onsdag 22. januar 2014

"Sloppy Joe"-saus / Sloppy Joe Sauce

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE

English version along with Norwegian
Norsk: (English below)
Digg! Digg! Digg! Her har du en kjøttsaus som er bare sååååååå innmari god! Kan ikke beskrive smaken, bare tro meg på det jeg sier!!!! Jeg følger en blogg som heter www.comfortablefood.com og der er det å fantastisk mange herlige "Comfort Food" oppskrifter! Fikk inspirasjon til denne derfra, har for en gangs skyld ikke gjort mange personlige krumspring med denne...."Sloppy Joes" er kanskje hva man kan kalle "flytende hamburger"? Bak eller kjøp digre ferske rundstykker, del det i 2, ha på masse deilig kjøttsaus (topp gjerne med ost....) og legg topplokket på. Bør nok spises med kniv og gaffel, og det er kanskje ikke noe typisk "first date food" men ÅÅÅÅÅÅHHHH. .... Jeg serverte den som pastasaus denne gangen men neste gang tror jeg at jeg skal prøve meg på rundstykkevarianten....Mmmmmm.....Også godt med ris til, det er jeg helt sikker på, eller som taco / wraps, eller som pizzasaus....Mulighetene er mange..... Ja, det er mange ingredienser her, men det er det verdt! Og dessuten er det ingredienser de fleste har på lager også. Kos deg!!!
Tips: Se også oppskrift HER på min egen spesielle Kjøttsaus Deluxe som er helt fantastisk god om jeg må si det selv og ikke har fullt så mange ingredienser. Men smaken er helt annerledes.
English:
Delish! Delish! Delish! Here is a meat sauce which is soooooo incredibly good! I cannot describe the taste, just believe me!!!! I follow a blog called www.comfortablefood.com and there you can find loads of wonderful recipes for typical Comfort Food! I got the inspiration for this sauce there, and for a change I didn't make many personal changes from the original recipe. "Sloppy Joes" are huge, fresh breadrolls divided into two, like a hamburger bun, topped with a generous amount of delicious meat sauce (I would also top it with cheese) and then covered by the top half of the bun. I guess you'll need a knife and fork to eat it, and I guess it is not the typical "first date Food", but OOOOHHHH.... I served it as pasta sauce this time, but next time (yes, it will definetely be a next time) I'll try out the bun-version.....Mmmmmm.....Also wonderful served With rice, I'm sure or as tacos / wraps, or use it as pizza sauce....The possibilities are endless.....Yes, there are many ingredients here, but it is worth it! And also the ingredients are mostly what you probably have in your pantry anyway. Enjoy!!!
Tips: See also recipe HERE for my own special Meat Sauce Deluxe which is delicious if I might say so myself, With not a many ingredients. But the flavour is completely different.
Ingredienser /Ingredients:
ca. 800 g-1 kg. kjøttdeig / approx. 1 1/3 - 2lb minced beef
1 stor løk / 1 large onion
5 fedd hvitløk / 5 cloves garlic
1 rød paprika / 1 red bell pepper
4 friske champignon / 4 fresh mushrooms
ca. 1 dl rødvin / approx. 1/2 cup red wine
1,8 dl ketchup / 3/4 cups ketchup
1,8 dl sweet chili saus / 3/4 cup sweet chili sauce
2 dl vann / 1 cup water
2 ss Balsamicoeddik / 2 tbsp balsamic vinegar
1 ss sennep / 1 tbsp mustard
2 ss Worcestershire saus / 2 tbsp Worcestershire sauce
2 ss tomatpure / 2 tbsp tomato puree
2 ss brunt sukker / 2 tbsp brown sugar
*0,5 - 2 ts chilipulver / **1/2 - 2 tsp chili powder
0,5 ts spisskummen / 1/2 tsp cumin
8 runder med pepperkverna / 8 rounds with the peppermill
(Evt. rømm3-4 ss rømme / Optional: 3-4 tbsp sour cream)
*Chilipulver kommer i mange styrker så prøv deg fram. Begynn med 0,5 ts og smak heller til så det ikke blir for sterkt.....
**Chili powder comes from mild to hot, many different kinds, so season to taste. Better to start with 1/2 tsp and add some more later on.......

FREMGANGSMÅTE / METHOD
Norsk: (English below)
Start med å blande ingrediensene til sausen: Bland ketchup, sweet chili sauce, vann, Balsamicoeddik, sennep, Worcestershire saus, tomatpure, brunt sukker, chilipulver, spisskummen og pepper i en bolle og sett til side.
Finhakk så løk og skjær paprika og sopp i små biter. Ha litt olje i en stekepanne og fres løk noen sekunder, tilsett så paprika, kjøttdeig, presset hvitløk og litt salt og pepper og brun dette under omrøring. Tilsett rødvin og la putre 5-10 minutter. Ha så kjøttdeigblandingen i en kjele (helst teflonbelagt) og tilsett sausblandingen. Rør godt og la sausen småkoke under lokk i 20-30 minutter til sausen begynner å tykne. Rør om av og til. Smak til og tilsett evt. litt rømme for en rundere smak.
English: 
Start by mixing the ingredients for the sauce: Mix ketchup, sweet chili sauce, water Balsamic vinegar, mustart, Worcestershire sauce, tomato puree, brown sugar, chili powder, cumin and pepper in a bowl and set aside. 
Then finely chop onion, and cut bell pepper and mushrooms into small pieces. Heat a little oil in a frying pan and saute the onions for a few seconds, then add bell pepper, minced meat, crushed garlic and a little salt and pepper and saute until brown, stirring occasionally. Add red wine and let simmer for 5-10 minutes. Transfer the mixture to a saucepan (preferably non-stick) and add the sauce-mixture. Stir well and let the sauce simmer, covered, for 20-30 minutes. Stir occasionally. Season to taste and add a dollop of sour cream if you want for a milder flavour.
The ultimate Comfort Food! 

Norsk: Denne sausen er ideell til å lage "Sloppy Joes" - en generøs sleiv med saus på store, ferske rundstykker, eller som pastasaus, som gryterett servert med ris, som pizzasaus.......

English: This sauce is ideal to make "Sloppy Joes" - a generous helping of sauce served on large, fresh buns - or as pasta sauce, or with rice, or pizzasauce.....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...