torsdag 21. februar 2013

Skolebrød / "Skolebrød - School Buns" Norwegian Wheat Buns with Custard & Coconut

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE


English version along with Norwegian
Norsk: (English below)
Skolebrød er også et veldig populært bakverk i i Norge. Deilige, flate, hveteboller med eggekrem, melisglasur og kokosmasse. Det er mye mulig disse bollene har andre navn (kanskje Solskinnsboller eller noe?) rundt om i landet men i området jeg er fra, Mjøndalen i Nedre Eiker, heter de Skolebrød. Dette er, i likhet med Berlinerboller (oppskrift  HER ) noe jeg alltid må innom bakeren og kjøpe hver gang jeg er hjemme på ferie…..men de er utrolig enkle å lage selv og veldig fint å ha på lager i fryseren når man får lyst på noe godt eller når Marius har kompiser på besøk. Ingen sier vel nei takk til hjemmebakte boller av ulike slag? Denne deigen kan fint brukes også til vanlige hveteboller (oppskrift HER) eller du kan også lage to kringler (fremgangsmåte HER) ut av den. (Hvorfor ikke lage noen skolebrød + en kringle med deilig eggekrem inni?)
English:
“Skolebrød” (School buns directly translated) is another very popular Norwegian speciality. Lovely, flat wheat buns with custard, sugar icing and coconut. It is highly possible that they have different names other places in the country (maybe Sunshine buns or something?) but they are called “Skolebrød” in the area I’m from which is Mjøndalen, in the eastern part of Norway. This is, like Berliner Buns (recipe HERE) something I always buy from the bakery when I’m back home on holiday…..but they are incredibly easy to make yourself, and very good to have a batch of in the freezer whenever the craving for something yummy appears or when Marius, my son, has friends around.  Nobody says no thanks to homemade buns of different kinds, right? This dough can also be used for normal wheat buns (recipe  HER) or you can make two wreaths out of it (method and egg-free recipe HERE). (Why not make some buns + one wreath filled with custard for example?)
INGREDIENSER (ca. 25 stk) / INGREDIENTS (makes app. 25)
Til Gjærdeigen / For the Dough
280 g smør / 280 g butter (9.8 oz)
280 g sukker / 280 g sugar (9.8 oz)
7,5 dl melk / 750 ml milk (3 cups)
2 egg / 2 eggs
1,4 kg hvetemel / 1.4 kg plain flour (3 pounds)
2,5 pakker tørrgjær / 2.5 packets dry yeast
1 ts bakepulver / 1 tsp baking powder
2,5 ts (eller mer) kanel / 2 1/2 tsp (or more) ground cinnamon
2,5 ts (eller mer) kardemomme / 2 1/2 tsp (or more) ground cardamom
Til Eggekremen / For the Custard
2,5 dl melk / 250 ml milk (1 cup)
1 ts vaniljeessens / 1 tsp vanilla essence
1 ts vaniljesukker / 1 tsp vanilla sugar
3 eggeplommer / 3 egg yolks
100 g sukker / 100 g sugar (3.5 oz)
1,5 ss maisenna / 1 1/2 tbsp corn flour
1,5 ss hvetemel / 1 1/2 tbsp plain flour
Til dekorasjon / For Decoration
Melisglasur (melis + vann / Sugar icing (icing sugar + water)
Kokosmasse / Desiccated coconut

