lørdag 6. april 2013

Kjøttpudding med Pikant Saus / Meatloaf with Piquant Sauce

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE

English version along with Norwegian
Norsk: (English below)
At en uskyldig liten pakke med kjøttdeig og noen få andre ingredienser kan bli til noe så utrolig digg!!! Kjøttpudding er undervurdert!!! Kom til å tenke på at det var det fryktelig mange år siden jeg hadde spist og fant ut at det måtte jeg lage til en forandring. Jeg har sagt det før og sier det igjen: Amerikanerne kan det der med god mat og jeg vet at de gjerne bruker gode sauser til kjøttpuddinger i USA. Jeg kjøpte for en stund siden en ny kokebok som heter "America's Hometown Recipe Book" som er en stor samling av gjennomprøvde matoppskrifter fra husmødre over hele USA. Mange av oppskriftene er prisvinnere fra kirke, - fylkes- og kommunebasarer i Amerika. Denne bladde jeg i for inspirasjon og gjett om jeg fant noe! Selve kjøttpuddingen gjorde jeg noen personlige forandringer på for å lage den til min egen (og den ble fantastisk god, saftig og full av smak om jeg får si det selv), men sausen! Den har jeg ikke surra noe med fordi den var så spesiell at jeg bare måtte prøve! Det er bare en ting å si: Lag den du også, og kjøttpudding vil få en ny renessanse, også hos deg!
Tips (N): Du kan gjerne fordoble porsjonen med saus! Som du ser i fremgangsmåten skal kjøttpuddingen steke med sausen den siste halvtimen. Jeg anbefaler å lage dobbel porsjon saus, steke kjøttpuddingen med halvparten og ha den andre halvparten ved siden av for de som vil ha mer.
English: 
That an innocent little package of minced meat and a few other ingredients can turn out so something so scrummy!!!! Meatloaf is underestimated!!! Came to think the other day that it has been years since I've eaten that and thought that I had to make it for a change. I've said it before, and I'll say it again: The Americans know about good food and I know that they often make yummy sauces to go with the meatloaf in the USA. I bought a new recipe book a while back called "America's Hometown Recipe Book" which is a big collection of wonderful tried and true recipes, many of them award-winning, from church-, state- and county fairs all over USA. I leafed through this book for inspiration and you bet I found something! In order to make it mine, I did a few personal adjustments to the meatloaf-recipe (and it turned out brilliantly if I might say so myself, juicy and full of flavour), but the sauce! I did alter that recipe at all because it was (for me anyway) so unusual that I just had to try! It is only one thing to say: Make it and meatloaf will get a new renaissance, also at your table!
Tips (E): You can make double portion of the sauce if you want. As you will see in the method, the meatloaf should be baked with the sauce the last 30 minutes. I recommend making double portion sauce, bake the meatloaf with half and serve the other half on the side for those who want more.

INGREDIENSER (til 3-4 pers.) / INGREDIENTS (serves 3-4 persons)
Til kjøttpuddingen / For the meatloaf
500 g kjøttdeig* / 500 g minced meat**
1 medium løk, finhakket / 1 medium onion, finely chopped
3 fedd hvitløk, knust / 3 cloves garlic, crushed
3-4 ss bladselleri, hakket / 3-4 tbsp celery leaves, chopped
3 ss havregryn / 3 tbsp porridge oats
1 egg / 1 egg
2 ss Worcestershiresaus / 2 tbsp Worcestershire sauce
2 ss Sweet Chili Sauce / 2 tbsp Sweet Chili Sauce
100g Gruyere-ost(el. annen ost)/100 g Gruyere cheese(or other cheese)
15 runder med saltkverna / 15 rounds of the salt-mill
10 runder med pepperkverna / 10 rounds of the pepper-mill
*jeg brukte svinekjøtt, men du kan gjerne bruke storfekjøtt eller en blanding.
**I used minced pork, but you can also use beef or a mixture.
Til sausen / For the sauce
1 dl ketchup / 100 ml ketchup (3/4 cup + 2 tbsp)
80 ml lysebrunt sukker / 80 ml light brown sugar (3/4 cup)
1 ss sennep / 1 tbsp mustard
2 ss Worcestershiresaus / 2 tbsp Worcestershire sauce
FREMGANGSMÅTE / METHOD
Norsk: (English below)

Ha kjøttdeigen i en bolle sammen med resten av ingrediensene og bland godt. Du kan gjerne gjøre dette noen timer i forveien eller dagen før slik at alle smakene blander seg godt. Smør en b
rødform ca. 20x8x7 cm, ca. 1,5 l, godt og press kjøttblandingen ut i denne. (Du ser av bildet at jeg la i bakepapir, men dette er ikke nødvendig). Stek ved 160 grader Celcius paa midterste rille i 60 minutter. Når det er 5 minutter igjen av steketiden lager du sausen ved å blande ketchup, lysebrunt sukker, sennep og Worcestershiresaus i en liten kjele og lar det koke opp. Ta kjøttpuddingen ut av ovnen, hell av stekevæsken som har dannet seg, og hell så sausen over. Sett formen tilbake i ovnen og stek ytterligere 30 minutter. La kjøttpuddingen hvile i 5-10 minutter før du skjærer i den og serverer med ønsket tilbehør. (Vi hadde ris og kokte grønnsaker ved siden av).  
English:
Put the minced meat in a bowl, add all the ingredients and mix well. You can do this a few hours in advance or even the day before so that all the flavours incorporate properly. Grease a loaf tin well appr. 20x8x7 cm, appr. 1,5 litre, (appr. 8"x3", approx. 6 cups) and press the meat-mixture into this. (As you see in the picture I lined it with baking paper but this is not necessary). Bake at 160 degrees Celcius (320 degrees Fahrenheit) on the middle rack for 60 minutes.
When 5 minutes remain of the baking time, make the sauce by mixing ketchup, light brown sugar, mustard and Worcestershire sauce in a small saucepan and bring to the boil. Remove the meatloaf from the oven and discard of excess liquid. Pour the sauce over the meatloaf, put it back into the oven and bake for another 30 minutes. Let the meatloaf rest for 5-10 minutes before cutting it into slices and serving with whatever you desire. (I served it with rice and boiled vegetables).
Bland kjøttfarsen og press ut i en brødform / Make the meat mixture and press into a loaf tin
Stek 1 time / Bake for 1 hour
Hell over sausen og stek 30 min. til / Pour over the sauce and bake for another 30 min.

KLAR!!! / READY!!!
DETTE ER GODT!!! / THIS IS GOOD!!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...