onsdag 23. januar 2013

Pai med Spinat, Champignon og Soltørkede Tomater / Pie with Spinach, Mushrooms and Sundried Tomatoes

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE


English version along with Norwegian

Norsk: (English below) Her har du en nydelig pai full av gode smaker som er perfekt til enhver anledning: Middag, kveldskos, piknik, brunch, lunsj, osv. osv. Den kan serveres varm eller kald, gjerne med en god salat til. Ytterligere introduksjon trengs vel ikke tror jeg, annet enn at jeg anbefaler den på det varmeste!!!

English: Here is a lovely, lovely pie full of good flavours perfect for any occasion: Dinner, evening snack, picnic, brunch, lunch etc. etc. It can be served hot or cold, maybe with a good side salad. I don't think furter introduction is necessary other than I warmly recommend trying it!!!

INGREDIENSER (28 cm form)/ INGREDIENTS (28 cm dish) (11") 
Paideig / Pastry
350 g butterdeig, tint* / 350 g puff pastry, defrosted** (approx. 12 oz)
* Denne gangen brukte jeg ferdigkjøpt butterdeig fordi jeg hadde det i fryseren, men du kan selvsagt lage hjemmelaget paideig isteden!
** This time I used shop-bought puff pastry, because I had it in the freezer, but feel free to use homemade pastry!
Fyllet / For the Filling
500 g frossen spinat, tint* / 500 g frozen spinach, defrosted** (appr. 17.5 oz)
2 vårløk, i tynne skiver / 2 spring onions, cut into thin slices
4 ss frisk fennikel (det grønne "gresset") / 4tbsp fresh fennel leaves, chopped
200-250g frisk champignon, skivet / 200-250g fresh mushrooms, sliced (7-8oz)
100 g soltørkede tomater, hakket / 100 g sundried tomatoes, chopped (3.5 oz)
2,5 dl melk / 250 ml milk (1 cup)
4 egg / 4 eggs
2 ss smør, smeltet / 2 tbsp butter, melted
200 g revet ost (se tips) / 200 g grated cheese (see tips)
Salt og pepper / Salt and pepper

* Gir ca. 280 g tint spinat når væsken er klemt ut. Du kan selvsagt bruke fersk spinat også, men jeg hadde frossen spinat for hånden da jeg lagde denne.
** Gives approx. 280 g (approx. 8.5 oz) defrosted spinach when the excess liquid has been removed. Of course you can use fresh spinach instead, but this time I had frozen spinach at hand.

Tips (N) Bruk gjerne en blanding av forskjellige ostetyper. Jeg brukte Mozzarella, Gouda og Regato, men jeg tror at Cheddar hadde vært godt også.
Tips (E) A good idea is to use a mix of different cheese types. I used Mozzarella, Gouda and Regato, but I believe Cheddar would be great too.





FREMGANGSMÅTE / METHOD
Norsk: (English below)
Til Paiskallet:
(Se steg-for-steg bilder under). Tin butterdeigen. Smør en paiform (ca. 28 cm).Varm ovenen til 180 grader Celcius. Kjevle ut deigen og kle paiformen i bunnen og opp langsmed kantene. Det er lettest hvis du kjevler den ut på plastfolie eller et bakepapir, snu det og legg deigen i formen og dra av papiret / plasten etterpå. Prikk deigen med en gaffel, kle kantene med aluminiumsfolie, legg et bakepapir over deigen og dekk med tørkede bønner, pasta e.l. og forstek paideigen på nederste rille i 15 minutter. Ta vekk bakepapiret og bønnene/pastaen, og stek udekt i ytterligere 5 minutter.Ta ut av ovnen og la hvile mens du lager fyllet.
Til Fyllet:
Tin spinaten og klem ut overflødig væske. Skjær vårløken i tynne skiver og hakk fennikel-"gress". Smelt litt smør i stekepannen og fres spinat, vårløk og fennikel noen minutter, rør godt og krydre med litt salt og pepper. (Hvis du bruker fersk spinat, vask den godt og fres sammen med vårløk og fennikel til spinaten "faller sammen"). Legg dette jevnt utover den forstekte paibunnen.
Skjær champignon i skiver, krydre med litt salt og pepper og fres i litt smør til gyllenbrune. Hell vekk evt. væske. Legg dette over spinatblandingen. Hakk soltørkede tomater og strø over paien.
Visp sammen egg, melk og 2 ss smeltet smør. Krydre med salt og pepper, bland godt og hell over grønnsakene. Strø revet ost over.
Stek ved 180 grader Celcius på nederste rille i 40 minutter til eggeblandingen er stivnet og toppen gyllen. La paien hvile i ca. 15 minutter før du skjærer i trekanter og serverer.

English:
For the Pastry-shell:
(See step-by-step pictures below) Defrost the puff pastry. Butter a pie dish (approx. 28 cm / 11"). Preheat the oven to 180 degrees Celcius (350 degrees Fahrenheit). Roll out the pastry and line the piedish with this. (It is easier if you roll it out on a bakingsheet or plastic, turn it, cover the pie dish and remove the paper / plastic after). Prick the pastry a few times with a fork, cover the sides with tin foil and cover the dish with a baking paper and some dried beans or pasta. Blind bake on the lower level of the oven at for 15 minutes, remove the paper and beans / pasta and bake uncovered for another 5 minutes. Remove from the oven and leave to rest while you make the filling.
For the Filling:
Defrost the spinach and press out excess water. Cut the spring onion in thin slices and chop the fennel leaves. Melt a little butter in the frying pan and saute the spinach, spring onion and fennel leaves for a few minutes, stir well and season with a little salt and pepper. (If you are using fresh spinach, rinse it well and saute together with spring onion and fennel until the spinach "falls together"). Put this mixture into the pre-baked pie shell.
Slice the mushrooms, season with salt and pepper and saute in a little butter for a few minutes until golden. Remove any excess liquid and put the mushrooms atop the spinach-mixture. Cut the sundried tomatoes into small pieces and sprinkle over the pie.
Whisk together eggs, milk and 2 tbsp melted butter and pour this over the vegetables. Sprinkle grated cheese on top and bake on the lower level of the oven at 180 degrees Celcius (350 degrees Fahrenheit) for 40 minutes until the egg-mixture has set and the top is golden. Remove from the oven and let rest for approx. 15 minutes before cutting into triangles and serving.


Press deigen ut i smurt form / Press the pastry into a buttered dish
Kle kantene med alu-folie / Cover the sides with tin foil

Dekk med bakepapir og rørket pasta e.l. / Cover with a baking sheet & e.g. dried pasta

Forstek paibunnen i 20 min. / Pre-bake the pastry for 20 minutes
Legg grønnsaker utover paiskallet / Put vegetables into the pastry shell

Hell over eggeblandingen / Pour over the egg-mixture

Strø revet ost over / Sprinkle over grated cheese


Stek i 40 minutter til stivnet og gyllen / Bake for 40 min. until set and golden

OG NYT!!!! / AND ENJOY!!!!!
TIPS (N): Se oppskrift HER Kjøtt- og Grønnsakspai og oppskrift HER på Portobello Pai og oppskrift HER på Spinat- og Feta Pai.
TIPS (E): See recipe HERE for Meat- and Vegetable Pie and recipe HERE for Portobello Pie and recipe HERE for Spinach- and Feta Pie.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...