fredag 10. februar 2012

Chocolate Guinness Cake

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE

English version along with Norwegian
Norsk: (English below)
Jeg digger Nigella Lawson! Har sett en del av programmene hennes, samt at jeg følger bloggen hennes http://www.nigella.com/ og eier en kokebok "How to be a Domestic Goddess" (takk Amanda:)) - så langt. Tror jeg må gå til anskaffelse av flere....
Har prøvd en god del av oppskriftene hennes som jeg kommer til å legge ut her etterhvert, men den første jeg vil dele med dere er "Chocolate Guinness Cake". Lagde den og serverte den her for en stund siden og - nam-nam-nam!!!! Suksess!! Denne kaka har den magiske og helt usannsynlige ingrediensen Guinness Øl, men tro for all del ikke at denne kaka smaker øl! Men at Guinnessen gjør ett eller annet - spør meg ikke hva - det er helt sikkert. Utrolig god smak, konsistensen er myk og saftig - og så synes jeg den ser stilig ut med den hvite Philadelphiaost-baserte frostingen på toppen, som får kaka til å minne litt om et glass Guinness Øl.... Anbefales på det varmeste!!!
English
Nigella Lawson rules! I have seen a few of her cooking programs, I follow her blog http://www.nigella.com/ and I'm also the lucky owner of one of her cookbooks "How to be a Domestic Goddess" (thank you Amanda:)) - so far... I think though, that I need to acquire more....
I have tried out a few of her recipes which I will post here later, but the first I want to share with you is "Chocolate Guinness Cake". I baked and served it here a while ago and - yum - yum - yum!!!! Success!! This cake has the magic and unbelieveable ingredient of Guinness Beer, but please do not think that it tastes beer! But - for sure the beer does something to the consistency and taste - don't ask me what though... Fantastic taste, soft and juicy - and I think it looks really cool with the white Philadelphia-cheese-based frosting on top which makes it resemble a glass of Guinness Beer.... Highly recommended!!!


INGREDIENSER (form ca. 24 cm)/ INGREDIENTS (springform ca. 24 cm./9")
KAKEN / FOR THE CAKE:
2,5 dl Guinness Øl / 250 ml Guinness Beer (1 1/8 cup)
250 g usalta smør / 250 g unsalted butter (8.8 oz)
80 g kakao / 80 g cocoa powder (2.8 oz)
400 g finkornet sukker / 400 g caster sugar (14 oz)
1,5 dl rømme/matyoghurt / 150 ml sour cream/Greek yoghurt (1/2 cup+2 tbsp)
2 egg / 2 eggs
1 ss vaniljeekstrakt / 1 tbsp vanilla extract
280 g mel / 280 g plain flour (9.8 oz)
2,5 ts natron / 2,5 tsp bicarbonate of soda
GLASUR / FOR THE ICING:
300 g Philadelphiaost / 300 g Philadelphia Cream Cheese (10.5 oz)
150 g melis / 150 g icing sugar (5.2 oz)
1,2 dl kremfløte / 120 ml double cream (1/2 cup)


FREMGANGSMÅTE / METHOD:
Norsk: (English below)
Kaken:
Hell ølet i en vid stekepanne med teflonbelegg, tilsett smøret i biter og varm opp til smøret er smeltet.Tilsett kakaopulver og sukker og rør godt med en visp. Pisk rømmen/yoghurten med eggene og vaniljeessensen og tilsett i Guinnessblandingen. Tilsett til slutt siktet hvetemel og natron og bland godt. Merk at røren er ganske tynn.

Ha deigen i en smurt springform (23-24 cm) og stek ved 180 grader på midterste rille i 45-55 minutter. (Sjekk etter 45 minutter for steketid kommer litt an på styrken på ovnen din. Jeg stekte min i 45 minutter og det var helt perfekt, men ovnen min er relativt sterk). Ta ut av ovnen og avkjøl helt, gjerne over natten, i kjøleskap. 

Glasuren:
Når kaken er avkjølt, sett den på et passende fat og gå igang med glasuren. Pisk Philadelphiaosten lett og sikt over melisen. Bland godt sammen. Bland i fløten og pisk igjen godt til den er tykk i konsistensen. Bre over kaken og sett i kjøleskapet til den skal spises.
ENGLISH
For the cake:
Pour the Guinness into a large wide saucepan and add the butter in pieces. Heat up until the butter is melted. Add cocoa powder and sugar and mix well. Beat the sour cream / yoghurt with the eggs and vanilla essence, add it to the beer & butter mixture and finally sieve the flour and bicarb and stir it well with into the mixture. The batter will be quite runny, but that's the way it should be.
Pour the batter into a 23-24 cm (9") springform tin which is buttered and lined. Bake at 180 degrees Celcius (350 degrees Fahrenheit) on the middle rack for 45-55 minutes. (Check after 45 minutes, baking time depends a little on the strenght of youor oven. I baked mine for 45 minutes which was perfect, but my oven is reatively strong). Remove from the oven and leave to cool completely in the baking tin.
The Icing:
When the cake is cold transfer it to a serving platter and prepare the icing. Whisk the Philadelphia cheese lighly until smooth, then sieve the icing sugar over and beat well. Add the cream and beat again until thick consisency. Spread the icing over the cake and keep it refrigerated until serving time.
AMAZING!!!!!!!!

2 kommentarer:

  1. Never heard of Guinnes Cake. I'm so curious now!

    SvarSlett
  2. Hi Daniela!
    He-He. No, neither had I and got so intrigued when I found the recipe that I just had to try it out, and my oh my....I was NOT disappointed and neither were my friends who got to sample it! Believe me! This is absolutely delicious and I highly recommend trying it out!!! Please let me know what you think about it if you try it!
    Warm regards, Camilla (Kakemilla)

    SvarSlett

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...