fredag 6. juli 2012

"Stafidota" - Greske Rosin & Nøttecookies (Eggfri) / Greek Raisin & Almond Cookies (Eggless)

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE

 English version along with Norwegian
Norsk: (English below) De fleste av oss har vel en eller annen "dille" - noe vi bare MÅ ha. Vel, en av mine diller eller vaner eller kall det hva du vil er at når kvelden kommer og freden senker seg i heimen, MÅ jeg ha en kaffekopp og en søtbit mens jeg leser de norske nettavisene. Stafidota er en av favorittene og man kan jo lure på hvorfor jeg ikke har bakt de før. Redd for at de ikke skulle bli like gode som de fra bakern kanskje....Ja, ja. Disse ble jo SÅ MYE BEDRE!!!! Disse er typisk gresk bakverk bakt med olivenolje og konjakk, fylt med rosiner, mandler og krydder. NAM NAM!!!!
English: I guess most of us have some sort of "thing" - something we just NEED. Well, one of my needs or whatever is that when the evening comes I MUST have a cup of coffee and something sweet while I read the Norwegian news on the net. Stafidota is one of the favourites and you might ask why I have never baked them myself. Maybe I was scared they wouldn't turn out as nice as the ones from the bakery.....Oh well, these turned out SO MUCH BETTER than the shop-bought ones!!!! This is typical Greek cookies, made with olive oil and cognac, filled with raisins, almonds and spices. YUM YUM!!!!

INGREDIENSER (ca. 50 stk.) / INGREDIENTS (approx. 50)
Kakedeigen / For the Cookiedough
3,7 dl god olivenolje / 370 ml olive oil of good quality (12.5 fl.oz)
2,5 dl sukker / 250 ml sugar (1 cup)
0,8 dl cognac el. annen brandy / 80 ml cognac or other brandy (1/3 cup)
0,8 dl lunkent vann / 80 ml lukewarm water (1/3 cup)
1,3 dl appelsinjuice / 130 ml orange juice (1/4 cup)
2 ts bakepulver / 2 tsp baking powder
2 ts natron / 2 tsp bicarbonate of soda
Ca. 800-900 g hvetemel / Ca. 800-900 g plain flour (appr. 30 oz)

Fyllet / For the Filling
200 g lyse Sultana-rosiner / 200 g light Sultana raisins (7 oz)
*1,5 dl vann / **150 ml water (5 fl.oz)
180 g mandler / 180 g almonds (6.3 oz)
1,5 ts kanel / 1,5 tsp cinnamon
50 g sesamfrø / 50 g sesame seeds (1.7 oz)
1 ts nellik / 1 tsp ground cloves
1,5 ss flytende honning / 1,5 tbsp runny honey
*Jeg har ikke prøvd det før, men tenkte kanskje jeg skal bløtlegge rosinene i konjakk neste gang istedenfor vann, eller ta halvparten vann og halvparten konjakk....En ide bare....
** I haven't tried it before, but was thinking that next time I might soak the raisins in brandy instead of water, or mix water and brandy 50/50.....just an idea.....


FREMGANGSMÅTE / METHOD
Norsk: (Se steg-for-steg bilder under (English below)
1. Begynn med å legge rosinene i bløt i 1,5 dl vann. La det stå minst en time.
2. Rist sesamfrøene i en tørr stekepanne over medium varme  og under omrøring noen minutter. Dette for å få frem aromaen bedre. Sett til side.
3. Mens rosinene ligger i bløt lager du deigen. Ha olivenolje, vann, cognac og sukker i en bakebolle. Bland 2 ts natron i appelsinjuicen og rør godt. Pass på, dette bruser opp så bruk et litt stort glass eller kopp. Rør dette så inn i oljeblandingen. Bland bakepulver i melet og hell dette i væsken. Bland godt til du får en deig som er god å jobbe med. Den skal ikke være klissete. La deigen hvile i kjøleskapet ca. 30 minutter mens du lager fyllet.
4. For å lage fyllet hakkes mandlene i en food processor. Ha mandler, ristede sesamfrø og krydder i en bolle og bland godt. Hell så av overflødig vann fra rosinene og kjør de noen sekunder i en food processor så de blir halvmosede. Tilsett så disse og honning i nøtteblandingen og bland godt til en tykk masse.
5. Del deigen og fyllet i 5 like store deler. Kjevle ut hver del til en avlang leiv, ca. 2 mm tykk. Fordel fyll langsmed hele leiven, brett inn fra begge sider og legg de med skjøten ned på et bakepapirkledd brett.
6. Nå kan du gjøre det på 2 måter: Enten steker du lengdene som de er og skjærer de i biter med en gang du tar de ut av ovnen, eller du skjærer dem i biter før steking. Stek dem på midterste rille ved 180 grader i 30 minutter hvis du steker de hele eller 20-25 minutter hvis du deler de opp før steking.
La de avkjøle på rist og oppbevar i tettsluttet kakeboks.

