mandag 16. april 2012

Gresk Påskefeiring / Greek Easter Celebration

LIKE-KAKEMILLA-ON-FACEBOOK

GRESK PÅSKE / GREEK EASTER
Scroll for English version and Pictures
Scroll ned for engelsk versjon og bilder
Vi begynner egentlig forberedelsen til påskefeiringen 40 dager før med "Kathara Deftera" (Ren Mandag) som er avslutning på karnevalet og begynnelsen på fasten. Denne dagen spiser man bare sjømat og et spesielt brød kalt "Lagana". Mandag etter Palmesøndag begynner "Megali Evdomada" (Den Store Uken) og Skjærtorsdag pynter man en såkalt "Epitafio" i kirken som skal symbolisere Jesu grav. Speiderne står vakt og folk kommer og går i kirken hele natt til Langfredag og hjelper til å pynte med blomster eller bare for å se eller be. Langfredag kveld går man sørgemarsj i gatene mens man bærer "Epitafioen". Påskeaften er det midnattsgudstjeneste som avsluttes med at presten og menigheten kommer ut av kirken bærende på tente lys der flammen blir sendt rundt. Her i Aghios Nikolaos har vi en liten innsjø i byen der en dukke som skal symbolisere Judas er hengt opp i en galge over et stort bål og dette blir tent ved midnatt samtidig som det blir skutt opp fyrverkeri. Folk hilser hverandre med å si "Xristos Anesti", "Herren er oppstanden". 1. Påskedag får barna påskeegg og familie og venner samles til å feire. Da er det helgrillet lam som er tingen samt massevis av tilbehør og tradisjonelle kaker, som bl.a.  Tsourekakia (oppskrift HER) og Tsoureki (oppskrift HER). Jeg har også laget det til min egen tradisjon å lage Baklava til påske (oppskrift HER ) og de vi var bedt til i år ville gjerne ha en frisk og saftig dessert så da valgte jeg å lage Fruktterte (oppskrift HER ).

First a little about the Greek Easter Celebration (photos below):
We actually start preparing the Easter Celebration 40 days before with "Kathara Deftera" (Clean Monday) which is the ending of the carneval and start of lent. This day tradition is to eat seafood only as well as a special bread called "Lagana". The week leading up to Easter is called "Megali Evdomada" (The Big Week) and Thursday a so-called "Epitafio" is being made in church which is symbolising Jesus' grave. The Scouts are standing guard and people come and go to church all through the night leading up to Good Friday, helping to decorate the Epitafio with flowers, or just to look or pray. Good Friday in the evening there is a service in church followed by the congregation taking the "Epitafio" out of church, carrying it around town. Easter Saturday there is a midnight service being held in church followed by the Priest ad congregation coming out carrying lit candles where the flame is being sent around to everyone. Here in Aghios Nikolaos we have a little lake in the centre of town where a doll symbolising Judas has been hanged in a gallow over a pyre and this is lit at midnight along with a huge firework display. People greet each other saying "Xristos Anesti", "Christ is Risen". Easter Sunday in the morning children get Easter eggs and family and friends gather to celebrate. Then we eat lamb on the spit together with loads of other food and traditional cakes, like Tsourekakia (recipe  HERE) and Tsoureki (recipe HERE). I have also made it my own tradition to make Baklava for Easter (recipe HERE ) and the family we were invited to this year asked me to bring a fresh and juicy dessert, so I chose to make Fruit Tart (recipe HERE ).



Marius står vakt ved Epitafioen / Marius is standing guard by the Epitafio


Sørgemarsj Langfredag / Grieving Procession Good Friday
Middag hos svigermor Påskeaften / Dinner at my mother-in-law Easter Saturday


Brenning av Judas og fyrverkeri Påskeaften / Burning of Judas and fireworks

Marius og meg Påskeaften / Marius and me on Easter Saturday

Ut for og se om Påskeharen har vært på besøk / Out to see if the Easter Bunny has visited

Og det hadde han / He'd been here

Deilig sjokoladeegg med en overraskelse inni / Lovely chocolate-egg with a surprise inside

Påskelammet stekes / Easter Lamb is being cooked

Og da var det bare å høgge innpå! / And now- time to dig in!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...