onsdag 17. april 2013

Smuldrepaikake med Blåbær, Bringebær og Havregryn / Crumble Pie-Cake with Blueberries, Raspberries and Oatmeal

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE

 English version along with Norwegian
Norsk: (English below)
Dette er en PAKE!!! (Pake??? sier du vel nå...hva er det?) Jo det skal jeg si deg for det er en blanding av pai og kake!! (Greit, jeg kan ikke ta æren av å ha funnet på det navnet, men har det fra sit-com'en Drop Dead Diva....) Genial definisjon spør du meg....:) :) Jeg har flere ganger tenkt på at det er synd man ikke kan ta med seg smuldrepai noe sted. For eksempel på piknik. Jeg mener, vanligvis er denne typen paier laget med frukt i bunnen og et lag smuldredeig på toppen, helst servert varm med iskrem ved siden av. (NAM!!! Elsker den type paier, helst når det involverer masse havregryn). Som sagt er det ikke så lett aa ta med seg slike paier noe sted da..... MEN - nå har jeg funnet en løsning på det "problemet"!!! Her har dere en helt utrolig, fantastisk god smuldrepai i kakeform som er like god kald som varm.  Denne er altså ideell enten servert lunken i et selskap eller kald på piknik. Originaloppskriften som du finner HER er fra den flotte bloggen Manila Spoon www.manilaspoon.com drevet av Abby. (Hun har bare så utrolig mange herlige oppskrifter som er vel verdt å sjekke ut!!!) Jeg har her laget en mindre versjon samt gjort noen personlige småjusteringer paa veien. (Jeg har brukt mer havregryn og mindre mel blant annet). Neste gang du skal du bake anbefaler jeg denne på det absolutt varmeste!!!! Du vil ikke angre og du vil garantert bli kjempepopulær!!!

English:
This is a PAKE!!! (Pake??? you probably ask...what is that?) Yes, I'll tell you what it is: A cross between pie and cake!! (OK, I cannot take the credit for that name, but I have it from the sit-com Drop Dead Diva....) A brilliant definition if you ask me....:) :) I've many times thought that it is a pity that you can't rally bring crumble-pies with you anywhere. For exampe to a picnic. I mean, these kinds of pies are normally made with a layer of fruit or berries topped with crumble, usually served warm with ice cream or custard on the side. (YUM!!! I love pies like that, especially if they are loaded with oats). But as I said these pies don't travel easily....BUT - I've found the solution to that "problem"!!! Here is an incredibly delicious crumble pie in cake-form which is just as good cold or hot. Ideal either served warm at a party or cold at a picnic. You can find the original recipe HERE at the wonderful blog Manila Spoon www.manilaspoon.com written by Abby. (She has so many great recipes well worth checking out!!!) I have here made a smaller version as well as made a couple of personal adjustments along the way. (I have used more oats and less flour for example). Anyway, next time you are baking something I recommend you to make this!!!! I can guarantee that you won't regret it and you'll become extremely popular!!!

INGREDIENSER / INGREDIENTS
Bunn og Topping / For the Base and Topping 
4,5 dl havregryn / 450 ml porridge oats (1 3/4 cup + 2 tbsp)
1,8 dl hvetemel / 180 ml plain flour (3/4 cup)
220 g smør, mykt / 220 g butter, softened (7.7 oz)
1/2 ts salt / 1/2 tsp salt
220 g demerarasukker / 220 g demerara sugar (7.7 oz)
Fyllet / For the Filling
3 store egg, romtemp. / 3 large eggs at room temperature
200 g matyoghurt* / 200 g Greek yoghurt** (7 oz)
150 ml hvetemel / 150 ml plain flour (1/2 cup)
80 ml sukker / 80 ml sugar (1/3 cup)
350-400g blåbær og bringebær/350-400g blueberries and raspberries (ca.13oz)

*alternativt kan du bruke rømme.
**alternatvely you can use sour cream

TIPS: (N) For enda mer 'krønsj" kan du tilsette litt hakkede nøtter i toppingen. Jeg gjorde ikke det men skulle ikke forundre meg om jeg gjør det neste gang.
TIPS: (E) For added crunch you can add some chopped nuts in the topping. I didn't, but it wouldn't surprise me if I do that next time.
 
