter. Varm olivenoljen i en stor gryte og fres løken til den blir blank sammen med potetene 10 minutter under omrøring. (Bruker du kjøtt i tillegg ville jeg brukt rent grytekjøtt av svin skåret i ca. 4x4 cm biter eller kyllingbiter, ikke filet, men grytekjøtt med bein er best, bare ta vekk skinnet. Dette tilsettes i såfall på dette stadiet, sammen med potetene). Tilsett så tomater, grønnsakbuljongkuber, salt og pepper, kok videre i ca. 5 min. Tilsett alt vannet, la det koke opp og tilsett til slutt bønnene. Bland godt, dekk med lokk og la det småkoke i 45-60 minutter. Rør om et par ganger underveis.
English:
If you are using fresh beans, wash and clean them by cutting away the little top and pull away the string alongside the whole bean (this depends on the bean type, I didn't have to this time) and if they are very long, just cut them in half. If you are using frozen just add them to the casserole as they are, no need to defrost them. Peel the potatoes and cut them into 4-6 pieces, not too small (see picture). Peel and chop the onions. Heat the olive oil in a large saucepan and saute the onions until "see-through" together with the potatoes, approx. 10 minutes, stirring occasionally. (If you are adding meat I recommend using pork meat cut into ca. 4x4 cm pieces or chicken, not filet, but with bones, skin removed. In this case, add meat on this stage, together with the potatoes). Add tomatoes, stock cubes, salt and pepper and let simmer another 5 minutes. Add water, bring to the boil and add the beans in the end. Mix well, cover and let simmer 45-60 minutes. Stir a couple of times.
NAM NAM NAM / YUM YUM YUM
Mmmmmm :-)
SvarSlett