mandag 4. februar 2013

Berlinerboller / Berliner Buns - Jam Filled Doughnuts

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE 

KAKEMILLA 1 ÅR i DAG!!! / KAKEMILLA 1 YEAR TODAY!!!!

 English version along with Norwegian
Norsk: (English below)
Her ja! Endelig!! Nå er det slutt på å spise Berlinerboller bare en gang i året...(Hmmm...kanskje litt dumt det....) Hver gang jeg er hjemme i Norge må jeg bare innom bakeren og kjøpe meg en Berlinerbolle....Det får jeg nemlig ikke tak i her på Kreta! Ikke sånne iallefall! MEN - når man har fryktelig lyst på en ting får man bare lage det selv da! Og det er slettesmeg ikke vanskelig! Man må bare passe på frityrstekingen men det er egentlig en smal sak! Så ingen unnskyldninger nå!!! Sett i gang og KOS DERE! Skal like å se den som ikke liker disse nei!! (Merk at dette er en stor porsjon som gir 16-18 berlinerboller, så du kan gjerne halvere oppskriften).
English:
So here then! Finally!! Now it's no more eating Berliner Buns only once a year....(Hmmm...perhaps that's not such a good thing...) Every time I'm back home in Norway on holiday (usually only once a year) I just have to pass by the bakery and buy a Berliner Bun - Jam-filled Doughnut....I don't get them here in Crete you see! Not this kind anyway!! BUT - when you really want something and can't buy it you just have to make it yourself then! And it is really not difficult at all! You just have to take a little care with the frying but that's a piece of cake really! So, no excuses now!!! Get on with it and ENJOY! I'd like to see the person not liking these ones!! (Note that this is a big portion making 16-18 buns, so feel free to cut the recipe in half).

INGREDIENSER  (16-18 stk.)/ INGREDIENTS (Makes 16-18 buns)
100 g smør / 100 g butter (3.5 oz)
2 dl melk / 200 ml milk (6.7 fl.oz)
1 pose tørrgjær / 1 packet dry yeast
4 ss sukker / 4 tbsp sugar
2 ts bakepulver / 2 tsp baking powder
2 ts vaniljesukker / 2 tsp vanilla sugar
1,5 ts kardemomme / 1,5 tsp cardamom
0,5 ts salt / 0,5 tsp salt
4 egg / 4 eggs
600 g hvetemel / 600 g plain flour (22 oz)
Fyll / Filling
Bringebær- eller jordbærsyltetoey / Raspberry- or strawberry jam
Frityrsteking / Deep frying
Soya- eller solsikkeolje / Soy- or Sunflower oil
Dekorasjon / Decoration
Smeltet smør / Melted butter
Melis eller sukker / Icing sugar or sugar
FREMGANGSMÅTE / METHOD
Norsk: (English below)
Deigen: Bland alle tørre ingredienser i en bolle. Visp sammen egg i en annen bolle. Smelt smør i en stor kjele, tilsett melk og la bli litt varmere enn fingervarmt. Tilsett de tørre ingrediensene og sammevispede egg og bland godt med en sleiv. Ta deigen over på et melet bakebord og elt godt sammen. Legg tilbake i kjelen eller en bolle, dekk med plastfolie og et kjøkkenhåndkle og sett til heving i 30-40 minutter.
Når deigen er ferdig hevet, legg den over på et melet bakebord og elt godt igjen. Del deigen i to like store deler. Kjevle ut den ene delen, ikke for tynt, og stikk ut rundinger med et glass, ca. 6 cm. i diameter. Legg deigskivene over på et bakepapir. Legg ca. 3/4 ts syltetøy midt på hver deigskive. Kjevle ut den andre deigklumpen, stikk ut deigskiver igjen og dekk hver kake med denne. Klem godt sammen rundt alle sider slik at de er tette. Sett til etterheving ca. 20 minutter.
Steking: Varm olje i en dyp stekepanne. Legg bolledeigen forsiktig i oljen, 4 og 4 av gangen. Det tar veldig kort tid å steke dem, ca. 30-40 sekunder på hver side så følg med! Når bollene er gyllenbrune på undersiden snur du de ved hjelp av to gafler og steker på andre siden også til gylne. Legg de over på et kjøkkenpapir for å trekke til seg overflødig olje. Stek resten av bollene. 
Dekorering: Smelt smør og pensle bollene med dette før du ruller de i melis eller sukker. (Jeg penslet ikke med smør i dag men vil gjøre det neste gang. Slik får du sukkeret / melisen til å sitte bedre fast)! N-Y-D-E-L-I-G!!!!
Server lunkne eller avkjølt men de bør spises samme dag de er laget.
(TIPS: Jeg vil tippe at du kan fryse de ferdigstekte bollene og bare varme de opp litt en annen gang, men hvis du vil gjøre det ville jeg fryst de ned uten sukker/melis. Ta de ut av fryseren, tin, smelt smør og dekorer som beskrevet ovenfor. Jeg har ikke prøvd dette så kan ikke garantere resultatet. Jeg skal også forsøke å ovnssteke de en gang og kommer tilbake til hvordan dette evt. blir!). 

