søndag 2. desember 2012

Pepperkaker (Eggfri) / Gingerbread Cookies Norwegian Style (Eggless)

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE

 English version along with Norwegian
Norsk: (English below)
God 1. Søndag i Advent!!!!! Endelig er advent og førjulstiden her igjen!!! Vi begynner å forberede oss til jul, hus vaskes og pynt tas frem litt etter hvert, alt etter hva våre egne tradisjoner tilsier. Jeg bor jo i Hellas og her er julen og ikke minst juleforberedelsene annerledes enn i Norge, men jeg følger de norske tradisjonene så langt jeg kan. Ettersom jeg alltid reiser hjem til Norge til jul (med unntak av to juler feiret her i Hellas) pynter jeg huset litt tidligere enn hva man vel tradisjonelt sett gjør i Norge men det er fordi jeg har lyst til å ha litt julefølelse i huset mitt også. I dag har Marius og jeg tent det første lyset i adventsstaken, sunget "Nå tenner vi det første lys" og adventsstaken og stjerna er på plass i vinduet og det lyser så koselig! :) I går bakte vi pepperkaker og nå står risgrøten og godgjør seg på ovnen..... Jeg tenkte å starte julebloggingen med nettopp Pepperkaker! Her hos oss er det den julekaka som faktisk forsvinner helt, og hva er vel koseligere enn når den herlige krydderduften sprer seg i huset?? Da er det iallefall Advent for meg! Dette er oppskriften jeg alltid har brukt og det kunne ikke falle meg inn å prøve en annen. Det er en stor porsjon som gir MANGE nydelige og sprø pepperkaker. Jeg har halvert den ved et par anledninger men har alltid endt opp med å måtte lage en porsjon til så etter mine erfaringer er det like greit å lage en stor deig med en gang. Du trenger jo ikke bake ut alle samme dag. Deigen holder seg lenge i kjøleskapet godt innpakket i plastfolie, og husk: Lag deigen dagen før du planlegger å bake for den trenger å stå kaldt over natten. KOS DERE I DENNE HERLIGE FØRJULSTIDEN!!! 
English:
Happy 1st Sunday of Advent!!! Advent is the last 4 weeks before Christmas and the word comes from Latin and means "coming" - we are waiting for Jesus to be born. In Norway we traditionally light one candle for each of the last Sundays before Christmas and usually the colour is darc lilac / purple. So today Marius and I have lit the first candle and sung the traditional song...:) Advent is the time when we prepare for Christmas, we clean, we cook, we bake, all according to our personal traditions. I live in Greece and traditions here are quite different than in Norway, but I follow my Norwegian heritage as much as I can.  Since I always go home to Norway for Christmas (except for two which I spent here) I decorate the house earlier than usual but that is because I want to have a Christmas-feeling in my own home as well. I am starting my Christmas blogging with one of the most popular cookies in Norway, namely Gingerbread Cookies. In our house this is the Christmas cookie that actually disappears, and Advent starts for me when the wonderful spicy scent is spreading in the house. This is the recipe I have always used and I don't want to try another one! It is a big portion making LOADS of delicious and crispy cookies. I have divided it in half a couple of times but always ended up with having to make another portion so from my experience you might as well make the whole portion straight away. You don't have to bake all in one go, the dough keeps well in the fridge well wrapped in cling-film and remember: Make the day at least one day in advance because it needs to stay overnight in the fridge. HAVE A WONDERFUL ADVENT!!!!

INGREDIENSER / INGREDIENTS
300 g meierismør, romtemperert / 300 g butter, softened (10.5 oz)
450 g sukker / 450 g sugar (15.8 oz)
1 dl sirup / 100 ml golden syrup (1/3 cup + 2 tbsp)
1 ss ingefær / 1 tbsp ground ginger
2 ss kanel / 2 tbsp ground cinnamon
2 ts nellik / 2 tsp ground clove
2 ts kardemomme / 2 tsp ground cardamom
1,5 ts svart pepper / 1,5 tsp black pepper
1 ss natron / 1 tbsp bicarbonate of soda
2 dl vann / 200 ml water (3/4 cup + 2 tbsp)
ca. 900 g hvetemel / ca. 900 g plain flour (approx. 2 lb)


FREMGANGSMÅTE / METHOD
Norsk: (English below)
Ha mykt smør, sukker og sirup i en bakebolle. Bruk en elektrisk mikser og kjør noen minutter til du har en smidig blanding. Tilsett alle krydder og bland godt. Tilsett vann og bland igjen før du tilsetter hvetemel blandet med natron. Ha deigen ut på bakebordet og kna den sammen til en stor ball som du pakker godt inn i plastfolie før den legges i kjøleskapet over natten. Når du skal bake ut kakene anbefaler jeg å dele opp porsjonen i to eller tre og ta ut av kjøleskapet etterhvert som du blir ferdig. Ha deigklumpen på et lett melet bakebord og kna den til den blir passe myk til å kjevle ut. Ha litt mer mel på bordet og kjevle ut en stor leiv. Stikk ut figurer etter ønske og legg over på et bakepapirkledd stekebrett. Stek ved 200 grader på midterste rille i ca. 10 minutter. (Steketiden avhenger litt av hvor tykke du lager pepperkakene). Legg på rist til de er helt avkjølt og oppbevar i tettsluttet kakeboks.
English:
Put softened butter, sugar and golden syrup in a bowl. Using an electric mixer, beat until smooth. Add all spices and mix well. Add water and mix again before adding flour and bicarb. Transfer the dough to a baking surface and knead it together until a big ball forms, wrap it in clingfilm and let it rest overnight in the fridge. When you are ready to bake them, I recommend dividing the dough in two or three and take out of the fridge as you go along. Put the dough on a lightly floured surface, knead until soft enough to roll out. Put a little more flour on the baking surface and using a rolling pin, roll it out, it should be about 3 mm (1/8")thick I guess (not that I have measured.....) Using cookie cutters with Christmasy shapes cut out the cookies, transfer to a baking tray lined with baking paper and bake at 200 degrees Celcius (390 degrees Fahrenheit) on the middle rack for approx. 10 minutes. (The baking time depends a little on how thick you are making the cookies). Leave to cool completely on a wire rack before transferring them to an airtight tin.
NÅ ER DET SNART JUL!!!! / IT'S CHRISTMAS SOON!!!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...