LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE
English version along with Norwegian
Norsk: (English below)
250 g tørkede Limabønner / 250 g dried Lima beans (8.8 oz)
1,5 l vann / 1 ½ litre water (6 1/3 cups)
4 dl tykk tomatjuice (passata) / 400ml thick tomatojuice (passata) (13.5 fl.oz))
Norsk: (English below)
“Gigantes Plaki” er ovnsbakte Limabønner i tomatsaus (også kalt Butterbeans)- en av de klassiske greske rettene. Det blir gjerne servert som en del av en meze eller som en egen middagsrett. Fantastisk godt! Som så mye annet i det greske kjøkkenet er dette noe som mer eller mindre lager seg selv, det trenger bare litt tid til å bli ferdig. Forberedelsene er minimale, du må bare planlegge litt i forveien siden bønnene må bløtlegges i minst 12 timer, og beregn 1 time til koking og 1,5 time i ovnen, ellers er det superenkelt. En annen ting er også at dette med fordel kan lages f.eks. på morgenen. Det blir bare bedre om det får stå og godgjøre seg en stund. Anbefaler denne retten på det varmeste!
Tips 1: Jeg forberedte som følger: La bønnene i vann på morgenen dagen før jeg skulle lage det. På kvelden kokte jeg bønnene samt forberedte alt det andre (se fremgangsmåte). Neste morgen bare blandet jeg alt, bakte 1,5 time i ovnen, skrudde så av ovnen og dekket formen med aluminiumsfolie og lot den stå i ovnen til vi skulle spise på ettermiddagen. Da var den fremdeles lunken og helt nydelig!
Tips 2: Dette er en stor porsjon, men siden dette er noe det tar litt tid å lage, anbefaler jeg å lage denne. Du kan fint fryse bort restene til en annen gang.
English:
“Gigantes Plaki” are ovenbaked Lima- or Butter Beans in tomato sauce – one of the classic Greek dishes. It is either served as part of a meze or as a dinner-dish on its own. Really delicious! As a lot of other Greek dishes this is something that more or less makes itself, it just needs some time to cook. Preparations are minimal, you just have to plan ahead a little since the beans must be soaked for at least 12 hours, and count in boiling time of 1 hour followed by 1 ½ hours baking time, otherwise it is really easy. Another thing is that you can make this for example in the morning, it just gets better if you let it stand for a few hours. I can highly recommend this dish!
Tips 1: I prepared as follows: I put the beans in water to soak in the morning the day before I was cooking it. The same evening I boiled the beans as well as prepared everything else (see method). The following morning I just mixed everything, baked for 1 ½ hour, then turned off the oven, covered the dish with tin foil and left it in the oven until we ate in the afternoon. Then it was still lukewarm and absolutely delicious!
Tips 2: This is a large portion, but since it is a bit time consuming to make, I recommend making this batch. You can deep-freeze the leftovers for another time.
INGREDIENSER (5-6 porsj.) / INGREDIENTS (5-6 port.)
3 grønnsakbuljongterninger / 3 vegetable stock cubes
2 store løk / 2 large onions
3 gulrøtter / 3 carrots
1 bunt bladselleri / 1 bunch celery leaves
Salt og pepper / Salt and pepper
FREMGANGSMATE / METHOD
Norsk: (English below)
Legg bønnene i bløt i rikelig med vann i 12 timer. Hell av vannet. Ha de så i en stor gryte, dekk med vann og gi et oppkok i et par minutter. Slå så av dette vannet og skummet som dannes. Vask kjelen og ha bønnene tilbake i den sammen med 1,5 liter vann, halvparten av tomatjuicen (2 dl ), buljongterninger og en finhakket løk. Kok opp og la småkoke i 1 time til bønnene begynner å bli myke. Sil av kraften men behold det for det skal blandes med de andre ingrediensene.(Dette skal forøvrig nå ha kokt inn til ca. 1 liter ).
Ha resten av tomatjuicen (2 dl ), 1 finhakket løk, hakket bladselleri, og gulrøtter skjært i skiver i en bolle. Tilsett kokekraften fra bønnene og bland godt. Smak til med salt og pepper. Tilsett så bønnene og hell alt i en smurt ildfast form ca. 23x36 cm. Bønnene skal helst vaere mer eller mindre dekket av væske. Stek på midterste rille ved 200 grader Celcius i 1,5 time til bønnene er myke og sausen har tyknet. Rør litt rundt innimellom, slik at de øverste bønnene ikke blir tørre eller for mye stekt. Det skal ikke være nødvendig å tilsette mer vann. Det er nå klart til servering, men som sagt kan den med fordel stå og godgjøre seg noen timer. Da vil i så fall sausen tykne enda mer, så jeg tilsatte ca. 1,5-2 dl vann, rørte rundt, dekket med aluminiumsfolie og lot formen stå i avslått ovn frem til tidlig ettermiddag. Da hadde sausen perfekt konsistens. Server gjerne med en gresk salat og godt brød ved siden av.Hvis du vil ha kjøtt kan jeg anbefale stekt pancetta (flesk) ved siden av.
English:
Soak the beans in loads of water for 12 hours. Discard the water.
Put the beans in a large saucepan, cover with water and bring to the boil for a couple of minutes. Discard this water as well as the foam. Clean the saucepan and put the beans back into it together with 1 ½ litre (6 1/3 cups) water, half of the tomato juice (200 ml / 6 3/4 fl.oz), stock cubes and one finely chopped onion. Bring to the boil and let simmer for 1 hour until the beans start to soften. Separate the stock but keep it because you are to mix with the other ingredients. (The stock remaining should now be approximately 1 litre (4 cups) by the way).
Put the rest of the tomato juice (200 ml / 6 3/4 fl.oz), 1 finely chopped onion, chopped celery leaves and sliced carrots in a bowl. Add the stock from the beans and mix well. Season to taste with salt and pepper. Add the beans and pour everything into a greased ovenproof dish approx. 23x36 cm / 9"x14". The beans should be more or less covered by liquid. Bake on the middle rack at 200 degrees Celcius (390 degrees Fahrenheit) for 1 ½ hour until the beans are soft and the sauce has thickened. Stir occasionally so that the beans on top don’t dry out or overcook. It should not be necessary to add more water. It is now ready for serving, but as mentioned above it just makes it even better if you let it rest for a while (a few hours). If you do this the sauce will thicken even more, so what I did was to add approx. 200 ml (6 fl.oz) water, mixed well, covered the dish with tin foil and left it in the cooling oven until early afternoon. Then the sauce was again of perfect consistency. Serve with a Greek salad and fresh bread if desired. If you want some meat, I can recommend fried pancetta on the side.
Klar for ovnen / Ready for the oven |
Ferdig!! / Ready!! |
I had a reader send me a recipe for Greek Baked Beans - from her Greek Mother-in-Law. They were so good and I loved how they smelled while they baked! This makes me want to make it again soon :)
SvarSlettHi Jamie!
SvarSlettThank you so much for your wonderful comment! Yes, I agree, this is soooo delicious! I made a big batch so we had for dinner one day, leftovers a couple of days later and I even froze some for another time. I don't think they'll be old in the freezer though! ;)
Have a great weekend!
xo Camills