LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE
English version along with NorwegianNorsk: (English below)
Da var den greske påskefeiringen over (eget innlegg om feiringen HER) og hverdagen er over oss igjen. Tsoureki er en slags søt hvetekake med en karakteristisk kvaeliknende smak som kommer fra "Mastik"** som er en harpiks hentet fra mastiktreet som vokser på den greske øya Chios. Jeg vet ikke hvor lett dette er å få tak i i Norge men jeg ville forsøkt på apotek eller i naturbutikk. Muligens under navnet "Arabisk Gum". Jeg tror ikke du får det i malt form men de små bitene må mortes til støv, enklest hvis du tilsetter litt sukker. Et annet krydder som gjerne blir brukt er Mahlep (men dette vet jeg ikke hvor lett er å få tak i heller og kan enten utelates helt, eller du kan bruke allehånde som erstatning). Tsoureki fåes kjøpt hele året men det er altså i påsken det er det store. En annen tradisjon her er å rødmale egg og mange liker å dekorere Tsourekien med et av disse. (Du kan godt fylle med sjokolade hvis du vil. Jeg lagde to vanlige, en med mørk sjokolade og en med hvit sjokolade)
P.S. Se også oppskrift på tradisjonelle Tsourekakia (Koulourakia) HER som er småkaker også mest brukt i påsken.
The Greek Easter Celebration is now over (see separate post about this HERE) and everyday life has started again. Tsoureki is a kind of sweet wheat bread but with a charachteristic piney or cedar flavour coming from "Mastic"** which is a resin obtained from the mastic tree growing on the Greek Island of Chios. I don't know how easy it is to get outside of Greece but I would try in a pharmacy or nature shop, possibly under the name of "Arabic Gum". I don't think you'll be able to find ground mastic but you have to use a mortar grinding the little pieces, easiest if you add a little sugar. Antother spice which sometimes is added is Mahlep (but if you can't find it you can just omit it or alternatively use allspice). We can get Tsoureki all the year around but it is really big at Easter. Another Easter tradition here is to colour eggs red. Many like to decorate the Tsoureki with one of these red eggs. (Done before baking). (If you want you can add some chocolate. I made two plain ones, one with white chocolate and one with dark chocolate)P.S. You will find recipe for Tsourekakia HERE which are traditional cookies also made for Easter.
INGREDIENSER (til 4 stk) / INGREDIENTS ( makes 4)
160 g smør / 160 g butter (5.6 oz)
3 dl melk / 300 ml milk (10 fl.oz)
2 dl fløte / 200 ml cream (6.7 fl.oz)
250 g sukker / 250 g sugar (8.8 oz)
4 egg, romtempererte / 4 eggs at room temperature
1,2 kg hvetemel / 1200 g plain flour (2.6 pounds)
2,5 pk tørrgjær / 2,5 packets dry yeast
**1,5 ts malt mastik / **1,5 tsp ground mastic
1 ts malt mahlep (eller allehånde) / 1 tsp ground mahlep (or allspice)
Egg + vann til pensling og mandelflak til dekorasjon / Egg + water for brushing and almond flakes for decoration
FREMGANGSMÅTE / METHOD
Norsk: (English below)
(Se steg-for-steg bilder under) Smelt smøret i en liten kjele og tilsett fløte, melk, sukker og malt mastik og varm opp til ca. 40 grader. Bruk en stor kjøkkenmaskin til denne deigen. Hell blandingen i bakebollen og tilsett mel blandet med tørrgjær og bland godt til en deig. Tilsett så sammenpiskede egg og bland videre til du får en glatt deig som slipper eltekroken. Dekk med plastfolie og et kjøkkenhåndkle og sett til heving på et lunt sted i 1,5 time. Slå deigen ned og la heve 30 minutter til.
Ha deigen ut på et melet bakebord og elt den lett. Del i fire deler. Kjevle ut til et rektangel og rull sammen til en pølse. (Du kan godt strø over hakket sjokolade før du ruller den sammen hvis du vil. Jeg lagde to vanlige, en med mørk sjokolade og en med hvit sjokolade).
Legg rullene på et stekebrett, klipp med en saks nesten helt igjennom og brett delene til sidene til et flettemønster. La etterheve ca. 45 minutter.
Pensle med egg blandet med litt vann og strø over mandelflak. Stek på midterste rille ved 220 grader i 15-20 minutter.
English:
(See step-by-step pictures below) Melt the butter in a small saucepan and add cream, milk, sugar and ground mastic and heat up to approx. 40 degrees Celcius (104 degrees Fahrenheit).Use a big electric mixer for this dough. Pour the mixture into the baking bowl and add flour mixed with dry yeast og mix well until a dough forms. Add the eggs and give it a thorough mix until the dough is smooth. Cover with clingfilm and a kitchentowel and leave the dough to rise for 1,5 hours. Using a big spoon, make holes in the dough so it falls together and leave to rise again for another 30 minutes.
Transfer the dough to a flourered surface and knead lightly. Cut into four equal pieces. Using a baking stick, roll the dough out to a rectangular shape and roll together. (If you want you can add some chocolate before rolling it up. I made two plain ones, one with white chocolate and one with dark chocolate).
Transfer the rolls to a baking tray and using scissors, using scissors, cut slices almost all the way through and fold to the sides. Leave to rise approx. 45 minutes. Brush with egg mixed with a little water and decorate with almond flakes. Bake on the middle rack at 220 degrees Celcius (425 degrees Fahrenheit) for approx. 15-20 minutes.
Skikkelig godt med litt annerledes smak!
Really good with a little different flavour!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!