tirsdag 11. desember 2012

"Melomakarona" - Greske Julemakroner / "Melomakarona" - Greek Christmas Macaroons

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE

 English version along with Norwegian
Norsk: (English below)
Her er en annen ultratradisjonell gresk julecookie. Disse blir - i likhet med "Kourabiedes" (oppskrift HER ) også laget og spist hele året - MEN - de hører julen til - så vidt meg bekjent da. Disse er helt nydelige. Dette er cookies med valnøtter og mild kryddersmak som blir myke og saftige da de skal dyppes i honninglake mens de enda er varme og så rulles i hakkede nøtter til slutt. Kan ikke bli annet en godt det! Prøv selv! (De er forøvrig helt fri for egg og melkeprodukter). Inspirasjon til oppskriften fant jeg på bloggen Heart of Life HER med noen forandringer fra min side. Det var ikke måte på godord fra grekerne jeg delte dem med i dag! (Jeg måtte jo teste ut kakene på ekspertene må vite! :))
English:
Here is another ultra-traditional Greek Christmas cookie. These are - as well as "Kourabiedes" (recipe HERE) made and eaten all year around - as far as I know anyway. Lovely cookies with walnuts and mild spicy flavour and they become soft and juicy as they are dipped in a honey-syrup while they're still hot and then rolled in chopped nuts. Cannot be anything else but good! Try yourself! (And they are egg and dairy free). The recipe is adapted from the great blog Heart of Life HERE with some personal touches on my part. And it was a huge pleasure hearing all the good words about the result from the Greeks I shared them with today. (Of course I had to test the reaction from the experts! :))

INGREDIENSER (ca. 40 stk) / INGREDIENTS (approx. 40)
Deigen / For the dough
*2,5 dl nøytral olje / **250 ml neutral oil
 100 g sukker / 100 g sugar
360 g hvetemel / 360 g plain flour
1 ts bakepulver / 1 tsp baking powder
1 ts kanel / 1 tsp ground cinnamon
3/4 ts nellik / 3/4 tsp ground cloves
0,5 ts natron / 0,5 tsp bicarbonate of soda
1,2 dl frisk appelsinjuice / 120 ml fresh orange juice
60 ml brandy / 60 ml brandy
100 g valnøtter, finhakket / 100 g walnuts, finely chopped
*TIPS:(N) Jeg er så heldig å ha tilgang på skikkelig god olivenolje her på Kreta, så jeg brukte 1,25 ml av dette og 1,25 dl solsikkeolje. Hvis du ikke har tilgang på olivenolje av god kvalitet anbefaler jeg å bruke bare solsikkeolje eller maisolje da olivenoljen kan gi litt dårlig bismak.
** TIPS: (E) I am in the lucky position to have access to really good olive oil here in Crete so I used 125 ml olive oil and 125 ml sunflower oil. If you don't have access to good quality olive oil i recommend using only sunflower oil or corn oil as olive oil of poor quality might give an unpleasant flavour.
Honninglaken / For the Syrup
*2,5 dl flytende honning / **250 ml runny honey
200 g sukker / 200 g sugar
1,2 dl vann / 120 ml water 
1 kanelstang / 1 cinnamon stick
2-3 strimler appelsinskall / 2-3 strips of orange peel
* bruk honning av god kvalitet
** use good quality honey
Topping / For the topping
 200 g hakkede mandler eller valnøtter / 200 g chopped almonds or walnuts
(Jeg brukte en blanding / I used a mix)



FREMGANGSMÅTE / METHOD
Norsk: (English below)
Deigen:
(Se steg-for-steg bilder under) Ha olje og sukker i en bakebolle og bland godt med en elektrisk visp.
I en annen bolle blandes mel, bakepulver, kanel og nellik.
I et litermål måler du opp appelsinjuice og brandy. Tilsett natronen i dette. (Det vil bruse opp litt, derfor er det lurt å bruke et litermål) og bland det så i olje-og sukkerblandingen. Finhakk valnøttene og ha dette i bakebollen sammen med melblandingen. Bland godt med mikseren til deigen løsner fra sidene av bakebollen. Den vil være bittelittegranne klissete men det skal den være.
Legg bakepapir på et stekebrett og form avlange kaker som du trykker litt ned. Jeg veide opp 20 g pr. kake. Husk at de eser litt. Stek på midterste rille ved 160 grader i 20 minutter. Mens kakene steker lager du honninglaken.
Til laken:
Ha honning, sukker, vann, kanelstang og appelsinskall i en kjele og kok opp under omrøring. La småkoke over svak varme i 10 minutter. Hakk mandler / valnøtter i en food-processor og ha dette klart til kakene er ferdige.
Etter steking:
Ta ut kakene av ovnen og legg 3-4 kaker av gangen i den varme laken. La de trekke i 30-45 sekunder og ta de så opp ved hjelp av to gafler. Legg de så rett over i nøtteblandingen og rull de i dette til alle sider er dekket av nøtter. Legg over på et stekepapir til avkjøling før du legger de over i en tettsluttet kakeboks.
P.S. Innen du har stekt det andre brettet med kaker har nok laken blitt noe avkjølt. Bare gi den et nytt oppkok i et par sekunder før du går igang med de siste kakene.
ENGLISH:
For the dough:
(See step-by-step pictures below) Put oil and sugar in a baking bowl and mix for a few seconds using an electric mixer.
In another bowl combine flour, baking powder, cinnamon and cloves.
In a jug measure up orange juice and brandy and stir the bicarb into this. (It is a good idea using a jug or similar for this as it will foam up a little), then add this mixture to the oil and sugar. Chop the walnuts in a food processor and add this to the liquid together with the flour mixture. Beat well until the dough comes away from the sides of the bowl. The dough will be a bit sticky but it is supposed to be like that. Put baking paper on a baking tray and form oblong cookies, I weighed them to 20 grams per cookie, and place them on the baking tray. Remember that they will rise a bit. Bake at 160 degrees for 20 minutes. While the cookies are baking, make the syrup.
For the syrup:
Put honey, sugar, water, cinnamon stick and orange peel into a saucepan, bring to the boil and let simmer for 10 minutes before removing the saucepan from the heat. Chop the walnuts or almonds and put on a tray ready for when the cookies come out of the oven. (
After baking:
Remove the cookies from the oven and put them straight into the hot syrup, 3-4 at the time, leave them to soak for 30-45 seconds and then roll them in the nuts until all sides are covered. Leave to cool on a baking sheet before transferring them to an airtight container.
P.S. By the time you remove the second tray from the oven the syrup has cooled down a little. Just bring it to the boil for a couple of seconds before dipping the second batch of cookies in it.



Nytt tilskudd til julekakereportoaret ? Hvorfor ikke?
New addition for the Christmas cookie reportoire? Why not?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...