FREMGANGSMAATE / METHOD
Norsk: (English below)
Bollene:
(Se steg-for-steg bilder under) Smelt smør i en stor gryte. Tilsett melk og la dette bli litt varmere enn fingervarmt, ca 40 grader Celcius. Tilsett sukker og rør godt. Bland mel, bakepulver, gjær, kanel og kardemomme i en bolle og tilsett så halvparten i melk- og smørblandingen. Rør godt. Tilsett sammenvispede egg og bland godt før du tilsetter resten av melet. Rør godt med en sleiv til du har en god deig (dette er litt tungt og du må gjerne bruke en kjøkkenmaskin med eltekrok). Dekk til med plastfolie og et kjøkkenhåndkle og sett til heving. (Mens deigen eser lager du eggekremen, se fremgangsmåte under). Etter 1 time slår du ned deigen og lar den heve 20-30 minutter til. Ha deigen ut på et melet bakebord og elt godt. Del inn i ca. 25 emner, trill boller som du klemmer ganske flate. Legg en god teskje eggekrem midt på hver. og sett til etterheving på bakepapirkledd stekebrett i 30 minutter. Pensle med egg eller melk og stek ved 240 grader Celcius ca. 8-10 minutter til gylne. Avkjøl.
Lag melisglasur av melis og vann. Jeg har ingen mål på dette men har litt melis i en liten bolle, fyller på litt vann, rører med en gaffel til passe, ganske tykk konsistens. Her må du bare justere mengde etter hvert. Smør melisglasur på bollene og dypp de i kokosmasse til godt dekket. Dette er skikkelig, skikkelig godt!
TIPS: Du kan gjerne fryse skolebrødene men gjør det da uten pynt. Melisen og kokosmassen vil da bare bli klinete så det er bedre å dekorere de når de skal spises.
Eggekremen:
La melk og vaniljeessens få et oppkok. I en bolle blandes eggeplommer, sukker, mel og maizenna sammen til en tykk pasta. Når melken har kokt opp, tas den vekk fra platen. Ha 5 ss varm melk i eggeblandingen og rør godt til du får en tyktflytende væske.
Ha dette over i kjelen med varm melk over lav varme. La få et oppkok under konstant omrøring og la tykne - la koke minst 1 minutt under omrøring.
Hell eggekremen over i et fat for å avkjøles, dekk med en gang med plastfolie for å unngå snerk. La eggekremen avkjøles helt i 30-40 minutter.
Når den er avkjølt rør godt til kremet konsistens og følg fremgangsmåte over til å lage skolebrødene.

English:
For the buns:
(See step-by-step pictures below) Melt butter in a large saucepan. Add milk and heat up until a little more than finger-warm (ca. 40 degrees Celcius or 104 degrees Fahrenheit). Add sugar and stir well. Mix flour, dry yeast, bakingpowder, cinnamon and cardamom in a bowl and add half of this to the butter- and milk mixture. Stir well using a large ladle. Add eggs and stir well again before adding the remaining flour. Stir well until you have a large and compact dough. (This is a bit hard, so you can do this in a kitchen machine with dough hook instead). Cover with cling film and a kitchen towel and leave to rise for about an hour. (Make the custard while the dough is rising. Please see method below). After one hour beat the dough together and let it rise for another 20-30 minutes. Pour the dough onto a floured surface, knead well and divide into about 25 pieces, then roll out buns which you put on a lined baking tray, press them quite flat. Put a good teaspoon of custard on each bun and let rise for 20-30 minutes, brush with milk or eggs and bake at 240 degrees Celcius (460 degrees Fahrenheit) for about 8 - 10 minutes until golden. Leave to cool.
Make the sugar icing from icing sugar and water. I don’t have any specific measurements for this, but I put icing sugar in a bowl, add a little water and stir with a fork until a good and a little thick consistency. You just have to adjust amount as you go along. Spread the sugar icing on the buns and dip them in a bowl filled with desiccated coconut. This is really, really yummy!
TIPS: You can deep-freeze the buns, but I recommend freezing them without the decoration as the sugar icing and coconut will become gooey when you defrost them. It is better to decorate them when you are going to serve them.
For the Custard: Bring the milk and vanilla essence to the boil in a saucepan. In a bowl, mix together the egg yolks, sugar, flour and corn flour to a thick paste. When the milk has come to the boil, remove from the heat and add 5 tablespoons to the bowl of paste, stirring until the paste becomes a thick liquid. Pour this into the pan of milk and set over a low heat. Stirring constantly, bring to the boil and allow to thicken - boil for at least 1 minute to fully cook the flour. Pour this custard onto a baking tray to cool, covering straight away with cling film so that it doesn't develop a skin. Allow the custard to cool completely for 30-40 minutes. Once cooled stir until a creamy consistency and follow the method above on how to make the buns.

Ferdighevet deig / Dough ready risen
Kna godt og del i emner / Knead well and divide into buns
Eggekremen / The custard
Legg en god klatt på hver bolle / Put a good dollop on each bun
Ferdigstekt og klar for dekorasjon / Ready baked for decoration

 DEN ER LIKE GOD SOM DEN SER UT :)
IT TASTES JUST AS DELICIOUS AS IT LOOKS :)



15 kommentarer:

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...