lørdag 23. mars 2013

"Fasolada" - Gresk Bønnesuppe / "Fasolada" - Greek Bean Soup


English version along with Norwegian
Norsk: (English below)
Som dere kanskje vet er jeg bosatt i Hellas og gift med en greker og han kan noen ganger være litt "vanskelig" når det gjelder mat, ikke fordi han er greker, men fordi at han selv etter så mange år sammen, liksom ikke kan forstå at jeg som ikke-greker kan klare å lage den gode, gamle greske maten ordentlig....Hmmm...dette kan være ganske irriterende til tider, men det er nå så sin sak..... Det var derfor ganske artig her om dagen at han kunne fortelle at det var den beste bønnesuppa han hadde spist noensinne!!! Så godt var det nemlig at han måtte ta med litt på jobben slik at kollegaene kunne smake også. Så det var jo artig! Dette er en av de ultratradisjonelle greske middagsrettene som bare er så fantastisk godt. Ikke bare er det godt, men det er veldig, veldig sunt og billig også. Lett som en plett å lage for som med mange av de andre rettene i det greske kjøkkenet bare har du alt i en kjele, lar det koke opp og resten gjør seg mer eller mindre selv. Det eneste er at du må la bønnene ligge i bløt over natten. Dette er også en suppe som egentlig bare blir bedre om den får stå og godgjøre seg noen timer etter at den er ferdig. Når du først er igang er det like greit å lage en stor porsjon, for dette er så godt at du helt sikkert vil ha det som restemat et par dager etter, eller allerede neste dag! Du kan også fryse ned den avkjølte suppen og bare varme den opp ved en senere anledning.
(Tips: Se oppskrift HER på deilig Sterk og Krydret Tomatbønnesuppe (med eller uten Bacon) som er laget med hermetiske tomatbønner og er et godt alternativ på travle dager)
English:
As you probably know I live in Greece and I am married to a Greek. My husband can at times be a bit "difficult" when it comes to food. Not because he is Greek but because he, even after so many years together, can't seem to believe that I, as a non-Greek can manage to cook the good old-fashioned Greek food properly....Hmmmm..... This can be quite irritating at times, but be that as it may.....It was, therefore, quite funny the other day when he told me that this was the best bean soup he had ever eaten!!! He liked it so much that he had to bring a portion to work so his colleagues could try some as well. This is one of the ultra-traditinoal Greek dishes which are just so yummy! It is not only good, but it is very, very healthy and cheap too! Easy-peasy to make as you just put everything in the casserolle, bring it to the boil, and then it more or less makes itself. The only thing is that you have to soak the beans in water overnight. This is a soup that just gets better if you leave it for a few hours after it is ready. I recommend making a big portion while you're at it because I'm sure that you will like it so much that you want to eat the leftovers after a couple of days, or even already the next day. You can also deep-freeze the cooled soup and just heat it up another time.
(Tips: See recipe HERE for lovely Hot & Spicy Tomato Bean Soup (with or without Bacon) which is made with tinned baked beans and is a great alternative when you don't have much time on your hands).

INGREDIENSER (ca. 6 porsj.)/ INGREDIENTS (appr. 6 portions)
500 g tørkede, hvite bønner / 500 g dried, white beans
(Bløtlegges over natten / Soak overnight)
3-4 ss olivenolje / 3-4 tbsp olive oil
1,8 liter vann / 1800 ml water (7 1/2 cups)
1 boks hakkede tomater / 1 can crushed tomatoes
2 store løk, finhakkede / 2 large onions, finely chopped
3-4 gulrøtter i terninger / 3-4 carrots, cut in pieces
ca. 100 g bladselleri i biter / appr. 100 g celery leaves, chopped
3 grønnsakbuljongterninger / 3 vegetable stock cubes
2 ts salt / 2 tsp salt
1 ts pepper / 1 tsp pepper

FREMGANGSMÅTE / METHOD
Norsk: English below)
La bønnene svelle i rikelig med kaldt vann over natten.
Hell av bløtleggingsvannet, ha bønnene i en stor kjele og la de koke i rikelig med vann i 30 minutter. Hell så av dette vannet, vask kjelen (det har antakelig dannet seg skum under kokingen) og ha bønnene tilbake i kjelen. Tilsett så alle ingrediensene i lista, bortsett fra salt og pepper, kok opp, skru ned varmen litt og la småkoke under lokk i ca. 30 minutter. Tilsett nå salt og pepper, rør rundt og la småkoke  under lokk i ytterligere 15-20 minutter til bønnene er gjennomkokt. Du kan med fordel la suppen stå og godgjøre seg noen timer når den er ferdig. Bare skru av varmen og la kjelen stå tildekket på plata. Server med godt brød og litt fetaost hvis du vil.
N.B. Bønnene bør nå være gjennomkokt etter den angitte tiden ovenfor, men de kan variere litt så sjekk for å se og om de fortsatt er litt harde bare koker du noen minutter lengre).
English:
Let the beans soak in lots of cold water overnight.
Discard of the water, put the beans in a large saucepan and let boil in loads of water for 30 minutes. Discard this water and clean the saucepan (white foam has probably formed during cooking). Put the beans back into the casserole, add all the ingredients on the list above except salt and pepper, bring to the boil, cover, reduce the heat and let simmer for 30 minutes. Add salt and pepper, stir, cover and let simmer for another 15-20 minutes until the beans are thoroughly cooked. The soup will just become even better if you leave it covered for a few hours. Just turn off the heat and leave it covered on the stove. Serve with fresh bread and maybe some feta cheese if you like.
N.B. The beans should be thoroughly cooked after the time mentioned above, however, it can vary a bit so check to see and if they are still a bit hard, simply boil them for a few minutes more).

HELT HERLIG! / ABSOLUTELY DELICIOUS!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...