LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE
Norsk: (English below)
I Norge, som i mange andre land var det fra gammelt av fastetid de siste 40 dagene før påske og det innledes på Blåmandag. Dagen før er Fastelavnssøndag også kalt Fleskesøndag. Da skulle man virkelig spise og kose seg for nå var det 40 dager med veldig mager kost før man igjen kunne begynne å spise ordentlig, altså i Påsken. Fastelavnssøndag er også avslutningen av karnevalet som blir arrangert i flere land. Tradisjonen i Norge denne søndagen er å lage Fastelavnsboller, hveteboller fylt med krem eller vaniljekrem. Man plukker også inn bjørkegrener som blir pyntet med fargerike fjær. Man venter på våren......Det finnes mange varianter av Fastelavnsboller, og alle sier at sin versjon er de beste.....Her er min versjon, om den er den beste har jeg ikke peiling på men de er iallefall SKIKKELIG gode med hjemmelaget vaniljekrem!
English:
In Norway, like a lot of other countries, have from the olden times had a period of lent de last 40 days before Easter, and this starts on the so-called "Blue Monday". The day before is "Fastelavnssoendag" meaning "fast evening" or "the day before lent". This was a day for feasting because now they were facing 40 days of very "lean cuisine" before they were again allowed to eat normally, starting at Easter. "Fastelavn Sunday" is the end of the carnival also arranged in many countries. The tradition in Norway this Sunday is to make and eat "Fastelavns buns" wheat buns filled with cream or custard. There are many variatiohns of "Fastelavns buns", and everyone claims their own to be the best....Here is my version, and whether this is the best I have no idea, the only thing I know is that they are pretty darn good with homemade custard!
INGREDIENSER (ca. 50 stk) / INGREDIENTS (makes app. 50)
Hveteboller / Wheat Buns
280 g smør / 280 g butter (9.8 oz)
280 g sukker / 280 g sugar (9.8 oz)
7,5 dl melk / 750 ml milk (3 cups)
2 egg / 2 eggs
1,4 kg hvetemel + ekstra til utbaking / 1.4 kg plain flour (3 pounds)
2,5 pakker tørrgjær / 2.5 packets dry yeast
1 ts bakepulver / 1 tsp baking powder
2,5 ts kanel / 2 1/2 tsp ground cinnamon
2,5 ts kardemomme / 2 1/2 tsp ground cardamom
Vaniljekrem / Custard
2,5 dl melk / 250 ml milk (1 cup)
1 ts vaniljeessens / 1 tsp vanilla essence
1 ts vaniljesukker / 1 tsp vanilla sugar
3 eggeplommer / 3 egg yolks
100 g sukker / 100 g sugar (3.5 oz)
1,5 ss maisenna / 1 1/2 tbsp corn flour
1,5 ss hvetemel / 1 1/2 tbsp plain flour
1 dl kremfløte / 100 ml whipping cream (3.4 fl.oz)
Til dekorasjon / For Decoration
Siktet melis / Sifted icing sugar
FREMGANGSMAATE / METHOD
Norsk: (English below)
Bollene:
(Se steg-for-steg bilder under) Smelt smør i en stor gryte. Tilsett melk og la dette bli litt varmere enn fingervarmt, ca 40 grader Celcius. Tilsett sukker og rør godt. Bland mel, bakepulver, gjær, kanel og kardemomme i en bolle og tilsett så halvparten i melk- og smørblandingen. Rør godt. Tilsett sammenvispede egg og bland godt før du tilsetter resten av melet. Rør godt med en sleiv til du har en god deig (dette er litt tungt og du må gjerne bruke en kjoøkenmaskin med eltekrok). Dekk til med plastfolie og et kjøkkenhaandkle og sett til heving. Etter 1 time slår du ned deigen og lar den heve 20-30 minutter til. Ha deigen ut på et melet bakebord og elt godt. Trill boller og sett til etterheving på bakepapirkledd stekebrett i 30 minutter. Pensle med egg eller melk og stek ved 240 grader Celcius ca. 6-8 minutter til gylne. (Jeg steker mine ca. 6 min. fordi jeg liker de lyse. Hvis du vil kan du steke de 8-10 min. Kommer an på hvor godt stekt du liker de). Avkjøl. Del i to, fyll med vaniljekrem, sikt over litt melis og KOS DEG!!!!
Vaniljekremen:
La melk og vaniljeessens få et oppkok. I en bolle blandes eggeplommer, sukker, mel og maizenna sammen til en tykk pasta. Når melken har kokt opp, tas den vekk fra platen. Ha 5 ss varm melk i eggeblandingen og rør godt til du får en tyktflytende væske.
Ha dette over i kjelen med varm melk over lav varme. La få et oppkok under konstant omrøring og la tykne - la koke minst 1 minutt.
Hell vaniljekremen over i et fat for å avkjøles, dekk med en gang med gladpack for å unngå snerk. La vaniljekremen avkjøles helt i 30-40 minutter.
Pisk krem av fløten.
Ha den avkjølte vaniljekremen over i en bolle og rør godt til kremet konsistens. Tilsett den piskede kremen og bland godt!
English:
For the buns:
(See step-by-step pictures below) Melt butter in a large saucepan. Add milk and heat up until a little more than finger-warm (ca. 40 degrees Celcius or 104 degrees Fahrenheit). Add sugar and stir well. Mix flour, dry yeast, bakingpowder, cinnamon and cardamom in a bowl and add half of this to the butter- and milk mixture. Stir well using a large ladle. Add eggs and stir well again before adding the remaining flour. Stir well until you have a large and compact dough. (This is a bit hard, so you can do this in a kitchen machine with dough hook instead). Cover with cling film and a kitchen towel and leave to rise for about an hour. Then beat the dough together and let it rise for another 20-30 minutes. Pour the dough onto a floured surface, knead well and roll out buns which you put on a lined baking tray. Let rise for 20-30 minutes, brush with milk or eggs and bake at 240 degrees Celcius (460 degrees Fahrenheit) for about 6-8 minutes until golden. (I bake mine for app. 6 min. because I like them lightly cooked. If you want you can bake them for 8-10 minutes depending on how well dark you want them). Leave to cool. Cut in two halves, fill with custard, sift a little icing sugar on top and ENJOY!!!
For the Custard:Bring the milk and vanilla essence to the boil in a saucepan. In a bowl, mix together the egg yolks, sugar, flour and corn flour to a thick paste. When the milk has come to the boil, remove from the heat and add 5 tablespoons to the bowl of paste, stirring until the paste becomes a thick liquid. Pour this into the pan of milk and set over a low heat. Stirring constantly, bring to the boil and allow to thicken - boil for at least 1 minute to fully cook the flour. Pour this custard onto a baking tray to cool, covering straight away with cling film so that it doesn't develop a skin. Allow the custard to cool completely for 30-40 minutes. Whip the double cream with an electric mixer until soft peaks form. Scrape the cooled custard into another bowl, stirring tp break it up and until the texture is completely smooth. Add the whipped cream and mix well.
Ferdighevet deig / Ready risen dough |
Kna godt / Knead well |
Trill ut boller og la etterheve / Roll out buns and let rise Pensle med melk eller egg / Brush with milk or egg Ferdigstekt / Ready baked |
Vaniljekrem / Custard
Ser ikke dumt ut det her? / Doesn't look too bad, right?
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!