søndag 22. oktober 2023

Viltgryte av elg / Venison stew with moose

LIK KAKEMILLA PÅ FACEBOOK HER


English version along with Norwegian
Norsk: 
(English below)
Altså – denne gryta satt der den skulle. Og ikke rart, med alle de gode ingrediensene! Vi er så heldige å få kjøpe elgkjøtt fra en kompis som jakter, og det er etter både min og kjærestens mening det beste kjøttet. Det har så mye smak i seg!!! Kjæresten min har vokst opp med mat med elgkjøtt da faren hans var ivrig jeger og kjæresten min fulgte etter da han ble gammel nok. Han ga opp jakta (på elg i alle fall) for flere år siden, men kjøttet er fortsatt favoritten. Ganske gøy å høre at «denne elggryta tror jeg er den beste jeg noensinne har smakt». Det kaller jeg skussmål og det beste komplimentet. 😊
Du kan selvfølgelig bruke annen type viltkjøtt eller også storfekjøtt i denne gryta. Dette er en stor porsjon – 5-liters gryta ble full – men jeg anbefaler å lage en real porsjon når du først er i gang. Den egner seg godt for oppvarming både en og to ganger, og kan fryses i porsjoner.

 English:
So - this stew hit the spot!  And no wonder, with all the good ingredients! We are lucky enough to have a friend who hunts moose, and who is also willing to sell us some. Moose meat is the best, both in mine and my boyfriends opinon. It has so much flavor!! My boyfriend grew up with moose meat, as his father went hunting, and so did my boyfriend for many years. He gave up hunting (at least for moose) several years ago, but the meat it's still the favorite. It was great to hear that "I think this moose stew  is the best I've ever tasted." I call that the best compliment. 😊
You can, of course, use other types of game meat or also beef in this casserole. This is a large portion – the 5-litre pot was full – but I recommend making a huge portion while your’e at it. It can be reheated once and twice, and it can also be frozen in portions.

 Ingredienser  ca. 8 personer / Ingredients for about 8 persons
Ca. 1,8 kg. Elgkjøtt (jeg brukte rundbiff) / Approx. 1.5 kg. steak from moose (I used round steak)
3 store løk, finhakket / 3 large onions, finely chopped
Smør til steking / Butter for frying
Salt og pepper / Salt and pepper
1,2 liter vann / 1.2 litres water
30 enebær / 30 juniper berries
1,5 ss timian / 1.5 tbs thyme
2 kjøttbuljongterninger / 2 meat stock cubes
5-6 gulrøtter / 5-6 carrots
500 g frisk champignon / 500 grams fresh mushrooms
2 løk, grovhakket / 2 onions, roughly chopped
3 dl kremfløte / 300 ml cream
2 dl helmelk / 200 ml whole milk
4,5 dl seterrømme / 450 ml sour cream
3-4 ss *hvetemel til jevning / 3-4 tbs *flour for thickening
*Potetmel eller maizena kan brukes for en glutenfri variant / *cornstarch for a gluten free option
4 ss tyttebærsyltetøy / 4 tbs lingonberry jam
1 ts Worcestershiresaus / 1 tsp Worcestershiresauce
300 gram frosne tyttebær / 300 grams frozen lingonberries
Noen dråper sukkerkulør (kan sløyfes) / A few drops food colouring (caramel) (optional)

FREMGANGSMÅTE / METHOD:
Norwegian:
Skjær kjøttet i litt store terninger og finhakk løken. Brun smør i en stekepanne (gjerne av jern), og stek kjøtt og løk sammen til kjøttet har en fin stekeskorpe og løken er myk. Stek gjerne i porsjoner i flere omganger. Ha over i en stor gryte som rommer minst 5 liter. Kok ut panna med 2 dl vann og ha dette i gryta, sammen med nok en liter vann, slik at kjøttet så vidt dekkes. Kok opp og la småkoke under lokk i 1,5 time.
Del store champignon i 2-4, små kan du la være hele. Stek noen minutter i stekepanne, og tilsett i gryta. Tilsett så gulrøtter skåret i passe terninger og grovhakket løk. La koke i ca. 15 minutter. Ha melk og fløte i en bolle, og rør ut hvetemel (evt. potetmel eller maizena) i blandingen. Pass på at du får rørt ut alle klumper. Rør inn seterrømme. Tilsett dette i gryta litt og litt under omrøring. La småkoke i ca. 10 minutter. Rør til slutt inn tyttebærsyltetøy, frosne tyttebær, Worcestershiresaus og sukkerkulør. Smak til med salt og pepper. Om du synes sausen er litt for tynn, kan du tilsette litt mer jevning ved å røre ut ca. 2 ts. Potetmel i kaldt vann før det tilsettes. Gi et lite oppkok igjen.  
Server med ønsket tilbehør, f.eks. nybakt focaccia, ris og salat. Kokte poteter og grønnsaker er et annet godt alternativ. Sett gjerne litt tyttebærsyltetøy på bordet for de som ønsker dette ved siden av.

English:
Cut the meat into slightly large cubes and finely chop the onion. Brown butter in a frying pan (preferably iron pan), and fry meat and onions together until the meat has a brown crust and onions are soft. A good option is to fry it in several portions.  Transfer to a large pot that holds at least 5 litres. Add 200 ml water to the frying pan and boil for a few seconds and add to the pot, along with another liter of water. The meat should be just covered. Bring to a boil and simmer under a lid for 1.5 hours.
Divide any large mushrooms into 2-4, small ones you can leave whole. Fry for a few minutes in a frying pan and add to the pot. Add carrots divided into  cubes and coarsely chopped onions. Let boil for about 15 minutes. Put milk and cream in a bowl and stir in flour (alternatively or corn starch) into the mixture. Make sure there are no lumps left. Add sour cream. Add the mixture into the pot little by little, stirring. Simmer for about 10 minutes. Finally, add lingonberry jam, frozen lingonberries, Worcestershire sauce and food colouring. Season with salt and pepper. If you think the sauce is a little too thin, you can add a little more thickening by stirring out about 2 teaspoons corn starch in cold water before adding. Bring to the boil again. 
Serve with the desired side dishes, such as freshly baked focaccia, rice and salad. Boiled potatoes and vegetables are another good option. Feel free to put some lingonberry jam on the table for those who want this.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...