FREMGANGSMÅTE / METHOD (scroll for English)
Norsk: (English below)
Deigen: (Se steg-for-steg bilder under)
Ha havregryn, mel, salt, demerarasukker og mykt smør i en bakebolle. Bruk en elektrisk mikser og bland på lav hastighet til du har en grov smuldrekonsistens på deigen (se bilde). Smør en 21x25 cm (eller 23x23 cm) form og kle med bakepapir. Fordel 2/3 av deigen jevnt ut i formen, klem ut med fingrene, og forstek bunnen ved 180 grader Celcius paa midterste rille i 15 minutter. Ta den ut og la avkjøle litt mens du lager fyllet. (Sett den siste 1/3 av deigen som skal brukes til topping i kjøleskapet så lenge. Hvis du tilsetter nøtter kan du blande i disse før du setter den til avkjøling).
Fyllet:
Ha egg og sukker i en bakebolle og bland godt med en elektrisk mikser. Du trenger ikke piske så lenge som du ville gjort til å lage eggedosis. Tilsett yoghurt (eller rømme) og bland godt. Tilsett mel og bland igjen. Tilsett til slutt bær (tinte hvis du i utgangspunktet bruker frosne) og bland godt. Hell blandingen over den forstekte bunnen.
Til slutt:
Ta ut den siste 1/3 av smuldredeigen fra kjøleskapet og strø den jevnt utover bærfyllet. Stek ved 180 grader på midterste rille i 50-60 minutter til gyllen og sprø på toppen.
Servering:
Server gjerne lunken med vaniljeis eller krem, eller la den avkjøle helt, del i biter, pakk sekken og dra på tur i skog og mark eller stranda eller hva som helst! NYYYYYYDELIG!!!!!

English:
For the dough: (See step-by-step pictures below)
Put porridge oats, flour, salt, demerarasugar and softened butter in a bowl. Using an elektric mixer, beat on low speed until a rough crumble-consistency dough forms (see picture). Butter and line a baking tin 21x25 cm (8"x10") (or 23x23 cm / 9"x9") and spread 2/3 of the dough evenly into this using your fingers. Prebake at 180 degrees Celcius (356 degrees Fahrenheit) on the middle rack for 15 minutes while you make the filling. (In the meantime put the remaining 1/3 of the dough which you will use for the topping in the fridge. If you are also adding chopped nuts you can mix these into the dough before refrigerating it).
For the Filling:
Put eggs and sugar in a baking bowl and beat well using an electric mixer. Add youghurt (or sour cream) and mix well. Add flour and mix again. Lastly, add the berries (defrosted if you are using frozen) and mix well. Pour the batter over the pre-baked base.
Lastly:
Take the remaining 1/3 of the crumble-dough out of the fridge and sprinkle it evenly over the cake. Bake at 180 degrees Celcius (356 degrees Fahrenheit) on the middle rack for 50-60 minutter until golden and crunchy on top.
For Serving:
Serve lukewarm with some vanilla ice cream or custard on the side or leave to cool completely, pack your rucksack and go hiking in the forest or for a picnic on the beach or anything else your heart desires! LOOOOOVELY!!!!!

Lag smuldredeigen. 2/3 er til bunnen, 1/3 til toppingen.
Make the dough. 2/3 is for the base and 1/3 for the topping
Press 2/3 av deigen ut i formen. Sett resten av deigen i kjøleskapet. /
Press 2/3 of the dough into the tin and refrigerate the remaining dough 

Forstek bunnen i 15 min. La avkjøle litt /
Pre-bake the base for 15 minutes. Leave to cool a little.

Lag bærfyllet / Make the berry-flling

Hell fyllet over den forstekte bunnen /
Pour the berry-mixture over the pre-baked base

Smuldre over resten av deigen og stek /
Crumble over the remaining dough and bake.
Ferdig!!! Nyt varm med litt iskrem eller kald. /
Ready!!! Enjoy warm with some ice cream or cold.

FANTASTISK GOD!!! / UNBELIEVABLY GOOD!!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...