mandag 27. februar 2012

Gresk Baklava / Greek Baklava

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE

English version along with Norwegian 
Norsk: (English below) Baklava er så vidt jeg vet opprinnelig et tyrkisk bakverk, karakterisert av tynne flak av filodeig med varierende innhold. Forskjellige typer nøtter blir brukt, og mange bruker også sesamfrø. Grekerne vil nok kanskje si at det er opprinnelig gresk - ikke vet jeg - men det som er sikkert er at de greske bakeriene bugner av baklava i forskjellige fasonger. Det tok sin tid før jeg prøvde meg på denne, men ser man det - det var jo slett ikke vanskelig i det hele tatt! Denne oppskriften er den jeg alltid har brukt og alltid kommer til å bruke. Har fått bare gode tilbakemeldinger fra ekspertene selv (grekerne). Tilbakemeldingen jeg gjerne får er "dette var jammen en god baklava! Ikke for søt og tung".. Jeg baker den alltid til påske og til "Kathara Deftera" som er begynnelsen på fasten - 40 dager før påske. Det er vel ikke en gresk tradisjon å bake den til de dagene, denne kaken blir spist her hele året, men jeg har laget det til min tradisjon... Men jeg baker den innimellom ellers også altså. Bare husk at den må lages dagen før den skal spises da den skal stå og trekke sukkerlaken over natten. (Om du derimot er utålmodig og ikke klarer å vente til dagen etter kan du lage Baklava Muffins, oppskrift HER. Disse lager du på under en time!)
English: Baklava is, as far as I know, originally a Turkish sweet, made with thin sheets of filo pastry with varied ingredients. Various types of nuts are being used and some also add sesame seeds. The Greeks might say that this is of Greek origin - I don't know - but what is true is that the Greek bakeries are full of baklava of various shapes and types. I took my time before I attempted making this, but what do you know - it wasn't difficult at all! This is the recipe I have always used and always will use. I have received positive feedback from the true experts (the Greeks). The comment I usually get is "this was a really nice baklava! Not too sweet and heavy".. I always bake it for Easter and for "Clean Monday" which is the day lent starts - 40 days before Easter. That is not really a Greek tradition I guess, this sweet is eaten all year around, but I have made it my tradition... But I make it on other occasions too. Just remember that it must be made the day before it is being served as it needs to be left overnight for the syrup to absorb. (If you, on the other hand are impatient and can't wait until the next day, you can make Baklava Cupcakes, recipe HERE. These are ready in less than an hour).
INGREDIENSER / INGREDIENTS
90 g sugar / 90 g sugar (3.1 oz)
230 g mandler / 230 g almonds (8.1 oz)
140 g valnøtter / 140 g walnuts (4.9 oz)
1,5 ts kanel / 1,5 tsp ground cinnamon
0,5 ts muskat / 0,5 tsp ground nutmeg
0,5 ts nellik / 0,5 tsp ground cloves
0,5 ts ingefær / 0,5 teaspoon ground ginger
500 g filodeig (ca. 20 flak) / 500 g phyllo pastry (approx. 20 sheets) (17.6 oz)
250 g smør, smeltet / 250 g butter, melted (8.8 oz)
SUKKERLAKE / SYRUP
330 g sukker / 330 g sugar (11.6 oz)
3 kanelstenger / 3 cinnamon sticks
15 nellikspiker / 15 cloves
1-2 strimler sitronskall / 1-2 pieces lemonpeel
2 ss honning / 2 tbsp honey
5,2 dl vann / 520 ml water (2 1/4 cups)
(Sukkerlaken lages mens kaken steker. Se under / Make the syrup while the cake is in the oven. See below.)