English: (See step-by-step pictures below)
1. Start out by letting the raisins soak in 150 ml water at least one hour.
2. Put the sesame seeds in a dry frying pan over medium heat and continous stirring for a few minutes. This is to bring out the aroma better.
3. While the raisins are soaking make the dough. Put olive oil, water, cognac and sugar in a bowl. Mix 2 teaspoons bicarb with the orange juice and stir well. Watch out, this will rise so use a large glass or cup for this. Add this to the olive oil-mixture and stir well. Mix bakingpowder into the flour and then add it to the liquid. Mix until you get a dough which is good to work with. It should not be sticky. Let the dough rest in the fridge approx. 30 minutes while you make the filling.
4. To make the filling, blitz the almonds in a food processor and put them in a bowl together with toasted sesame seeds and spices and mix well. Drain off excess water from the raisins and blitz them a few rounds in a food processor so they become a bit mushy. Add the raisins and honey to the nut-mixture and mix well.
5. Divide the dough and filling into 5 equal parts. Use a rolling pin and roll the dough into a rectangular shape, approx. 2 mm (0.8") thick. Spread filling on the dough and fold in from both sides closing well, and put them on a bakingtray.
6. Now it's up to you: Either you can bake the cakes as they are and then cut them into pieces straight away after baking, or you can cut them into pieces before baking. Bake on the middle rack at 180 degrees Celcius (355 degrees Fahrenheit) for 30 minutes if you bake them whole or 20-25 minutes if in pieces. Leave them to cool on a coolingrack and keep them in an airtight cake tin.
Delt i biter før steking / Cut into pieces before baking

Delt i biter etter steking / Cut into pieces after baking
STEG-FOR-STEG BILDER / STEP-BY-STEP PICTURES
Bløtlegg rosinene / Soak the raisins
Rist sesamfrøene i en stekepanne / Toast the sesame seeds in a frying pan


Lag deig ifølge fremgangsmåten / Make the dough according to the description
Lag fyllet ifølge fremgangsmåten / Prepare the filling according to the description

Kjevle ut deigbiten til et rektangel / Roll out the dough to a rectangular shape
Legg fyll på midten / Put some filling down the middle
Brett over fra den ene siden..../ Fold over from the one side....
.....og så fra den andre siden / .....and then from the other side
Stek før du kutter i biter hvis du vil / Bake before cutting into pieces if you wish
Eller kutt i biter før steking / Or cut into pieces before baking

ENJOY!!!!!!

Delt i biter før steking / Cut into pieces before baking
Delt i biter etter steking / Cut into pieces after baking

2 kommentarer:

  1. oh mama! Dette ser storslagent ut! Jeg vil definitivt lage disse! Tuuusen takk for at du delte denne med resten av verden - brandy og rosiner er jo livets gull!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! HOI HOI!!!! DER satte du meg på en ide!!!!! Istedenfor å bløte rosinene i vann som i denne oppskriften - hvorfor ikke bløte de i brandy???? Brandy både i deigen og i fyllet....Mmmmmm..... AT jeg ikke har tenkt på DET!!!! Erre mulig lissom?? OK - neste gang jeg lager dem skal jeg prøve det ut og blir det vellykket skal jeg fikse det i oppskrifta. MEN - hvis du gjør det før meg kan du jo sende meg en tilbakemelding og si hva du synes?? Og du - har du sjekka ut oppskrifta på Rom-Rosin Is da? Der kan du bøtlegge rosinene i rom, brandy, Gran Marnier...hva du måtte like! Tusen takk for koselig tilbakemelding og jeg håper du finner andre oppskrifter du liker her inne også! Hilsen Camilla (Kakemilla)

      Slett

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...