onsdag 13. februar 2013

Luksusboller / Luxurious Wheat Buns Norwegian Style

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE

English version along with Norwegian
Norsk: (English below)
Boller ja…Vis meg den som ikke liker det da! Blir vanskelig tenker jeg! Det er vel noe av det mest bakte i de tusen hjem tror jeg. Mange liker de også med rosiner, eller også sjokoladebiter til variasjon. Sjokoladepålegg kan du smøre på, (hvorfor ikke hjemmelagd sjokolade- og hasselnøtt pålegg (oppskrift HER), eller fylle med krem som fastelavnsboller (oppskrift HER). Personlig liker jeg de best helt enkle, med masse kardemomme i deigen og lite stekt, så de nesten blir litt deigete (jada, jeg vet jeg er sær, men det er bare å steke noen minutter til så blir de godt stekt om du liker det.. Ikke noe problem). Får jeg litt smør og brunost på er lykken komplett! Du har helt sikkert din egen preferanse men dette er iallefall en fantastisk god grunnoppskrift til boller. (Merk at denne deigen inneholder egg, så hvis du vil bake uten egg se oppskrift HER på Kringle, som egentlig er min mormor’s bolleoppskrift). Fantastisk god den også!! Og begge deigene er utrolig gode å jobbe med!
English:
Wheat Buns….Show me the one who don’t like that! That will be extremely difficult I think. It is one of the most popular things to bake in Norway I think. Many like to add raisins or chocolate chips for variation. You can top them with chocolate spread after baking (why not this homemade chocolate- and hazelnut spread (recipe HERE ), or fill them with custard like “Fastelavnsboller” (recipe HERE). Personally I like them best plain, with loads of ground cardamom in the dough, I like them lightly baked so they have a “doughy” consistency (yes, I know that I am strange, but it is simple to bake them a few minutes longer if you like this). If I also get some butter and brown cheese (Norwegian cheese) on top the happiness is complete! I’m sure you have your own preference but this is a fantastic basic recipe for wheat buns. Please note that this contains eggs, so if you want them egg-free please see recipe  HERE for “Kringle” Norwegian Wheat Cake, which actually is my grandmothers recipe for wheat buns. Fantastic recipe as well!! Both doughs are incredibly great to work with!

INGREDIENSER (ca. 50 stk) / INGREDIENTS (makes app. 50)
Hveteboller / Wheat Buns
280 g smør / 280 g butter (9.8 oz)
280 g sukker / 280 g sugar (9.8 oz)
7,5 dl melk / 750 ml milk (3 cups)
2 egg / 2 eggs
1,4 kg hvetemel / 1.4 kg plain flour (3 pounds)
2,5 pakker tørrgjær / 2.5 packets dry yeast
1 ts bakepulver / 1 tsp baking powder
2,5 ts kanel (jeg bruker 4 ts)/ 2 1/2 tsp ground cinnamon (I put 4 tsp)
2,5 ts kardemomme (jeg bruker 4 ts) / 2 1/2 tsp ground cardamom (I put 4 tsp)
Tips til fyll / Tips for filling
Rosiner eller sjokoladeknapper / Raisins or chocolate chips

FREMGANGSMAATE / METHOD
Norsk: (English below)
(Se steg-for-steg bilder under) Smelt smør i en stor gryte. Tilsett melk og la dette bli litt varmere enn fingervarmt, ca 40 grader Celcius). Tilsett sukker og rør godt. (Hvis du vil tilsette rosiner, gjøres dette nå). Bland mel, bakepulver, gjær, kanel og kardemomme i en bolle og tilsett så halvparten i melk- og smørblandingen. Rør godt. Tilsett sammenvispede egg og bland godt før du tilsetter resten av melet.(Hvis du vil tilsette sjokoladeknapper, gjøres dette nå).  Rør godt med en sleiv til du har en god deig (dette er litt tungt og du må gjerne bruke en kjøkkenmaskin med eltekrok). Dekk til med plastfolie og et kjøkkenhåndkle og sett til heving. Etter 1 time slår du ned deigen og lar den heve 20-30 minutter til. Ha deigen ut på et melet bakebord og elt godt. Trill boller og sett til etterheving på bakepapirkledd stekebrett i 30 minutter. Pensle med egg eller melk og stek ved 240 grader Celcius ca. 6-8 minutter til gylne. (Jeg steker mine ca. 6 min. fordi jeg liker de lyse. Hvis du vil kan du steke de 8-10 min. Kommer an på hvor godt stekt du liker de). Avkjøl eller la vær. Sjansen er stor for at noen kommer og spiser de nystekte rett fra brettet hvis du ikke er forsiktig!! J Bollene kan fint fryses og tiner raskt!

English:
(See step-by-step pictures below) Melt butter in a large saucepan. Add milk and heat up until a little more than finger-warm (ca. 40 degrees Celcius or 104 degrees Fahrenheit). Add sugar and stir well. (If you want to add raisins, do this now).Mix flour, dry yeast, baking powder, cinnamon and cardamom in a bowl and add half of this to the butter- and milk mixture. Stir well using a large ladle. Add eggs and stir well again before adding the remaining flour. (If you want to add chocolate chips, do this now). Stir well until you have a large and compact dough. (This is a bit hard, so you can do this in a kitchen machine with dough hook instead). Cover with cling film and a kitchen towel and leave to rise for about an hour. Then beat the dough together and let it rise for another 20-30 minutes. Pour the dough onto a floured surface, knead well and roll out buns which you put on a lined baking tray. Let rise for 20-30 minutes, brush with milk or eggs and bake at 240 degrees Celcius (460 degrees Fahrenheit) for about 6-8 minutes until golden.  (I bake mine for app. 6 min. because I like them lightly cooked. If you want you can bake them for 8-10 minutes depending on how well done you want them). Leave to cool or don’t. There is a great chance that someone will come and eat them hot straight from the oven if you’re not careful!! J You can deep-freeze the buns and they defrost quickly!


Ferdig est / Ready risen

Kna godt på melet bakebord / Knead well on floured surface

Trill boller og la etterheve / Roll out buns and let rise again
Pensle med melk eller egg / Brush with milk or egg

Ferdig stekt / Ready baked
DISSE FORSVINNER RASKT! / THESE WILL DISAPPEAR QUICKLY!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...