FREMGANGSMÅTE / METHOD
Norsk: (English below)
(Se steg-for-steg bilder under) Kjør mandler og valnøtter i en foodprocessor. De skal være finhakket men ikke for finmalt. Det skal være litt tyggemotstand. Tilsett sukker og krydder og bland godt. Sett til side.
Smør formen du skal bruke. Jeg bruker en 26X38 cm liten langpanne. Legg i et flak filodeig. Pensle med smeltet smør. Hvis du har ekstra deig som henger over kanten kan du enten skjære det vekk, eller brette det inn over formen, det gjør jeg. Fortsett med å legge over flak etter flak og husk at du må pensle med smør mellom hvert lag! Det er veldig viktig! Legg på tilsammen 7-8 flak. Dryss halvparten av nøtteblandingen jevnt over. Fortsett med å legge filodeig lagvis over, legg nå 4-5 flak. Fremdeles må du pensle med smeltet smør mellom hvert lag. Ha så på resten av nøtteblandingen, og fortsett med 7-8 flak til, fortsatt pensle med smør mellom hvert flak. Til slutt heller du over resten av smøret og pensler godt utover. Bruk en skarp kniv og skjær forsiktig i diamantformede stykker.
Stek kaken på midterste rille ved 160 grader Celcius i 1 time. Du kan legge et stykke bakepapir over de siste 10-15 minuttene for å unngå at den blir for mørk. Det ser du an mht din ovn.  Når det er ca. 15 minutter igjen av steketiden, går du igang med sukkerlaken. Ha alle ingredienser i en kjele, kok opp og la koke 5 minutter. Sil av. Når kaken er ferdig stekt, ta den ut av ovnen og hell den varme sukkerlaken over. Bruk gjerne en øse til dette og pass på at du heller over alle bitene så de blir litt skinnende. La stå og trekke natten over så kaken absorberer laken.
ENGLISH:
(See step-by-step pictures below)In a foodprocessor, blitz the almonds and walnuts. They should be quite finely chopped but not too fine either... a little to chew on.. Set aside.
Butter the baking tin you are using. I use a 26x38 cm (10"x15") tin. Put one sheet of pastry in the tin and brush over melted butter. If you have excess pastry hanging over the edge of the tin you can either cut it away using a sharp knife, or like me, just fold it over the pastry in the tin. Continue adding sheets of pastry and remember to brush with melted butter between every layer. This is very important! Put 7-8 sheets of pastry totally.
Now sprinkle half of the nut mixture evenly over the pastry. Continue adding layers of phyllo, about 4-5 sheets. Still remember to brush with butter between each sheet. Add the rest of the nuts and continue adding another 7-8 sheets of phyllo, still buttering between each layer. Finally pour any excess butter on top of the cake. Using a sharp knife, cut the cake into diamond-shaped pieces.
Bake at 160 degrees Celcius (320 degrees Fahrenheit) on the middle rack for 1 hour. You may cover the cake with a sheet of baking paper the last 10-15 minutes to avoid it getting too dark.
When about 15 minutes remains of the baking time, start preparing the syrup. Put all the ingredients in a saucepan, bring to the boil and let simmer for 5 minutes. Drain the syrup through a sieve.

When ready, remove the cake from the oven and pour the hot syrup over the cake, making sure you pour everywhere. Leave overnight so the cake absorbs the syrup.

Nøtte- og Krydderblanding / Nut & Spice Mixture

Legg filodeig lagvis med smør mellom hvert flak / Put phyllopastry in the tray with butter between each


Strø over halvparten av nøttene / Sprinkle over half of the nut mixture


Fortsett med filodeig og smør / Continue with phyllo pastry and butter

Strø over resten av nøttene / Sprinkle over the remaining nut mixture

Fortsett med filodeig og skjær forsiktig opp i ruter og stek /
Continue with phyllo pastry, then cut into squares and bake

Hell varm sukkerlake over den varme kaken / Pour hot syrup over the hot cake
La trekke natten over / Let soak overnight
Og nå: NYT!!!! / And now: ENJOY!!!!

2 kommentarer:

  1. Det så godt ut !
    i følge datteren min så må vi prøve den ;-)

    SvarSlett
    Svar
    1. He-He! Ja det burde dere absolutt! Dette er sønnen min sin favoritt også! Vi gleder oss til i morgen så vil kan spise den:-) (Den må jo stå natta over). Kan også anbefale Baklava Muffins her på bloggen som kan spises med en gang! ;-)

      Slett

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...