LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE
English version along with Norwegian
Norsk: (English below)
Halva er en spesiell dessert som er veldig vanlig i Hellas, på Balkan og i Midt-Østen. Det finnes utallige variasjoner av denne og den blir som regel laget med semulegryn eller tahini. Noen versjoner er kompakte og litt tørre mens andre har pudding-konsistens. Forskjellige smaker kan tilsettes, som for eksempel vanilje, sjokolade, nøtter eller rosiner. Her på Kreta blir den spist mye i fastetiden, forutsatt at halvaen er laget med olje og ikke smør. Fasten starter 40 dager før påske med "Kathara Deftera" - Clean Monday. Da spises det sjømat og et spesielt broed kalt "Lagana" og også "Halva", men dette er også noe som blir spist hele året.
Jeg, som liker å prøve ut nye ting, har lenge hatt lyst til å prøve å lage dette. Mannen og sønnen min er veldig glade i det og da er det jo moro å prøve! Jeg søkte litt og fant denne oppskriften hos Donika som skriver den flotte bloggen Mom! What's 4 Dinner? www.momwhats4dinner.com (Hun har utrolig mange herlige oppskrifter!!!) Jeg syntes denne virket veldig spennende og annerledes fordi den inneholder gresskarpure! Originaloppskriften (HER) heter Pumpkin Halva og er en albansk familieoppskrift fra Donika's familie. (Jeg gjorde et par småforandringer; reduserte sukkermengden og sløyfet rosinene). Halvaen ble iallefall kjempegod, myk, søt og deilig og sønnen min var mektig imponert!
(Hvis du er interessert i å lese mer om de forskjellige lands versjoner av halva kan du finne en fyldig informasjonsside på Wikipedia).
English:
Halva is a special dessert which is very common in Greece, on Balkan and in the Middle East. There are numerous variations of this and it is usually made with semolina or tahini. Some versions are compact and a bit dry while others have sort of a pudding-consistency. Different flavours can be added, for example vanilla, chocolate, nuts or raisins. Here in Crete it is very common to eat it during lent provided that it is made with oil and nut butter. Lent starts 40 days prior to Easter with "Kathara Deftera" - Clean Monday. Then they eat seafood and a special bread called "Lagana" and also "Halva", but this is also something which is eaten all the year around.
I, who like to try out new things, have been wanting to try this for a long time. My husband and son love halva and then it is fun to try! I searched a little and found this recipe at the wonderful blog Mom! What's 4 Dinner? www.momwhats4dinner.com written by Donika. (She has loads of wonderful recipes!!!) I thought this was really interesting and a little different because it contains pumpkin puree! The original recipe (HERE) is called Pumpkin Halva and is an Albanian family recipe from Donika's family. (I made a couple of small changes; reduced the amount of sugar and omitted the raisins). The halva turned out really well, soft, sweet and lovely and my son was very impressed!
(If you are interested to read more about the different countries versions of halva you can find lots of information on Wikipedia).
INGREDIENSER (form 37x25 cm)/ INGREDIENTS (dish ca.37x25cm/14x10")
340 g semulegryn (semolina) / 340 g cream of wheat / semolina (2 cups)
60 g hvetemel / 60 g plain flour (1/2 cup)
110 g usaltet smør / 110 g unsalted butter (3.8 oz)
60 ml olivenolje / 60 ml olive oil (1/4 cup)
330 g sukker / 330 g sugar (1 1/2 cup)
250 g gresskarpure* / 330 g pumpkin puree** (1 cup)
1,2 l kokende vann / 1200 ml boiling water (6 cups)
*Se oppskrift HER for hjemmelaget gresskarpure, eller bruk ferdig p
å boks
**See recipe HERE for home-made pumpkin puree, or use ready from a tin.
FREMGANGSMÅTE / METHOD
Norsk: (English below)
(Se steg-for-steg bilder under) Smelt smør i en stor kjele og tilsett olje. Tilsett semulegryn og mel og la varmes på medium varm under konstant omrøring til det brunes, det skal se omtrent ut som brunt sukker og det tar ca. 10-12 minutter. Kok opp vannet i en annen kjele i mellomtiden.
N.B. På dette stadiet er det veldig fint hvis du kan få hjelp av noen til å tilsette vannet mens du rører fordi du må vaere rask og det sveller mye og spruter litt!!!
Ta altså kjelen med semuleblandingen vekk fra platen og tilsett det kokende vannet under stadig omrøring. Tilsett gresskarpure og sukker. Rør hele tiden så det ikke klumper seg! Sett kjelen tilbake påplaten og la koke på svak varme til blandingen er jevn og begynner å slippe sidene på kjelen.
Hell blandingen over i et fat ca. 37x25 cm og spre det jevnt utover med en slikkepott. Dekk med plastfolie og la stå i 20 minutter til den har stivnet. Strø over kanel og del i diamantformede biter. Server helst lunken, men den er også veldig god kald. Den holder seg noen dager i kjøleskap.
English:
(See step-by-step pictures below) Melt butter in a large saucepan and add the oil. Add semolina and flour and, stirring constantly, heat it up over medium heat until light brown, almost like brown sugar. This will take about 10-12 minutes. Meanwhile, bring the water to the boil in another saucepan.
N.B. At this stage it is very good if someone can help you adding the water while you are stirring as you need to be quick. The mixture will alsow swell a lot and maybe splutter a little as well!!
So, remove the saucepan with the semolin-mixture from the heat and add the boiling water, stirring constantly. Add the pumpkin puree and sugar. Stir all the time to avoid lumps! Put the saucepan back on the stove and let cook over low heat until smooth and it starts pulling from the sides of the saucepan. Spoon the mixture into a dish ca. 37x25 cm (14x10") and smooth it out evenly using a spatula. Cover with cling film and leave to rest for 20 minutes until set. Sprinkle cinnamon on top and cut into diamond-shaped pieces. Served best lukewarm but it is also very tasty when cold. It keeps for a few days in the fridge.
Smelt smør med olje i en stor kjele. Tilsett semulegryn og mel / Melt butter with oil in a large saucepan. Add semolina and flour. |
Varmes under konstant omrøring til lysebrunt / Heat up, stirring constantly until light brown |
Tilsett vann, gresskarpure og sukker / Add water, pumpkin puree and sugar |
Hell jevnt ut i et fat og la stivne / Smooth the mixture evenly in a dish and leave to set |
Strø over kanel og del i diamantformede biter. / Sprinkle with cinnamon and cut into diamond-shaped pieces |
DEILIG OG EKSOTISK DESSERT / LOVELY AND EXOTIC DESSERT
Thank you for the kind words, and for adding the link Camilla! Your halva looks wonderfully delicious! Good job on the halva, enjoy! ~Donika xo
SvarSlettAnytime Donika and thank you again for your kind comments! :) xo Camilla
SvarSlett