mandag 15. oktober 2012

Grovbrød med Yoghurt og Frø / Wholegrain Bread with Yoghurt & Seeds

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE

English version along with Norwegian
Norsk: (English below)
Ifølge andre innlegg her på bloggen er det altså ingen hemmelighet at min store svakhet er kaker, sjokolade, karamell osv. osv. MEN!!!! Det er et stort MEN her! Det er en ting jeg rett og slett ikke klarer meg uten og det er grovbrød eller grove knekkebrød (oppskrift HER )med brunost! Det MÅ jeg ha hver dag!!! Nå er det ikke lett å finne brunost her på Kreta, det er faktistk helt umulig! Utenom i kjøleskapet mitt da! Der er nemlig en hel hylle (OK, halve da... viet brunosten). Det er kald og kynisk beregning og opptelling hver gang det kommer noen fra Norge som kan ta med eller når jeg skal hjem selv. Da må jeg finne ut av hvor mange jeg trenger inntil neste gang noen kommer. Det går med pluss-minus 1 kg. i måneden. Jeg har i årevis bakt grovbrød av forskjellige slag, sjelden jeg følger en oppskrift til punkt og prikke, har oppi likt og ulikt av frø og diverse. NAM!!!!! Så fant jeg denne oppskriften (greit, jeg har gjort denne til min egen også ved  bl.a. å legge til litt ekstra frø) men det som er spesielt med den er at den ikke inneholder gjær! Bare bakepulver og natron! Jeg må innrømme at jeg var MEGET skeptisk. Så for meg noe tørre greier som ikke kom til å ese i det hele tatt og som iallefall ikke var spisendes dagen etter. At det går an å ta så feil! Det ble helt nydelig så jeg er glad jeg likesågodt bakte 3 stykker siden jeg likevel var igang! Perfekt å dele i f.eks. 3, fryse ned og ta opp etter behov. Dette anbefaler jeg virkelig å prøve! Det er raskt å lage, helt nydelig og holder seg ferskt i flere dager også! Og selvsagt: Du kan spise det med hvilket pålegg du vil! Ikke bare brunost!
English:
As you can see from other posts and recipes on this blog it is absolutely no secret that my big weakness in life is cakes, chocolate, caramel etc. BUT!!!! There is a big BUT here! There is another thing that I cannot live without and that is wholegrain bread or cracker bread (recipe HERE) with brown cheese! (Brown cheese is a special Norwegian cheese). I HAVE to eat that every day! Thing is though, it is not easy to find brown cheese here in Crete, it is actually impossible! Except from in my fridge! I have one shelf (OK, half shelf....) just for the brown cheese. It is cold and cynical calculation every time someone is coming from Norway who can bring me some or when I'm going home myself. Then I have to find out how many I need until next time someone's coming. We eat plus-minus 1 kg. a month. For years I have been baking bread myself, I rarely follow a recipe completely, I add this and that of seeds and grains. YUM!!!!! And then I found this recipe (OK, I have done my own adjustments to this as well by adding some more seeds) but what is so special about it is that it doesn't contain yeast! Just baking powder and bicarb! I must admit I was VERY apprehensive. I imagined it would turn out dry and horrible and not edible at all. Well, talk about beging wrong! It turned out wonderful! I'm glad I made 3 while I was at it! Perfect to divide in f.ex. 3, freeze and take out when needed. I really recommend trying this one! It is quickly made, taste lovely and keeps fresh for days as well! And of course: You can eat it with anything you like. Not only Norwegian brown cheese!

INGREDIENSER (til 1 brød) /INGREDIENTS (for 1 bread)
5 dl gresk matyoghurt / 500 ml Greek yoghurt (2 cups)
1 dl flytende honning / 100 ml runny honey (1/3 cup + 2 tbsp)
220 g fullkornshvetemel* / 220 g wholemeal wheat** flour (7.7 oz)
150 g hvetemel / 150 g plain flour (5.3 oz)
2 dl havregryn / 200 ml porridge oats (3/4 cup + 2 tbsp)
0,5 dl sesamfrø / 50 ml sesame seeds (1/4 cup)
0,5 dl linfrø / 50 ml flaxseeds (1/4 cup)
1 dl solsikkekjerner / 100 ml sunflower seeds (1/3 cup + 2 tbsp)
1 dl gresskarkjerner / 100 ml pumpkin seeds (1/3 cup + 2 tbsp)
80 g revet gulrot / 80 g grated carrot (1/3 cup)
2,5 ts salt / 2,5 tsp salt
1,5 ts natron / 1,5 tsp bicarbonate of soda
2 ts bakepulver / 2 tsp baking powder
* eller annet fullkornsmel etter valg.
** or other wholemeal flour of choice


FREMGANGSMÅTE / METHOD
Norsk: (English below) Ta frem en stor bakebolle og rør sammen yoghurt, honning og revet gulrot. Tilsett alle de øvrige tørre ingrediensene og bland godt sammen. Deigen blir ganske klissete. Smør og kle en brødform (ca. 33x12x6 cm / 1,5 l) med bakepapir. Ha deigen i denne og stek på nest nederste rille ved 160 grader i ca. 1 time og 15 minutter. Sjekk at brødet er gjennomstekt med en bakepinne. Avskjøl på rist og KOS DEG!!!

