LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE
Engelsk version along with Norwegian
Norsk: (English below)
Er veldig, veldig glad i sild!!! I alle varianter! Ingen jul uten for meg! (Joda, jul er og blir det, men du skjønner sikkert hva jeg mener....) Når familien spør meg om det er noe spesielt jeg har lyst på når jeg kommer hjem til jul er det første jeg sier: Sørg iallefall for å ha grove knekkebrød og sild til meg! Og det er utelukkende det jeg spiser til frokost mens jeg er der. Muligens er jeg kjedelig men det er min favorittjulefrokost! Jeg har ikke pleid å lage det selv, dårlig med kryddersildfileter her på Kreta gitt, men i år var jeg føre var og fikk mamma til å ta med vakuumpakkede fileter til meg da hun var her i sommer. (Godt det er lang holdbarhetstid på dem). Vi er en skandinavisk gjeng her som har som tradisjon å arrangere skikkelig skandinavisk julebord hvert år og da er det ikke grenser for hva vi klarer å komme opp med. Da vanker det alt fra sild til ribbe til kabaret, til Janssons Fristelse til riskrem til laks og eggerøre, spekemat osv. osv. I år ble det min oppgave å ta med bl.a. sild. Dette er Glassmestersild som er helt nydelig! Denne står alltid klar på frokostbordet hos Pappa og Berit:) Dette er kryddersildfileter nedlagt i sukker-og eddiklake tilsatt allehånde, løk og gulrøtter! NAM!!! (Tips: Se også oppskrifter HER på Dillsild, HER på
Koriander- og Ingefærsild (også en av mine favoritter), HER på
nydelig Glassmestersild, HER på
Sennepssild Deluxe med Rømme, Dill og Vårløk og HER på
Sennepssild med Yoghurt og Majones.
Det trenger ikke være jul for å lage dette heller. Hvorfor ikke lage til Påske? Eller når som helst ellers i året!
Det trenger ikke være jul for å lage dette heller. Hvorfor ikke lage til Påske? Eller når som helst ellers i året!
English:
I really, really like pickled herring!!! In all versions! For me there is no Christmas without! (No, it is definetely Christmas, but you probably understand what I mean....) In Scandinavia there is a looooooooooong tradition of eating pickled herring especially at Christmas and Easter, but also all the year around). When my family asks me if it is anything special I'd like to eat when I'm coming home to Norway for Christmas the first thing I say is: Just make sure you have wholegrain crackerbread and herring ready for me! And that is what I eat for breakfast every day while I'm there. Maybe I'm boring. Be that as it may, but it is my favourite Christmas breakfast! I haven't made it very often myself. Not easy to find cured herring here in Crete but this year I asked my mum to bring me some when she was here in the summer. (Vacuum-packed of course, that don't go out of date any time soon) We are a Scandinavian gang here who arrange a Scandinavian Christmas Table every year, and then it is incredible what we come up with of traditional Christmas food. This year I'm bringing the herring (as well as some other stuff that I will post recipes for later). This is "Glassmestersild" or "Glassblower's Herring" which is absolutely delicious. It is always ready on the breakfast table at my Father and Berit's house:) It consists of herring in sugar & vinegar pickling liquid with onions & carrots. (See also recipe HERE for Pickled Herring with Coriander & Ginger and recipe HERE for Pickled Herring in Mustard Sauce). And how about making a little extra so you can give away as a present? Homemade gifts are always popular! And it doesn't have to be Christmas either! Why not make some for Easter? Or any other time during the year!
INGREDIENSER (2 glass)/ INGREDIENTS (for 2 jars)
6 kryddersildfileter / 6 herringfilets, vacuumpacked or in brine
Til laken / For the pickling liquid
6 dl vann / 600 ml water (2.5 cups)
1 dl eddik 7% / 100 ml vinegar 7% (1/3 cup + 1 tbsp)
400 g sukker / 400 g sugar (14 oz)
1,5 ss grovt støtt eller hel allehånde / 1,5 tbsp roughly ground or whole allspice
1 stor rødløk i tynne skiver / 1 large red onion, thinly sliced
1-2 gulrøtter i tynne skiver / 1-2 carrots, thinly sliced
Laurbærblad / Bay Leaves
FREMGANGSMÅTE / METHOD
Norsk: (English below)
Vann ut sildefiletene etter anvisning på pakken (eller hvis nødvendig, smak en liten bit først. Men vanner du de ikke ut så skyll iallefall av krydderet under rennende vann). Sett til side.
Lag lake ved å ha vann, eddik, sukker og allehånde i en kjele. Kok opp til sukkeret er oppløst. La avkjøle helt.
Finn frem to rene glass. Skjær sildefiletene i biter, løk i ringer og gulrøtter i skiver og legg lagvis i glassene sammen med 2-3 laurbærblad. Hell laken over, sett på lokk og la stå i kjøleskap minst ett døgn før servering. Kjempegodt på grovbrød og med hardkokt egg for eksempel.
English:
Let the herring soak in water for a couple of hours or according to the label on the package (or taste it to see if it is necessary, it might not be, but at least rinse them under running water). Set aside.
Make the pickling liquid like this: Place water, vinegar, sugar and roughly ground allspice in a saucepan and bring to the boil until the sugar has dissolved. Leave to cool completely.
Cut the herring into bite size, thinly slice the onions and carrots and put everything in layers in the jars together with 2-3 bay leaves. Pour the pickling liquid over, cover with a lid and store in the fridge for at least one day before serving. Delicious with wholegrain bread and hard-boiled eggs for example.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!