søndag 9. desember 2012

"Kourabiedes" - Greske Julecookies / "Kourabiedes "Greek Christmas Cookies

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE

 
English version along with Norwegian
Norsk: (English below)
I Norge er tradisjonen fra gammelt av å lage (minst) 7 slag til jul. Oppigjennom årene har jeg nok klart det (og mer til må vel innrømmes) men det er begrenset hva som blir spist opp også da...(hvem har vel hørt om å halvere porsjonene....). Så nå har jeg begynt å begrense meg litt......(kanskje det er noen som er uenige i akkurat det....hmmmm.) men jeg snakker om småkaker til jul nå altså! Uansett - jeg bor jo som dere sikkert vet i Hellas og det er artig å prøve noe annerledes også samt at det er artig å lage noe som går unna også! Mann og sønn (og jeg) elsker disse tradisjonelle greske julekakene!  Dere som har vært på ferie i Hellas og vært innom et av de mange bakeriene her har helt sikkert sett disse i disken, de blir laget og solgt hele året, men så vidt jeg vet er det egentlig julekaker så det er iallefall da jeg lager de. De er så gode!!!! Smelter i munnen gjør de! Og så er de så vakre å se på med det tykke melislaget som snø. Under melisen skjuler det seg sprø mandelkaker med et hint av rom og vanilje. Disse er også uten egg, noe å tenke på de med eggealergikere i familien. Se også oppskrift HER for nydelige "Melamakarona" Greske Julemakroner, uten egg og meieriprodukter.
TIPS 1: Denne oppskriften er stor og gir ca. 60 kaker så du må gjerne halvere oppskriften, men det er det ikke noe poeng i for du klarer garantert ikke å spise bare en! De holder seg godt i tettsluttet kakeboks og hvorfor ikke gi bort noen i gave? Da blir du populær!
TIPS 2: Bruk helst en stor kjøkkenmaskin med eltekrok eller K-elter til denne deigen fordi den blir relativt stor og kompakt og skal arbeides lenge.
English: In Norway the tradition from the olden times is to bake (at least) 7 different kinds of cookies for Christmas. During the years I have managed to uphold that tradition (and more if truth shalll be told) but there is a limit for how much is being eaten as well...(who heard about making just half portion....) so I have started limiting myself a little.....(some will probably disagree on that statement....hmmmm) but I'm talking about cookies for Christmas now! Anyway - I live in Greece as you probably know and it is fun making something different and it is also fun making something that actually disappears to! Husband and son (and I) love these traditional Greek Christmas cookies! If you've been to Greece and passed by one of the many bakeries here have probably seen these on display because they make and sell them all the year around. But as far as I know they are Christmas cookies, so that is when I make them at least. They are so delicious!!! Melt in the mouth pleasure! And so beautiful to look at with the thick layer of icing sugar, just like snow. Under the icing sugar you'll find a crispy almond cookie with a hint of rum and vanilla. These are, by the way, egg-free something to think about for those with family and friends with egg allergy. Please see recipe HERE for recipe for delicious "Melamakarona" Greek Christmas Macaroons, egg-and also dairy free.
TIPS 1: This recipe is big and gives approx. 60 cookies. Feel free to make just half the portion, but there is no point doing that because I guarantee you cannot eat just one! They keep well in an airtight container, and why not give some away as a present? That'll make you popular!
TIPS 2: I suggest using a big kitchen machine with a dough hook or K-beater for this as the dough is big and compact and needs to be worked for some time.

INGREDIENSER (ca. 60 stk) / INGREDIENTS (makes ca. 60)
600 g smør, mykt / 600 g butter, softened
220 g melis / 220 g icing sugar
250 g mandler / 250 g almonds
0,5 ts bakepulver / 0,5 tsp baking powder
2 ts vaniljesukker / 2 tsp vanilla sugar
60 ml mørk rom / 60 ml dark rum
1,2 kg hvetemel / 1,2 kg plain flour
---
Ekstra melis til dekorasjon / Extra icing sugar for decoration




FREMGANGSMÅTE / METHOD
Norsk: (English below)
(Se steg-for-steg bilder under). Sett ovnen på 160 grader og legg mandlene på et stekebrett og la de varmes i ovenen i 5-10 minutter. Dette for å få fram aromaen i mandlene bedre.
Ha mykt smør og melis i en stor bakebolle og pisk på høy hastighet i 15-20 minutter. (Jo lenger du pisker jo bedre blir kakene!). Ha mandlene i en food processor og kjør til ganske finmalt. (Det gjør ikke noe om det er en litt større bit hist og her).
Når smør- og melisblandingen er klar, bytter du vispen med en eltekrok og tilsetter mel blandet med bakepulver gradvis. Nå blir deigen ganske kompakt. Tlsett rom og hakkede mandler og arbeid deigen videre på lav hastighet i 10 minutter. Nå er deigen ferdig og den er kompakt og "smulete" men når du former kakene "går den sammen". Altså: Ikke tilsett mer væske!
Form deigen til kuler, jeg veier opp 35 gram pr. deigkule. Sett de på et bakepapirkledd stekebrett og trykk de litt ned. Stek ved 170 grader på midterste rille i 20 minutter. Kakene er fremdeles lyse. Legg de på en rist og la avkjøle helt.
Når kakene er avkjølt, ha melis i en bolle og rull kakene noen omganger i melisen til helt dekket. (Ikke begynn med dette før kakene er avkjølt ellers smelter bare melisen inn i kaken). Legg et lag kaker i en kakeboks, strø over litt ekstra melis og fortsett med neste lag.
ENGLISH:
(See step-by-step pictures below). Heat the oven to 160 degrees celcius, put the almonds on a baking tray and put in the oven for 5-10 minutes. This is to bring out the aroma of the almonds.
Put softened butter and icing sugar in a large baking bowl and whisk on high speed for 15-20 minutes. (The longer you whisk, the better the cookies becomes). Blitz the almonds in a food processor until finely chopped. (It doesn't matter if you have a larger bit here and there). 
When the butter- and icing sugar mixture is ready, change to the dough hook or K-beater of the mixer and add the flour mixed with baking powder little by little. Now the dough will become quite compact. Add the chopped almonds and rum and continue working the dough on low speed for 10 minutes. Now the dough is ready and it will be compact yet a bit crumbly but when you form the cookies it will come together, so: Do not add more liquid! 
Form the dough to balls, I weigh them and make 35 grams dough per cookie. Put them on a lined baking tray and press them down a little. Bake at 170 degrees celcius for 20 minutes. The cookies will have a light golden colour. Transfer them to a wire rack and let cool completely.
When the cookies have cooled, put icing sugar in a bowl and roll the cookies a few rounds in this until completely covered. (Don't start doing this before the cookies have cooled down otherwise the icing sugar will melt into the cookies). Put one layer of cookies in a tin, sprinkle some icing sugar over and continue with the next layer.  


NAM!!! / YUM!!!

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...