tirsdag 5. februar 2013

Kjøtt- og Grønnsakspai / Meat- and Vegetable Pie

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE

 English version along with Norwegian
Norsk: (English below)
Jeg er veldig glad i paier. Du kan fylle det med nesten hva det måtte være, det er bare fantasien som setter begrensninger for det! Og bruker du ferdigkjøpt butterdeig går det som en lek! Denne paien ble til da jeg hadde noen kjøttrester jeg skulle ha brukt opp! Og grønnsaker av ymse slag og en ostebit har man jo som regel i kjøleskapet! Mer skal ikke til, og vips har du en nydelig middag eller kveldsrett. Det som også er så veldig flott med paier er at det er minst like godt avkjølt dagen etter, til lunsj for eksempel. Ellers kan du jo ha den med på en piknik, en brunch, etc. etc. (P.S. Se også oppskrift HER på vegetarpai med spinat, sopp og soltørkede tomater).

English:
I love pies. You can fill it with almost anything, just use your imagination! And if you use ready-bought pastry it is easy-peasy! This pie was created when I had some leftover meat, and you usually have some vegetables of various kinds as well as some cheese in the fridge! You don't need more, and there you go: A wonderful dinner or evening snack is ready. Another thing that is so great about pies is that it is just as lovely cold the next day, for lunch for example. Or you can bring it to a picnic, brunch, etc. etc. (P.S. See also recipe HERE for vegetarian pie with spinach, mushrooms and sundried tomatoes.

INGREDIENSER / INGREDIENTS
400-450 g butterdeig / 400-450 g puff pastry (14-15 oz)
350 g kokt/stekt kjøtt*/ 350 g cooked meat** (12 oz)
1 stor løk, hakket / 1 large onion, chopped
200 g purre, i tynne skiver / 200 g leek, finely sliced (7 oz)
1 rød paprika, i små biter / 1 red bell pepper, in small pieces
150 g fersk sopp (etter valg) / 150 fresh mushrooms of choice (5.2 oz)
3 ss hakket fennikel (det grønne "gresset") / 3 tbsp chopped fennel leaves
3 ts merian el. oregano / 3 tsp marjoram or oregano
150 g revet ost / 150 g grated cheese (5.2 oz)
5 ss fløte / 5 tbsp cream
2 ss sennep / 2 tbsp mustard
Salt og pepper / Salt and pepper
1 egg+3ss melk til pensling / 1 egg+3tbsp milk for brushing
*Jeg brukte rester av kylling og svinekjøtt.Storfekjøtt kan også brukes.
** I used leftovers of chicken and pork. Beef would also work.





FREMGANGSMÅTE / METHOD
Norsk: (English below)
Til Paiskallet:
(Se steg-for-steg bilder under). Tin butterdeigen. Smør en paiform (ca. 28 cm).Varm ovenen til 180 grader Celcius. Kjevle ut litt over halvparten av deigen og kle paiformen i bunnen og opp langsmed kantene. Det er lettest hvis du kjevler den ut på plastfolie eller et bakepapir, snu det og legg deigen i formen og dra av papiret / plasten etterpå. Prikk deigen med en gaffel, kle kantene med aluminiumsfolie, legg et bakepapir over deigen og dekk med tørkede bønner, pasta e.l. og forstek paideigen på nederste rille i 15 minutter. Ta vekk bakepapiret og bønnene/pastaen, og stek udekt i ytterligere 5 minutter. Ta ut av ovnen og la hvile mens du lager fyllet.
Til Fyllet:
Ha litt olivenolje i en teflonpanne og fres hakket løk et par minutter til den begynner å bli myk. Tilsett purre i tynne skiver og fres videre noen minutter til den begynner å "falle sammen". Tilsett sopp i biter, paprika, fennikel, merian, salt og pepper og la surre under ommrøring noen minutter til mykt og godt blandet. Tilsett så stekt eller kokt kjøtt i små biter og bland godt. La surre 3-4 minutter til. Smak til. Bland fløte og sennep i en kopp og hell dette over kjøtt-og grønnsaksblandingen og rør godt igjen. Skru av varmen og tilsett revet ost. Bland godt og hell så dette jevnt over det forstekte paiskallet. Trykk litt ned og pass på at blandingen dekker bunnen helt.
Kjevle ut resten av butterdeigen og dekk fyllet helt med denne. Klem godt ned rundt sidene slik at deigen "møter" paiskallet. Skjær "kakestykker" med en skarp kniv, nesten helt igjennom. Bland egg og melk i en kopp og pensle dette over paien. Stek på nest nederste rille ved 180 grader Celcius i 35-40 minutter til gyllen. Ta paien ut av ovenen og la hvile ca. 15 minutter før du serverer, gjerne med en salat ved siden av.
English:
For the Pastry-shell:

(See step-by-step pictures below) Defrost the puff pastry. Butter a pie dish (approx. 28 cm / 11"). Preheat the oven to 180 degrees Celcius (350 degrees Fahrenheit). Roll out a little more than half of the pastry and line the pie dish with this. (It is easier if you roll it out on a bakingsheet, turn it, cover the pie dish and remove the paper). Prick the pastry a few times with a fork, cover the sides with tin foil and cover the dish with a baking paper and some dried beans or pasta. Blind bake on the lower level of the oven at for 15 minutes, remove the paper and beans / pasta and bake uncovered for another 5 minutes. Remove from the oven and leave to rest while you make the filling.
For the Filling:
Heat a little olive oil in a non-stick frying pan and saute chopped onion for a couple of minutes until it starts to soften. Add leek cut into thin slices and saute a few more minutes until it softens as well. Add mushrooms cut into pieces, bell pepper, fennel leaves, marjoram, salt and pepper and saute for a few minutes, stirring occasionally until the mixture is soft and well incorporated. Add the cooked meat cut into pieces and mix well. Saute 3-4 minutes more and season to taste. Mix cream and mustard in a cup and pour this over the meat- and vegetable mixture. Mix well yet again. Turn off the heat and add the grated cheese, mix again and pour this over the pre-baked pastry. Press down a little making sure that all the pie-base is well covered.
Roll out the remaining pastry and cover the dish completely, pressing down around the sides making sure that the top pastry "meets" the pie base. Using a sharp knife, cut into triangles, almost all the way through. Mix egg and milk in a cup and brush this over the pie. Bake at 180 degrees Celcius (350 degrees Fahrenheit) for 35-40 minutes until golden. Remove the pie from the oven and let it rest for approx. 15 minutes before serving. It is very nice with a salad on the side.
Forstek paiskallet / Pre-bake the pie shell
Stek kjøtt og grønnsaker, tilsett ost / Cook meat & vegetables and add cheese
Fyll paiskallet / Fill the pie shell
Dekk med paideig, pensle med egg og melk / Cover with pastry, brush with egg & milk

JEG ELSKER DENNE PAIEN!!!! / I LOVE THIS PIE!!!!
TIPS (N): Se oppskrift HERPai med Spinat, Champignon og Soltørkede Tomater og oppskrift HER på Portobello Pai og oppskrift HER for Spinat- og Feta Pai.
TIPS (E): See recipe HERE for Pie with Spinach, Mushrooms and Sundried Tomatoes and recipe HERE for Portobello Pie and recipe HERE for Spinach- and Feta Pie.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...