onsdag 19. september 2012

"Stifado" - Gresk Kjøtt- og Løkgryte med Ovnsbakte Poteter / "Stifado" - Greek Beef & Onion Stew with Ovenbaked Potatoes

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE

English version along with Norwegian
Norsk: (English below)Stifado er vel en av de mest kjente og kjære rettene blant turister som kommer på besøk i løpet av sommeren. Jeg som bor her i Hellas hele året synes vel at dette er en rett som passer best en gråkald vinterdag - frister egentlig ikke meg når det er 30 +++++ grader ute og steikende sol, men derimot nå som det begynner å dra seg mot vinteren.... Mmmmm. Og med ovnsbakte poteter til har du en middag som sitter der den skal!
English: Stifado is as far as I know one of the best known dishes amongst tourists visiting during the summer. I, who live here in Greece all year around, honestly think that this dish is more suitable on a grey, cold winterday - it is not really tempting when it is 30 degrees +++++ outside and blazing sun, but now in the winter.... Mmmmmm. And with ovenbaked potatoes on the side you have a dinner alright!

INGREDIENSER (4 porsj.) / INGREDIENTS (4 portions)
STIFADO
800 g - 1 kg oksekjøtt / 800 - 1 kg beef
4 ss olivenolje / 4 tbs olive oil
3-4 store løk / 3-4 large onions
ca. 3 ts salt / ca. 3 teaspoons salt
ca. 1-2 ts pepper / ca. 1-2 teaspoon pepper
1 ts sukker / 1 ts sugar
3 fedd hvitløk / 3 cloves garlic
1 boks tomater / 1 tin of tomatoes
2 dl rødvin / 200 ml red wine
3 ss rødvinseddik / 3 tbs red wine vinegar
1-2 laurbærblad / 1-2 bay leaves
1 stor eller 2 stmå kanelstenger / 1 big or 2 small cinnamon sticks
0,5 ts allehånde (kan sløyfes) / 0,5 teaspoon allspice (optional)
1 liten boks tomatpure / 1 small box tomato puree
750 g småløk (sjalottløk) / 750 g shallots
ca. 1 liter kjøttkraft / 1 litre beef stock
1 kjøttbuljongterning / 1 beef stock cube

OVNSBAKTE POTETER / OVENBAKED POTATOES
8 - 10 poteter / 8 - 10 potatoes
3 dl god olivenolje / 300 ml good olive oil
2 dl hvitvin / 200 ml white wine
2 ts sennep / 2 teaspoons mustard
Salt og pepper / Salt & pepper
Oregano / Oregano
Ca. 2 dl wann / Ca. 200 ml water
FREMGANGSMÅTE / METHOD
STIFADO / FOR THE STIFADO
Norsk (English below):
Skjær kjøttet i serveringsstykker, ca. 4x4 cm store. Kok i ca. 30 minutter i ca. 1,5 l vann tilsatt kjøttbuljongterning. Skum av, sil kraften og sett til side. (Ca 1 liter).
Skjær løken i biter, du trenger ikke hakke den, det gjør ikke noe om det er litt store biter. Hakk hvitløken. Varm opp oljen i en stor kjele og fres løk og hvitløk noen minutter før du tilsetter det kokte kjøttet. Freses ytterligere noen minutter. Tilsett så alle de øvrige ingrediensene, altså salt, pepper, sukker, tomater, rødvin, rødvinseddik, kanelstang, laurbærblad og tomatpure. Bland godt. Tilsett så kjøttkraften. Nå skal det være nok væske til at det dekker kjøttet. Kok opp. Tilsett til slutt rensede hele småløk. Hvis det er litt størrelse på dem kan de deles i to. Kok under lokk på medium varme i ca. 1 time. Rør rundt innimellom og tilsett litt mer vann hvis nødvendig. Smak til med salt og pepper.
English:
Cut the meat into pieces, ca. 4x4 cm. Boil for approx. 30 minutes in ca. 1,5 litre water with the beef stock cube. Remove the foam, run the beef stock through a sieve and set aside. (Approx. 1 litre).
Chop the onions roughly and also the garlic. Heat the oil in a large saucepan and saute the onion and garlic for a few minutes before adding the boiled meat, then add the rest of the ingredients: salt, pepper, sugar, tomatoes red wine, red wine vinegar, cinnamon stick, bay leaf and tomato puree. Mix well. Tilsett kjøttkraften, it should be enough liquid to cover the meat. Bring to the boil and add the peeled shallots (if they are biggish you may cut them in halves but not smaller) and let the stew simmer on medium heat, covered by a lid for about 1 hour. Stir occasionally and add a little more water if necessary. Season to taste.

OVNSBAKTE POTETER / FOR THE POTATOES
Norsk: (English below)
Skrell poteter, del i 4 og legg i et ildfast fat. Rør ut sennep i hvitvin og hell over. Hell så over olivenolje og vann, krydre med salt, pepper og oregano og bland alt godt sammen med hendene. Stek ved 250 grader på midterste rille i 30 minutter. Vend litt på potetene, reduser varmen til 220 grader og stek videre i ca. 1 time. Vend litt på potetene innimellom så det blir jevnt stekt. Hvis du vil kan du sette på grillen de siste minuttene slik at de får en spø overflate.
English:
Peel the potatoes and cut into 4 pieces and put them in an ovenproof dish. Mix the mustard with white wine and pour over. Add the olive oil and water, season with salt, pepper and oregano and mix well using your hands. Bake at 250 degrees celcius on the middle rack for 30 minutes. Turn the potatoes, reduce the heat to 220 degrees celcius and bake for about 1 hour. Turn the potatoes occasionally so that they are evenly cooked. If you wish you may but on the grill element the last minutes so they become crispy.

BON APETIT!!!! / KALI OREXI!!!!


2 kommentarer:

  1. Jeg trodde det skulle være kanin i stifado. Er jeg helt på tur??

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei!
      Neida, du er slett ikke på tur.... Det går helt fint an å lage stifado med kaninkjøtt, det er faktisk ganske så vanlig og veldig godt. Dette her er den mer tradisjonelle stifadoen med storfekjøtt. Selv om de blir laget mer eller mindre på samme måte er smaken ganske forskjellig så det blir egentlig en smakssak hva du foretrekker. Hvis du bestiller stifado i Hellas er den med storfekjøtt den du vil få om det da ikke står spesifisert i menyen at det er kaninstifado.
      Hilsen Camilla

      Slett

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...