torsdag 22. november 2012

Kyllingfilet med Parmesan-og Artisjokklokk / Parmesan- and Artichoke-crusted Chicken Filet

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE

English version along with Norwegian
Norsk: (English below)
Her hadde vi kylling til middag i dag på en, for oss iallefall, helt ny måte. Kylling er en helt fantastisk råvare, og jeg vet at det er mange som er enige med med i det! Det er jo så mye godt man kan lage av det!!! Som alltid prøver jeg å variere og utvide reportoaret her, blir litt kjedelig ellers, og denne retten her var iallefall det helt motsatte av kjedelig! Inspirasjon fant jeg på bloggen "The English Kitchen" HER og dette er noe jeg garantert kommer til å lage flere ganger, det var vi skjønt enige om rundt bordet!!! Helt nydelig var det!! Perfekt når du har dårlig tid også, det tar bare 30 minutter i ovnen og ferdig med det. Parmesan-og Artisjokktoppingen kan med fordel forberedes dagen før slik at den får godgjort seg. (P.S. denne kan også brukes kald som dip!!) Det samme med kyllingen: Salt og pepre den kvelden i forveien så er det bare å legge på toppingen og sette i ovnen. Tilbehøret lages mens kyllingen stekes. Og du - kanskje du, som jeg var, er litt skeptisk mht majonesen...vær så snill, det er HELT ubegrunnet!!!! Stol på meg!!!!
English:
We had chicken for dinner today in a, for us at least, brand new way. Chicken is a fantastic product, I know that many will agree with me. There are so many delicious things you can make from it!!!! As always I try to vary and extend my reportoire, gets a little boring otherwise, and this dish was the complete opposite of boring! I found the inspiration for this dish on the blog "The English Kitchen"  HERE and this is something I'll definetely make again, we all agreed on that as we sat around the table. It was absolutely delicious!!!! Perfect when you're short of time as well as it only needs 30 minutes in the oven. The Parmesan- and Artichoke topping can be prepared the day before, I actually recommend that because that way the flavours really mix and makes it even better. (P.S. This can also be used cold as dip!!) The same goes for the chicken: Season with salt and pepper the evening before and then the only thing remaining is to spread the topping on the chicken and put in the oven and then you can prepare whatever you will serve as side dish while it is cooking. And hey - maybe you, as I was, is a little sceptical regarding the mayonnaise....please, there is absolutely NO REASON to be!!!!! Trust me!!!!
INGREDIENSER (til 2-3 pers.)/ INGREDIENTS (for 2-3 persons)
4 kyllingfileter (ca. 600 g) / 4 chicken filets (approx. 600 g.) (ca. 1.3 lb)
Salt og pepper / Salt & pepper
Topping / For the Topping
1 boks Artisjokkhjerter* / 1 can Artichoke hearts**
* Ca. 280 g nettovekt / ** approx. 280 g net weight (9.8 oz)
150 g finmalt Parmesanost / 150 g finely grated Parmesan cheese (5.3 oz)
150 g lettmajones (el. vanlig) / 150 g low-fat mayonnaise (or full fat) (5.3 oz)
2 kløfter hvitløk, knust / 2 cloves garlic, crushed
1/4 ts chilipulver / 1/4 tsp chili powder
1/2 ts oregano / 1/2 tsp oregano
3/4 ts Provencekrydder / 3/4 tsp Provence Herbs
Litt nykvernet pepper / Pinch of freshly ground pepper

FREMGANGSMÅTE / METHOD
Norsk: (English below)
(Se steg-for-steg bilder under). Finriv Parmesanosten og ha i en bolle. Del artisjokkhjertene i biter og tilsett sammen med alle de øvrige ingrediensene og bland godt. Det blir en tykk blanding. Dekk til og sett i kjøleskapet noen timer eller natten over. (Dette er ikke nødvendig, men anbefales).
Legg kyllingfiletene i et ildfast fat og salt og pepre på begge sider. Dekk til og la stå noen timer eller natten over. Når du er klar til å kokkelere, legg et sjenerøst lag topping på hver kyllingfilet og stek på midterste rille ved 200 grader i ca. 30- 40 minutter til kyllingen er gjennomstekt og toppingen gyllen. Hvis du vil kan du sette på grillen de siste minuttene. Server med ønsket tilbehør. Jeg serverte med pilaffris og grønne bønner.
English:
(See step-by-step pictures below). Finely grate the Parmesan cheese and put in a bowl. Cut the artichoke hearts in smaller pieces and add together with all the other ingredients and mix well. It will be a compact mixture. Cover and refridgerate for a few hours or overnight. (This is not necessary but recommended).
Place the chicken filets in an ovenproof dish and season with salt and pepper on both sides. Cover and refridgerate for a few hours or overnight. When you're ready to get cookin' put a generous amount of topping onto each chicken filet. Bake on the middle rack of the oven at 200 degrees Celcius (390 degrees Fahrenheit) for approx. 30 - 40 minutes unitl the chicken is thoroughly cooked and the topping golden. If you wish you can switch on the grill-element the last minutes. Serve with side dish of choice, I served with pilau-rice and green beans.

Artisjokk- og Parmesan Topping / Artichocke- and Parmesan Topping


Enda en ny favoritt hos oss:-) / Yet another favourite in our house:-)

2 kommentarer:

  1. This sounds wonderful!! I will be trying!! Ally :)

    SvarSlett
  2. Hi Ally!
    Great! Yes, please try it!! It is absolutely delicious! Please let me know your opinion! :)
    Best regards, Camilla

    SvarSlett

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...