lørdag 20. april 2013

Bacalao a la Kakemilla

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE

(English version along with Norwegian
Norsk: (English below)
Hvorfor, åh, hvorfor har jeg ikke laget dette før??? Denne fantastisk gode portugisiske retten laget med norsk klippfisk.....Dette er en rett du trygt kan servere den mest kresne gjest.....Har lenge hatt lyst til å lage Bacalao men det har blitt med tanken rett og slett på grunn av latskap....(mht til utvanning av klippfisken....og når det er sagt, hvor mye jobb er det egentlig å vanne ut fisken i 1-3 dager (avhengig av tykkelsen) og bare passe på å bytte vann noen ganger?....Uansett...) Så mange deilige middager jeg har gått glipp av sier nå jeg men det har jeg vel kanskje bare godt av når jeg er lat! Norsk klippfisk er å få i alle supermarkeder her i Hellas og ettersom jeg vet er dette eksportert og brukt over hele verden i ulike varianter, for eksempel panert og frityrstekt eller som Bacalao. Nå har de endelig også begynt å selge den dypfryst og ferdig utvannet her også og da jeg hørte det var jeg ikke sein om å løpe til butikken.....Det finnes hundrevis, ja sikkert tusenvis av forskjellige oppskrifter paa Bacalao, men fellestrekket er fisk, poteter, løk og paprika kokt i en deilig krydret tomatsaus. Mange har også i oliven men det sløyfet jeg. Her har dere min oppskrift og den er helt fantastisk, om jeg (ydmykt) må få si det selv og jeg har ingen betenkeligheter i det hele tatt med å anbefale nettopp denne, jeg er når sant skal sies ganske så stolt over den!
English:
Why, oh why haven’t I made this before???? This fantastic, delicious Portoguese dish made with Norwegian salted and dried cod called "Klippfisk". This is a dish you can easily serve to guests! It is not that I haven’t thought about it many times, but I just haven’t done it due to laziness….(the salted and dried cod needs to be rehydrated and desalinated  by soaking it in water for 1-3 days, depending on thickness. That being said, how much work does this really involve? You just have to make sure you change the water a few times during the process....Anyway….) I realise now that I have missed loads of delicious dinners this way but I guess that serves me right being lazy…. Norwegian Klippfisk (salted and dried cod) is easily available in all supermarkets here in Greece and as far as I know it is also exported and used all over the world in various versions, for example battered and deep-fried or as Bacalao. Finally they have also started selling it ready soaked and vacuumpacked here, and when I heard that I didn’t waste any time…..There are hundreds, probably thousands of different recipes for Bacalao, but the common features are fish, potatoes, peppers and onions cooked in a lovely, spicy tomato sauce. Many add olives as well, but I didn’t. I’m giving you my own recipe here and it is fantastic if I may (modestly) say so myself and I have no reservations whatsoever in recommending it! Truth being told, I am actually quite proud of it! 

INGREDIENSER (3-4 personer) / INGREDIENTS (serves 3-4)
ca. 1 kg klippfisk, utvannet / ca. 1 kg salted cod, soaked (ca. 2.2 lb)
ca. 1 kg poteter / ca. 1 kg potatoes (ca. 2.2 lb)
5 dl hvitvin / 500 ml white wine (2 cups)
2 bokser tomater / 2 cans tomatoes
1 grønnsaksbuljongterning / 1 vegetable stock cube
4-5 ss olivenolje / 4-5 tbsp olive oil
3 store løk / 3 large onions
1 frisk rød paprika / 1 fresh red bell pepper
3 grillede, hermetiske røde paprika (ca. 200g) / 3 grilled, canned red peppers (app. 200g / 7 oz)
8 fedd hvitløk, knust / 8 cloves garlic, crushed
1 ts cayennepepper / 1 tsp cayenne pepper
Litt sort pepper / a little black pepper
TIPS: (N) Dette er nøyaktig hva jeg hadde i gryta og det ble fantastisk godt og akkurat passe sterkt etter vår smak. Hvis du synes 8 hvitløksfedd er i overkant, kan du godt redusere litt men jeg anbefaler iallefall 6 fedd!!!! Du kan også redusere cayennepepper til 1/2 ts hvis du vil. Dette er en smakssak. Det virker også kanskje mye med 5 dl vin men tro meg, det er verdt det!!!! Hvis du ikke vil bruke så mye kan du evt. bruke 2,5 dl vin og 2,5 dl vann. (Husk forresten at alkoholen fordamper så dette er ikke noe problem!) Jeg tilsatte ikke noe salt i det hele tatt (og det er uvanlig til meg å være), bare litt sort pepper. Jeg anbefaler at du også sløyfer saltet og heller smaker til når retten er klar men jeg tror ikke du trenger det!
TIPS: (E)
This is exactly what I added to my Bacalao and it was delicious and just spicy enough to our taste. If you think 8 cloves of garlic seems too much feel free to reduce but I recommend at least 6 cloves!!!! You can also reduce the amount of cayenne pepper to 1/2 tsp. This is a matter of taste. Maybe it seems a lot with 500 ml (2 cups) wine, but believe me, it is worth it!!!! If you don’t want to use so much, you can use 250 ml (1 cup) wine and 250 ml (1 cup) water. (Remember also that the alcohol will evaporate during cooking!) I didn’t add any salt at all (and that is unusual for me), just a little black pepper. I recommend that you also skip the salt and rather season to taste when the Bacalao is ready, but I don’t think any salt is needed!