ENGLISH:
Dough: Mix all the dry ingredients in a bowl. Whisk together eggs in another bowl. Melt butter in a large saucepan, add the milk and heat up gently until a little warmer than finger warm. Add all the dry ingredients and eggs and mix well. Transfer the dough to a flourered surface and knead lightly. Put the dough back into the saucepan or a bowl, cover with clingfilm and a kitchen towel and let rise for 30-40 minutes.
When the dough has risen, put it onto a flouered surface and knead well again before dividing it into two. Roll out using a rolling pin, not too thin, and cut out circles using a glass approx. 6 cm in diameter. Transfer the rings to a baking paper. Put approx. 3/4 tsp jam onto each dough-slice. Roll out the remaining dough, cut out circles and cover each cake with this. Press down well around all sides so that they are closed well. Let rest for approx. 20 minutes.
Deep Frying: Heat the oil in a deep frying pan. Put the buns carefully into the oil, 4 and 4 at the time. It takes a very short time to fry them, approx. 30-40 seconds on each side so pay attention!! When the buns are golden underneath, turn them over with two forks and fry them until the other side is golden as well. Transfer the ready buns to a paper towel for excess oil to drain. Fry the remaining buns.
Decoration: Melt butter and brush the buns with this before rolling them in icing sugar or sugar. (I did not brush with butter today but will do it next time. That way the sugar / icing sugar will stick better).
Serve lukewarm or cool but they should be eaten the same day that they are made. D-E-L-I-C-I-O-U-S!!!!!!
(TIPS: I would guess that you can deep freeze the ready buns and just heat them up a little another time, but if you want to do this I would freeze them without decoration. Remove from the freezer, defrost, melt butter and decorate as described above. I have not tried this so I cannot guarantee the result. I am also planning to try ovenbaking them and will get back to you all what the result of this will be).
Ferdighevet deig / Ready dough
Kjevle ut og stikk ut rundinger med et glass / Roll out and cut buns with a glass 

Legg på syltetøy / Add jam
Dekk med mer deig / Cover with more dough
Frityrstek / Deep fry
UTROLIG GODT!! / INCREDIBLY GOOD!!

2 kommentarer:

  1. Gratulerer med 1 års dag :)
    Da skal det lages berlinerboller her og, enkel oppskrift, og eg kan allerede kjenne smaken... :)
    Får ikke tak i berlinerboller her på Kypros heller, bare "donuts" og det er SLETT IKKE det samme!!!
    Karen.

    SvarSlett
  2. Hei Karen! Tusen takk for koselig melding!! :)
    Ja, når vi ikke får tak i de gode sakene vi savner hjemmefra må vi nok bare sette igang og lage de selv gitt! :) Håper du liker de og at du koser deg!!! :) :) :)
    Hilsen Camilla

    SvarSlett

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...