LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE
English version along with Norwegian
Norsk: (English below)
Jeg er veldig nostalgisk når det gjelder denne lapskausen. Det er en av de ultimate signaturrettene til Farmor, iallefall etter min mening. For meg er dette et av mine beste barndomsminner (når det gjelder mat) og er absolutt noe av det beste jeg får.. Har ikke tall på hvor mange ganger jeg spiste dette hos Farmor og Farfar. Hvis jeg ble spurt hva jeg ville ha til middag valgte jeg som regel dette (eller kjøttkaker med brun saus og kålstuing) og Farmor stilte opp hun! Har laget dette mange ganger selv, men den blir liksom aldri helt lik! Samtidig kan den vel ikke bli det heller…..det er noe med personen som laget den tror jeg.. Men – denne gangen må jeg nesten si at poengsummen jeg ga meg selv var 99,9 ut av 100…..Endelig!!!
Denne skal helst være litt tykk i konsistensen, (men du kan lage den så tynn du vil). Jeg lager den alltid dagen før den skal spises. Den skal koke lenge, så avkjøles over natten før den igjen gis et godt oppkok under noen gode omrøringer. Da jevner potetene suppen og gjør den tykkere – til lapskaus.
English:
I am very nostalgic when it comes to this casserole. It is one of my grandmother’s ultimate signature dishes, for me anyway. This is one of my fondest childhood memories (food related) and it is still one of my favourite dishes. Countless times I have eaten this at my grandparents house growing up. If Farmor (my grandmother) asked what I wanted to eat I either chose this (or meatballs in brown sauce with stewed cabbage) and she never said no to this request. I have made it many times myself, but it never turns out exactly like hers! Then again, I guess it never will…..it is something about the person who made it I think. But – this time I had to give myself 99,9 points out of 100….Finally!!!
This is supposed to have a little thick consistency (but you can make it as thin as you want of course.) I always cook it the day before it is to be eaten. It should simmer for a long time, then cool overnight in the fridge before getting a good boil again the next day, and give it a couple of good stirs while you’re at it. Then the potatoes will make the soup thicker, and it will become – “Lapskaus”.
INGREDIENSER (til 4 pers.)/ INGREDIENTS (serves 4 persons)
4 store løk, hakket / 4 large onions, chopped
Smør til steking / Butter for frying
5 poteter, i terninger / 5 potatoes, cut into cubes
4 gulrøtter, i skiver / 4 carrots, sliced
3 kjøttbuljongterninger / 3 meat stock cubes
Salt og pepper / Salt and pepper
FREMGANGSMÅTE / METHOD
Norsk: (English below)
Skjær kjøttet i små terninger og krydre godt med salt og pepper. (Har du tid blir kjøttet bare bedre av å stå i kjøleskapet med krydderet en stund, men ikke noe must). Hakk løken. Hvis du har en støpejernspanne, bruk denne til å steke kjøtt og løk. (Det gjorde alltid Farmor og det gjør jeg også. Har du ikke jernpanne så er det helt greit altså…men det gjør noe med smaken…)
Smelt og brun smør i stekepanna. (Ja, smør!! IKKE olje!!!) Brun kjøtt og løk i 2 omganger og krydre godt med salt og pepper. Ha det så over i en stor kjele. Kok ut stekepanna med litt vann og ha dette i kjelen også. Tilsett 1,5 liter vann og buljongterninger, kok opp og la småkoke mens du forbereder grønnsakene. Skrell poteter og gulrøtter. Skjær potetene i terninger og gulrøttene i skiver og ha dette i kjelen. Kok opp, skru ned varmen og la småkoke i 1,5 time under lokk. (Sjekk innimellom at ikke vannet fordamper for mye, hvis du synes det gjør det tilsetter du bare litt mer vann). Smak til med salt og pepper. Mot slutten av koketiden lages meljevning av 2 ss maisenna + vann. Ha dette i kjelen og rør godt. Du kan også koke en ekstra potet for seg selv og mose den sammen med litt av suppa før du tilsetter denne også. Dette vil gjøre den enda tykkere. La avkjøle helt før du setter kjelen i kjøleskapet over natten. Neste dag gir du den et godt oppkok, 10-15 minutter under noen omrøringer. Og endelig er det tid for servering!!!! Ha gjerne flatbrød ved siden av!!! KOS DERE!!!!
English:
Cut the meat into small cubes and season well with salt and pepper. (If you have time the meat will just get better if you leave it refrigerated with the spices for a while, but this is not a “must”). Chop the onions. If you have a cast iron skillet, I recommend using this for frying the meat and onions. (My grandmother did, and so do I. If you don’t have an iron pan, don’t worry…but it does something for the flavour…)
Melt and brown the butter in the frying pan. (Yes, butter!! NOT oil!!!) Fry the meat with the onions and season well with salt and pepper. Put it over in a large saucepan. Put a little water in the pan and bring to the boil before adding this to the saucepan too. Add 1500 ml water and stock cubes, bring to the boil and let simmer while you prepare the vegetables. Peel the potatoes and carrots. Cut potatoes into cubes, slice the carrots and add to the soup. Bring to the boil, reduce the heat, and let simmer, covered, for 1,5 hours. (Check occasionally so that the water does not evaporate too much. If you think it does, just add a little more water). Season to taste. Towards the end of the cooking time, stir 2 tbsp corn flour with a little cold water and add this to the soup. You can also boil an extra potato, mash it together with a little of the soup and add this. This will make the soup even thicker. Leave to cool completely before putting the saucepan in the fridge overnight. The next day give it a good boil again for 10-15 minutes, stirring occasionally. And finally it is time for serving!!!! It is very nice with some crispy bread on the side! ENJOY!!!!
VERDENS BESTE LAPSKAUS! / BEST MEAT SOUP IN THE WORLD!
Hi Jackie! Welcome to Kakemilla! Great having you here and thank you for the invitation! I'll be right over! xo Camilla
SvarSlettThanks for sharing on Thursdays Treasures. Love the great memory of your Grandmother.
SvarSlettHi Christie!
SvarSlettThank you so much for your lovely comment! Nothing like childhood memories right? xo Camilla