FREMGANGSMAATE / METHOD
Norsk: (English below)
Hvis du ikke får tak i ferdig utvannet klippfisk (vakuumpakket eller frossen) må den tørkede, salte fisken vannes ut 2-3 dager foer du lager gryten. Legg den i rikelig med kaldt vann og la stå. Skift vann 2-3 ganger om dagen. For å sjekke om den er nok utvannet kan du koke og smake på en liten bit. Jeg brukte som sagt ferdig utvannet klippfisk og dette bør ikke være noe problem å få tak i i Norge heller.
Tin fisken (hvis frossen) og del i passende serveringsstykker. Skrell poteter og skjær i ca. 4-5 mm tykke skiver. Skrell løk og del i to halve som igjen skjæres i skiver (slik at de blir halvmåneformet). Skjær opp frisk og hermetisk paprika på den samme måten. Ha vin, begge boksene med tomater, grønnsak-eller fiskebuljongerning, knuste hvitløksfedd og cayennepepper i en kjele og kok opp.
Smør en dyp ildfast form med litt olje og legg fisk, poteter, løk og paprika lagvis i denne (se bilde). Hell så over den varme vin-og tomatblandingen. Stek ved 250 grader Celcius varmluft på midterste rille i 20 minutter. Reduser så varmen til 220 grader Celcius, vanlig over- og undervarme, og stek videre ca. 1 time til potetene er gjennomkokt og sausen begynner å tykne.
Denne type mat blir bare bedre om den får stå og godgjøre seg noen timer, så om du har tid, anbefaler jeg å dekke til formen med lokk eller aluminiumsfolie når den er ferdig og la den stå i avslått ovn noen timer. Da vil smakene få utvikle seg enda mer og sausen vil tykne mer. (Men den er usannsynlig god helt nylaget også altså…Bare la den hvile 15-20 minutter foer du serverer). Ferskt brød er en god ide, til å dyppe i sausen. Du vil ikke at noe av den skal gå til spille….KOS DEG!!!!
English:
If you cannot find ready soaked salted cod (vacuum-packed or frozen) you need to soak the fish for 2-3 days before making the Bacalao. Put the fish in a large bowl with cold water and leave it. Change the water 2-3 times a day. To check whether it is desalinated enough, you can boil a small piece and taste. As previously mentioned I bought ready soaked fish and it should not be a big problem to find this in a large supermarket or at the fish monger.
Defrost the fish (if frozen) and cut into pieces of serving size.  Peel the ppotatoes and cut into slices of Skrell poteter og skjaer i ca. 4-5 mm (1/4") thick slices. Peel the onions, cut in half and slice them (into half-moon shaped slices). Slice the fresh and canned peppers in the same way.  Put wine, canned tomatoes, vegetable- or fish stock cube, crushed garlic and cayenne pepper in a saucepan and bring to the boil. Grease a deep ovenproof dish with a little oil and put the fish, potatoes, onion and peppers into this in layers (see picture). Pour over the hot wine- and tomato-mixture. Bake at 250 degrees Celcius (480 degrees Fahrenheit) on the middle rack at the fan-assisted setting for 20 minues. Reduce the heat to 220 grader Celcius (430 degrees Fahrenheit) conventional setting and continue baking for another hour until the potatoes are tender and the sauce starts to thicken.
This type of food just gets better if you let it rest for a few hours, so if you have time I recommend covering the dish with tin foil or a lid when ready and leave it in the cooling oven for a few hours. Then all the flavours will mix and develop more and the sauce will become even thicker. (But it is unbelievably good newly made as well, just let it rest 15-20 minutes before serving). Serve with some fresh bread to dunk in the sauce. You don't want to let any sauce go to waste.....  ENJOY!!! 

Legg fisk og grønnasaker lagvis i en dyp, ildfast form /
Layer the fish and vegetables in a deep, ovenproof dish

Hell over den varme vin- og tomatblandingen /
Pour over the hot wine- and tomato mixture

Ferdigstekt / Ready baked


UTROLIG GODT!!! / UNBELIEVEABLY GOOD!!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...