LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE
English version along with NorwegianNorsk: (English below)
Det enkle er som kjent ofte det beste, og ofte er det slik at når man bare setter igang å eksperimentere, tilsynelatende uten mål og mening, blir resultatet toppen, som med denne paien! NAM - NAM - NAM!!!!! Kjøpte en pakke med fersk Portobello-sopp her om dagen uten egentlig å vite hva hva jeg skulle bruke dem til, men de så bare så innmari gode ut så jeg måtte bare....Jeg elsker fersk sopp i sauser, i gryteretter, på pizza, i salater osv. men nå hadde jeg lyst til å prøve noe nytt....Hmmm. Tenk, tenk, tenk....Gikk på jakt på kjoekkenet og da jeg så butterdeigen i fryseren var ideen skapt. Resultatet ble en fantastisk god pai med minimalt av ingredienser og maksimalt av deilig smak! Server den nystekt og varm med salat ved siden av så har du en fullverdig middag eller kveldsrett. Restene (hvis det blir noen) kan du ha kald til lunsj dagen etter for eksempel. God ide til piknik-kurven eller hvorfor ikke som en del av et meze/tapas-bord? Mulighetene er mange..... Du kan selvsagt bruke annen type sopp eller også en blanding av forskjellige.
English:
The simple things are usually the best, and often, when you just start experimenting, apparently without any special plan or goal, the result turns out just great, as with this pie! YUM - YUM - YUM!!!!! Bought a packet of Portobello mushrooms the other day without really knowing what I should make of them, but they looked so yummy so I just had to....I love fresh mushrooms in sauces, in stews, on pizza, in salads etc., but this time I wanted to make something new....Hmmm. Think, think, think...Went hunting in the kitchen and when I saw the puff pastry in the freezer the idea was created. The result was a wonderful pie with a minimum of ingredients and a maximum of flavour! Serve newly made and warm with a salad on the side and you have a great dinner or evening meal. The leftovers (if any) you can enjoy cold for lunch the next day. It is also a good addition to the picnic basket or why not serve it as a part of a meze/tapas? The possibilities are endless..... Of course you can use a different kind of mushroom or a mixture.
INGREDIENSER (form 21x25 cm) / INGREDIENTS (dish 21x25 cm/8"x10")
1-2 flak butterdeig / 1-2 sheets puff pastry
500 g Portobello sopp (fersk) / 500 g Portobello mushrooms (fresh) (17.5 oz)
1 stor løk / 1 large onion
3 fedd hvitløk / 2 cloves garlic, finely chopped
2 vårløk, hakket / 2 spring onions, chopped
1 liten bunt fennikel (gresset) / 1 small bunch fennel leaves
1 ss Balsamico eddik / 1 tbsp Balsamic vinegar
100 g Gruyere ost* / 100 g Gruyere cheese** (3.5 oz)
Salt og pepper / Salt and pepper
Egg og melk til pensling / Egg and milk for brushing
*eller annen hard ost, f.eks. Regato
** or other hard cheese, e.g. Regato
Norsk: (English below)
Ha litt olje i en stekepanne og surr finhakket løk og hvitløk og hakket vårløk på medium varme til blank. Tilsett sopp i små biter, finhakket fennikel (det grønne "gresset"), krydre med salt og pepper og surr videre til soppen har "falt sammen" og all væske har fordampet. Tilsett Balsamicoeddik og rør godt. Riv til slutt osten over og bland godt igjen. Smak til.
Smør en liten ildfast form, ca 21x25 cm, og kle den med utkjevlet butterdeig. Legg sopp-blandingen i og dekk med et lag butterdeig. Klem godt sammen rundt sidene og legg en krans av deig rundt i et pent mønster. Prikk litt med en gaffel, pensle med sammenvispet egg og melk og stek på nest nederste rille ved 180 grader i 30-35 minutter til gyllen. La paien hvile ca. 10 minutter før du skjærer i biter og serverer.
English:
Heat a little oil in a frying pan and saute finely chopped onion and garlic and chopped spring onion over medium heat until soft. Add mushrooms in small pieces, finely chopped fennel leaves, season with salt and pepper and continue simmering until the mushrooms are cooked and all the liquid has evaporated. Add Balsamic vinegar and mix well. Finally sprinkle over grated cheese and mix well again. Taste to see if you need to add more salt or pepper.
Grease an ovenproof dish, approx. 21x25 cm (8"x10"), and line with a sheet of puff pastry. Add the mushroom-mixture and cover with pastry. Decorate with a wreath of pastry around the edges. Prick a few times with a fork, brush with egg and milk and bake on the next to lowest rack at 180 degrees Celcius (356 degrees Fahrenheit) for 30-35 minutes until golden. Let the pie rest for approx. 10 minutes before cutting into pieces and serving.
Surr løk, hvitløk og vårløk på medium varme til blank / Saute onion, garlic and spring onion over medium heat until soft |
Tilsett sopp og finhakket fennikel, krydre med salt og pepper / Add mushrooms and fennel, season with salt and pepper |
Tilsett Balsamicoeddik og til slutt reven ost. Bland godt. / Add the Balsamic vinegar and finally grated cheese. Mix well. |
Fyll paiskallet med sopp-blandingen / Fill the pastry shell with the mushroom-mixture |
Dekk med butterdeig og dekorer rundt kantene. Prikk med en gaffel og pensle med egg og melk / Cover with pastry and decorate around the edges. Prick with a fork and brush with egg and milk |
Stek til gyllen / Bake until golden |
LIKER DU SOPP VIL DU ELSKE DENNE!!!
IF YOU LIKE MUSHROOMS YOU WILL LOVE THIS!!!
TIPS (N): Se oppskrift HER på Kjøtt- og Grønnsakspai og oppskrift HER på Pai med Spinat, Champignon og Soltørkede Tomater og oppskrift HER på Spinat- og Feta Pai.
TIPS (E): See recipe HERE for Meat- and Vegetable Pie and recipe HERE for Pie with Spinach, Mushrooms and Sundried Tomatoes and recipe HERE
for Spinach- and Feta Pie.
This is such a great recipe! I never thought put Portobello in a pie. Love this idea :)
SvarSlettOooh! Thank you so much for your wonderful comment Bibi! Yes, this turned out soooo well, and I'm so happy I came up with this one! It disappeared in a flash and I'll be making it again very soon! I hope you'll try it out and if you do, please let me know what you think about it! Have a great weekend! xo Camilla
Slett