tirsdag 19. februar 2013

"Karydopita" Gresk Valnøttkake / "Karydopita" Greek Walnut Cake

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE 

English version along with Norwegian
Norsk: (English below)
Dette er en herlig, herlig kake som jeg virkelig anbefaler! (Hørt det før at jeg anbefaler ting?? Legger jo ikke ut annet her enn det jeg virkelig vil dele med dere da….og sånn skal det vel være…) Men nok om det. Dette er en kake som jeg tror de fleste vil like..…Den er ekstremt populær her i Hellas iallefall. Nydelig smak av valnøtter og krydder. Kaken skal lages iallefall noen timer, helst dagen før den serveres fordi den skal trekke med en sirupslake, noe som gjør den utrolig saftig. Du kan servere den som den er uten pynt, men det er også veldig godt med litt mørk sjokoladeglasur på. En kremklatt ved siden av er heller ikke å forakte, og mange fyller den med vaniljekrem. Et annet forslag er a lage kremostglasur (som til gulrotkake) men når jeg lager den har jeg den helt enkel uten noe dilldall. Deilig!!!
English:
This is a truly delicious cake which I really recommend! (Heard it before that I recommend things?? I don’t publish anything else than what I really want to share with you, but that’s the way it should be…) Anyway. This is a cake which I think most people will like..…It is extremely popular here in Greece anyway…Lovely flavour of walnuts and spices. The cake should be made at least a few hours, preferably the day before it is to be served, as it has to soak in syrup, something that makes it very juicy. You can serve it as it is without any decoration, but it is also very nice with some dark chocolate glaze on top. A dollop of whipped cream on the side is not a bad idea at all, and many fill it with vanilla cream. Another suggestion is to make a cream cheese icing (like for carrot cake) but when I make it I make it simple without further ado. Lovely!!!

INGREDIENSER (25x25 cm form) / INGREDIENTS (25x25 cm/10"x10") dish)
Til kaken / For the cake
6 egg, romtempererte / 6 eggs at room temperature
200 g sukker / 200 g sugar (1¼ cup)
200 g hvetemel / 200 g plain flour (2 cups)
100 g griljermel/knust kavring / 100 g dried breadcrumbs (1 cup+2 tbsp)
250 g smør, smeltet / 250 g butter, melted (1 1/10cup)
400 g valnøtter,finhakkede / 400 g walnuts,finely chopped (4 cups)
1 ts bakepulver / 1 tsp baking powder
2 ts kanel / 2 tsp ground cinnamon
1 ts nellik / 1 tsp ground cloves
1 ts muskat / 1 tsp ground nutmeg
0,5 ts ingefær/ ½ tsp ground ginger
60 ml brandy / 60 ml brandy (1/4 cup)
Til sirupslaken / For the syrup
3,5 dl vann / 350 ml water (1¾ cups)
220 g sukker / 220 g sugar (1½ cups)
60 ml brandy / 60 ml brandy (1/4 cup)
1 kanelstang / 1 cinnamon stick
1,5 ss flytende honning / 1 ½ tbsp runny honey



FREMGANGSMATE / METHOD
Norsk: (English below)
Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett mel, griljermel (eller knuste kavringe)r, krydder og bakepulver. Bland godt. Tilsett smeltet smør og til slutt finhakkede valnøtter og bland godt igjen.
Smør en form og kle den med bakepapir. Jeg brukte en firkantet springform 25x25 cm men du kan også bruke en tett form. (Merk at hvis du bruker en springform må du være sikker på at den er tett. Hvis ikke vil kanskje noe av laken lekke ut). Stek ved 180 grader Celcius på midterste rille i 45 minutter.
Mot slutten av steketiden lager du sirupslaken ved å ha alle ingredienser i en liten kjele. Kok opp og la småkoke i 5 minutter. Fjern kanelstangen. Når kaken er ferdigstekt tar du den ut av ovnen, prikker rundt omkring med en tannpirker og heller den varme laken jevnt over den varme kaken. La stå til helt avkjølt og laken har trukket helt inn før du skjærer i biter og serverer, enten som den er eller med et av ovenstående forslag.
P.S. Det kan virke som det er veldig mye lake, men stol på meg, jeg snakker av erfaring. Det må være denne mengden for at kaken skal få den rette konsistensen.

English:
Put eggs and sugar in a mixing bowl, and using an electric mixer, beat until light and frothy. Add flour, finely ground breadcrumbs, spices and baking powder and mix well. Add melted butter and in the end finely chopped walnuts. Mix until everything is well incorporated.
Butter and line a dish. I used a square springform tin of 25 x 25 cm / 10"x10", but you can also use a different kind of dish. (Note that if you use a springform tin be sure that it seals well, otherwise some of the syrup might leak out). Bake at 180 degrees Celcius (356 degrees Fahrenheit) on the middle rack for 45 minutes.
Towards the end of the baking time, make the syrup by putting all ingredients in a small saucepan. Bring to the boil and let simmer for 5 minutes. Remove the cinnamon stick.
When the cake is ready, remove it from the oven and prick it a few times here and there with a toothpick before pouring the hot syrup over the hot cake. Leave it until cooled and the syrup has soaked the cake completely before cutting it and serving, either on its own or with one of the above-mentioned suggestions. P.S. It seems to be a lot of syrup, but trust me, I speak from experience. It has to be this much for this cake to get the correct consistency!
Klar for steking / Ready for baking
Ferdigstekt / Ready baked

Hell over sirupslake og la trekke / Pour over syrup and let soak

Klar!!! / Ready!!!
NYDELIG GRESK-INSPIRERT KAKE / LOVELY, GREEK-INSPIRED CAKE

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...