tirsdag 3. april 2012

Fikenmarmelade til ost / Figs Marmalade for cheese

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE

 English version below
Norsk: (English below) Noe av det beste jeg vet er ost og kjeks! Til daglig går det gjerne i knekkebrød med gul- eller brunost men innimellom møtes vi skandinavere som bor her i Aghios Nikolaos hjemme hos hverandre på ost, kjeks og vinkveld og da er det litt andre ost- og kjekstyper det går i selvfølgelig. Etter at jeg fikk denne oppskriften og prøvde den for første gang har den blitt en uunnværlig ingrediens på bordet! Min favoritt er denne marmeladen på blåmuggost som f.eks. Roquefort eller Stilton! Det er så godt! Men den er god på alle andre slags oster også!!! Ikke en ost og vinkveld uten!!! 
English: One of my favourite foods is cheese & crackers! On a daily basis it is usually wholegrain crisp bread with gouda- or Norwegian brown cheese, but occasionally the Scandinavians living here in Aghios Nikolaos meet up in ones house for cheese, crackers and wine and then we have other types of cheese and crackers of course. After getting this recipe and trying it out for the first time it has become an indispensible ingredient on the table! My favourite is this marmalade with blue cheese! Like Roquefort or Stilton! So yummy! But it is delicious with any other kind of cheese too!!! 
TIPS (N)
Klikk HER for oppskrift på herlig Valnøttmarmelade, og HER for oppskrift på Plommechutney, også til ost , klikk  HER for oppskrift på Gorgonzola, Philadelphia & Pistasj Overraskelse, uunnværlig til ostebordet og klikk HER for oppskrift på nydelige hjemmelagde knekkebrød!
TIPS (E)
Click  HERE for recipe for delicious Walnut Marmalade and HERE for recipe for Plum Chutney, also for cheese, click HERE for recipe for Gorgonzola, Philadelphia & Pistachio Surprise, a must on the cheese-table and click HERE for recipe for scrummy homemade crackers!

INGREDIENSER / INGREDIENTS
(Nok til 4 glass a 280 ml / For 4 jars of 280 ml / 9.5 fl.oz)
500 g tørkede fiken / 500 g dried figs  (17.6 oz)
1 lite eple / 1 small apple
4 dl vann + litt ekstra / 400 ml (13.5 fl.oz) water + a little extra
Saft fra 1-2 sitroner / Juice from 1-2 lemons
2 stjerneanis (el. ca. 1 ts malt anis) / 2 star anise (or app. 1 tsp ground anise)
1 ts ingefær / 1 tsp ground ginger
1 ts kanel / 1 tsp cinnamon
400 g sukker / 400 g sugar (14 oz)


FREMGANGSMÅTE
Hakk fiken grovt og la ligge i bløt i vannet 3-4 timer i en kjele. Tilsett så litt mer vann (ca. 5-6 ss), sitronsaft, krydder og eple (skrelt) i små biter. Kok opp og la småkoke i ca. 30 minutter, rør innimellom. Rør så i sukkeret og la koke ytterligere 5 minutter.  Fjern stjerneanisen. Varm opp glassene (jeg pleier å koke opp en stor kjele med vann og legge glassene i det varme vannet noen minutter eller sette de i stekeovnen på 100 grader Celcius i ca. 10 min.). Fordel marmeladen i glassene, skru på lokket med en gang og sett opp ned. La avkjøle og oppbevar i kjøleskap. De er meget holdbare, også etter at de er åpnet. (Merk at marmeladen er ganske tyntflytende når den er nylaget men vil tykne etterhvert).

METHOD
Chop figs roughly and let soak in the water 3-4 hours in a saucepan. Add a little extra water (approx. 5-6 tbsp), lemon juice, spices and peeled apple cut in small pieces. Bring to the boil and let simmer for approx. 30 minutes, stirring occasionally. Stir in the sugar and let boil for another 5 minutes. Remove the star anise. Heat the jars (I usually bring water to the boil in a big saucepan and leave the jars for a few minutes in the hot water or put the glasses in the oven on 100 degrees Celcius / 210 degrees Fahrenheit for app. 10 minutes). Divide the marmalade in the jars, sealing immediately, and put them upside down to cool.. Leave to cool in room temperature and store in the fridge. They keep for a long time, even after opening. (Note that the marmalade is quite runny when it is fresh but it will thicken).


4 kommentarer:

  1. Hei,
    Hvordan du varm opp glassene?
    Hilsen Elsi :-)

    SvarSlett
  2. Hei Elsi!
    Jeg pleier å koke opp vann i en stor kjele og legge glassene i det varme vannet noen minutter før jeg fisker dem forsiktig opp ved hjelp av en sleiv e.l. Nå har jeg oppdatert oppskriften og presisert dette. Takk for at du sa ifra!Lykke til med marmeladen! Håper du lager den og liker den. Helt nydelig, spesielt til blæmuggost (forutsatt at du liker det da,) )
    Hilsen Kakemilla

    SvarSlett
  3. Hei! Fin oppskrift! Hvor får du tak i glassene dine? Jeg har lett lenge etter syltetøyglass som man kan få kjøpt tomme. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Disse kjøpte jeg da jeg bodde på Kreta men jeg har sett de her i Norge også, husker bare ikke hvor.....Men de har skikkelig fine glass både på Ikea og Clas Ohlsson. :) Hilsen Camilla

      Slett

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...