LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE
Norsk: (English below)
Ting har en tendens til å ta litt tid innimellom......men jeg klarer som regel å få somla meg til å gjøre ting som jeg har tenkt lenge på.....som å lage Eplestrudel for eksempel. Det er bare en ting å si om denne her: NAM!!!! Perfekt som dessert etter en god middag eller bare som litt ekstra til kaffekosen. Lett og raskt å lage er den også. Skal du ha middagsgjester om kvelden kan du forberede denne på ettermiddagen og sette den i ovnen når dere er ferdige med å spise og trenger 10 minutter eller så til å synke maten. Den skal nemlig ikke steke lenger og er aller best varm. Server gjerne med melisdryss og litt vaniljeis ved siden av men det er slett ikke nødvendig. (Jeg kom aldri så langt her i går ettermiddag.....den forsvant som dugg for solen varm rett fra ovnen slik den var).....ANBEFALES!!!!
English:
Sometimes things have a tendency to take a little time for me.....but I usually get around to doing things that I've thought about for a long time...eventually....like making Apple Strudel for example. It is only one thing to say about this: YUM!!!!! Perfect as a dessert after a nice dinner or just as a special treat. Easy and quick to make too. If you are having dinner guests around you can prepare it in advance and just pop it into the oven once you've finished eating and need 10 minutes or so to digest the food. It doesn't need longer in the oven and is best served hot. You can sprinkle a little icing sugar over as decoration and a little vanilla ice cream would be delicious on the side as well. (I never got that far yesterday afternoon.....it disappeared hot from the oven just the way it was....) RECOMMENDED!!!!
INGREDIENSER (til 4 pers.) / INGREDIENTS (serves 4)
4 flak filodeig / 4 sheets filo pastry
*2 store syrige epler (Granny Smith) / **2 big tart apples (Granny Smith)
100 g smør / 100 g butter (3.5 oz)
2 ss lys sirup (gjerne lønnesirup) / 2 ss golden or maple syrup
4 ss sukker / 4 tbsp sugar
2 ts kanel / 2 tsp ground cinnamon
1 ts ingefær / 1 tsp ground ginger
1 neve hakkede valnøtter / 1 handful chopped walnuts
* ca. 350 g skrelt og i biter / **approx. 350 g (12.3 oz) peeled and chopped
FREMGANGSMÅTE /METHOD
Norsk: (English below)
(Se steg-for-steg bilder under) Smelt 60 g smør i en stekepanne og tilsett eplebiter. Strø over sukker, kanel og ingefær samt sirup og stek på medium varme til eplene begynner å mykne, ca. 10-15 minutter. Rør om av og til. (Smak til om du vil ha de søtere men det skal ikke være nødvendig).
Smelt resten av smøret (40 g) i en liten kjele. Legg ett flak filodeig på benken (de jeg brukte målte ca. 35 x 40 cm) og pensle med smør. Legg over et flak filodeig kant-i-kant og pensle med smør igjen. Fortsett på samme måte med de to siste flakene. Legg epleblandingen i et tykt lag litt nedenfor midten av filodeigen men ikke helt ut til kantene. Strø over hakkede valnøtter. Brett inn kortsidene og rull deretter sammen til en tykk pølse fra langsiden. (Se bilder). Legg rullen over på et bakepapirkledd stekebrett med skjøten ned og pensle med resten av smøret rundt hele. Stek ved 220 grader Celcius på midterste rille i 10 minutter til gyllen og sprø. Del i 4 deler og server straks, gjerne med litt vaniljeis ved siden av! KOS DERE!!
English:
(See step-by-step pictures below) Melt 60 g (2.1 oz) butter in a non-stick frying pan and add the chopped apples. Add sugar, cinnamon and ginger as well as syrup and cook over medium heat until the apples start to soften, about 10-15 minutes. Stir occasionally. (Taste to see if you want it sweeter but that shouldn't be necessary). Melt the remaining butter (40 g or 1.4 oz) in a small saucepan. Put one sheet of filo pastry on the table (the ones I used measured 35 x 40 cm or 13.5" x 15.5") and brush with butter. Put one sheet of pastry on top and brush with butter. Continue in the same way with the two remaining sheets of pastry. Spoon the apple-mixture onto the pastry, a little down from the middle, but not all the way out to the edges. Sprinkle over chopped walnuts. Fold in from both sides and then roll it together to a firm roll. (See pictures). Put the roll on a lined baking tray and brush the remaining butter all over. Bake on the middle rack at 220 degrees Celcius (428 degrees Fahrenheit) for 10 minutes until golden and crispy. Cut into 4 pieces and serve immediately, maybe with some vanilla ice cream on the side! ENJOY!!!
Stek eplene med sukker og krydder / Cook the apples with sugar and spices |
Pensle filodeigflakene med smeltet smør / Brush the filo pastry with melted butter |
Legg på epleblandingen / Spoon over the apple-mixture |
Brett inn fra sidene / Fold in from both sides |
Og rull sammen / And roll together |
Ferdig rullet og penslet med smør / Ready for baking brushed with butter |
Ferdigstekt og klar til servering / Baked and ready for serving |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!