English: Find a big baking bowl and stir together yoghurt, honey and grated carrot. Add all the dry ingredients and mix very well. The dough will be quite loose. Butter and line a loaf tin (approx. 33x12x6 cm / 13"x5" / 1,5 litre / 6 cups). Pour the dough into this and bake on the second to lowest rack at 160 degrees Celcius (320 degrees Fahrenheit) for approx. 1 hour and 15 minutes. Check with a baking pin that it is thoroughly baked. Transfer to a wire rack to cool and ENJOY!!! Er veldig glad for at noe så sunt kan være så godt!!
I'm so glad that something so healthy is so good!!


5 kommentarer:

 1. Takk for at du deler dine oppskrifter :)
  Et tips: det går fint an å fryse brunost... Det gjør nemlig eg, da det heller ikke finnes brunost på Kypros... :(
  Bruker å dele den store i 2, så fryse ned i poser, lettere å tine og da :)
  Karen.

  SvarSlett
 2. Hei! Ja, er det ikke grusomt at vi ikke faar kjoept brunost i butikken her i de sydlige stroek?? Helt forferdelig! Tusen takk for tips! Ja, jeg fryser gjerne ned skalkene som blir igjen av brunosten og bruker de i brun saus og saann. Ellers funker det fint i kjoeleskapet ogsaa, pleier bare aa pakke de godt inn i fryseposer saa holder de seg saa bra at. (Uansett har de jo lang holdbarhet). Men, maa nok innroemme at aa vie en hel hylle til herligheten slik jeg gjoer, ja det er kanskje litt i overkant;) men saa er det det med fryseplassen ogsaa da...Uansett, det gaar med her. Er nemlig helt avhengig. Hver dag maa jeg ha knekkebroed med brunost paa. Er det mulig sier jeg bare!!! :) :) :) Har du bodd lenge paa Kypros?
  Hilsen Camilla

  SvarSlett
 3. Hei igjen :)
  Eg har bodd på Kypros i 20 år no.... fysj som tiden flyr...
  Det går veldig fint det, selv om det er mye en savner av og til, både i matveien og i klimaet... altfor varmt her, men lærer å leve med det...
  Bruker å ha lang handleliste om eg er hjemme i Norge en tur, som desverre ikke blir så ofte... men mamma kommer heldigvis 1-2 ganger i året, og har kofferten full av alt mulig godt :)
  Lærte veldig fort at om en ville ha noe en ikke fikk tak i her, måtte en lage sjølv, om mulig... Spesielt i jula, måtte eg lære å lage alt fra bunnen av, er ikke bare å gå å kjøpe... f.eks medisterdeig, jule-sylte, div sauser, kransekake (namm ) etc...
  Eg har alltid brunost i hus, men blir ikke spist så mye som hos deg :)
  Har du bodd lenge på Kreata da?
  Karen.

  SvarSlett
 4. Hei igjen Karen! Ja, det begynner aa bli noen aar naa....Kom hit som guide i 1997 og flyttet ned for godt i 1998. Herlighet,,,,har bodd her nesten halve livet. Ja, i begynnelsen var det vanskelig aa finne ting her, men det har heldigvis blitt bedre etterhvert. Tilbudet paa supermarkedene har blitt bedre. Men for aa faa tradisjonelle norske ting, ja da maa man nok traa til selv....De ler av oss paa slakteren her til jul for eksempel naar vi spesialbestiller ribbe MED svoren og ekstra spekk til medisterkakene....He-He. Hadde vaert artig aa ta en tur til Kypros en gang! :)Hvis du har noen gode tips om kypriotiske oppskrifter hadde det vaert artig om du sendte et par til meg paa e-mail saa jeg kan teste de ut og evt. poste de her paa bloggen! Elsker aa proeve ut og smake nye ting! Ha en flott helg! Hilsen Camilla

  SvarSlett
 5. God morgen Camilla.
  Da gikk helgen uten at eg rakk å blunke... og vi er midt i neste uke... Dagane flyr, barn, skole, lekser, mat, vasking, jobb.... slik går dagane, ukene, mnd'ene..... uten de store overaskelsene på veien... :/
  Tilbudene har heldigvis blitt mye bedre her og etter hvert på supermarkedene, og så har vi da Lidl og Ikea som hjelper :)
  Har heldigvis lokal slakter eg har brukt i mange år som er bare kjempehjelpsom så eg får det eg trenger til jul...
  Har tenkt litt på det med forskjellen på gresk og kypriotisk mat, men tror at mye er "det samme", kansje med en liten vri... Om eg kommer på noe, skal du få beskjed... :) I en travel hverdag går det ofte i mat som er enkel å lage, eller lager seg selv i ovnen... så får en heller prøve å gjøre det litt mere spesielt til helga og i helligdager!!
  Kjekt å høre fra deg :)
  Hilsen Karen.

  SvarSlett

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...