onsdag 5. desember 2012

Risengrynsgrøt / Rice Pudding (served hot)

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE

English version along with Norwegian
Norsk: (English below)
Risengrynsgrøt ja, eller risgrøt, eller nissegrøt om du vil.....Kjært barn har mange navn og dette er vel noe av det mest julete vi kan oppdrive. Nå vet ikke jeg så mye om hva tradisjonen er med denne i resten av Norge, det har jeg ikke satt meg inn i, men på Østlandet har denne iallefall lange tradisjoner.....Grøtfester i barnehager, på skoler, i nabolaget, vennefester. Mange spiser dette Lille Julaften, andre midt på dagen på Julaften. Fellestrekket er vel i det minste at en skåldet mandel blir gjemt i gryta og den heldige som finner den i sin tallerken vinner noe, helst en marsipangris.....Da vi var små fikk vi risengrynsgrøt hos Mor og Far. Det var nok Lille Julaften for kl. 12 på Julaften var det Mølje! Men iallefall, vi var tre barn; søsteren min Catharina, kusina mi Anette, og meg. Spenningen var stor over hvem som ville finne mandelen og vi startet å spise med stor iver. Så var det en av oss (merkelig det gitt, at det var en av barna....) som fant den da, og opp fra lomma til Far kom det en marsipangris... og da gikk det veeeeelig tregt med inntaket til de to andre plutselig, spenningen var over.....men spise opp maten vår, det måtte vi jo. MEN - der var det en mandel til gitt! Hos en av de andre barna - og opp fra lomma til Far kom det en marsipangris til.....DA fikk den siste av oss det veldig travelt med å spise opp - og DER var den siste mandelen!!!!! .....Og opp fra lomma til Far dukket den tredje marsipangrisen opp.... Jeg ser det for meg.....Nydelige minner.....En annen ting vi gjorde var å sette ut en bolle med grøt på låven på Julaften. Nissen måtte jo også få sin porsjon! Og hver 1. Juledag da vi gikk for å hente tallerkenen var den tom.......;) Og du: Pass på at du lager en stor porsjon så du har igjen rester til å lage Riskrem med Rød Saus til dessert dagen etter! (oppskrift HER)
English:
Hot rice pudding served with sugar, cinnamon and butter.....Mmmmmm. In Norway I guess this is one of the most Christmasy dishes you can find. Well, I'm not sure what the tradition is in the rest of Norway but on the eastern part, where I'm from, traditions are long.....Rice Pudding parties in kindergartens, at schools, with the neighbours, friends. A lot of people eat this on "Little Christmas Eve" the 23rd December, others at lunchtime on Christmas Eve. The common thing is that a blanched almond is being hidden in the casserole and the lucky finder wins something, usually a pig-shaped marzipan bar. ...When we were litttle we ate this in my grandparents house. I guess that was on 23rd December because at lunchtime on Christmas Eve we ate something delicious called "Mølje" which is a local delicacy where I'm from but I'm not even going to try to explain what it is. Anyway, we were three kids; my sister Catharina, my cousin Anette and me. The excitement was big when we sat down to eat. Who would be the lucky finder? And then, one of us found it (strange that, that one of the kids found it...) and up from my grandfathers pocket came a marzipan-pig.....then, for some reason, eating the rest became a drag for the other two, but, we had to finish our plates however un-exciting it had become....BUT HEY - another almond!!!! One of the other two found one - and up from my grandfather's pocket came another marzipan-pig. THEN the last one got very busy emptying her plate and THERE: the last almond!!!!!.....and up from my grandfather's pocket came the last marzipan-pig......I can picture it like it was yesterday......Sweet memories.....Another thing we did was to put a plate of rice pudding out in the barn for Santa to eat. And every Christmas Day morning when we went out to take the plate, it was empty......;) And listen: Make sure you make a big portion so you have leftovers to make cold Rice Pudding with Red Berries Sauce for dessert the next day! (recipe HERE)

INGREDIENSER (ca. 4 porsj.) / INGREDIENTS (serves ca. 4)
3,5 dl grøtris / 350 ml roundgrained rice (Carnaroli) (1 1/2 cups)
8 dl vann / 800 ml water (3 1/2 cups)
2 l helmelk / 2 litres whole milk (8 cups)
1,5 ts salt / 1,5 tsp salt
Sukker, kanel og smør til servering / Sugar, cinnamon & butter for serving
FREMGANGSMÅTE / METHOD
Norsk: (English below)
Ha ris, vann og salt i en stor tykkbunnet kjele. Kok opp og la koke under lokk i ca. 10-15 minutter til vannet har kokt inn. Gi melken et oppkok imens og når risen er klar, spe med den kokende melken. Rør godt, gi et oppkok og sett så temperaturen ned på laveste eller nest laveste trinn. Dekk kjelen med et lokk og la stå og svelle i 1 - 1,5 time. Rør rundt et par-tre ganger underveis. Grøten er klar når den er tykk. Server med sukker, kanel og smørøye og rød saft ved siden av.
English:
Put rice, water and salt in a large heavy-bottomed saucepan. Bring to the boil, and let simmer, covered, for approx. 10 - 15 minutes until the water has evaporated. In the meantime bring the milk to the boil, and add it little by little to the rice when this is ready. Stir well, bring to the boil again and then reduce the temperature to the lowest or second to lowest. Cover the casserole and leave it for 1 - 1,5 hours. Stir two or three times during the cooking time. The rice pudding is ready when thick. Serve hot with sugar, cinnamon and a little butter and red fruit drink on the side.

GODE BARNDOMSMINNER / HAPPY CHILDHOOD MEMORIES
Riskrem med Rød Saus av restene (oppskrift HER)
Rice Pudding & Red Sauce from the leftovers (recipe HERE)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...