torsdag 5. april 2012

Lasagne al Forno

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE

English version along with Norwegian
Norsk: (English below) Ååååååhhhhh!!!!! Den aller, aller, aller beste lasagnen!! Uten å skryte forøvrig..... Dette er en velutprøvd oppskrift for å si det sånn! Har ikke tall på hvor mange ganger jeg har laget denne siden barndommen faktisk (begynte vel egentlig aldri å telle). Jeg har vel aldri takka Kjartan Skogly Kversøy for å ha gitt denne oppskriften til mamma for jeg vet ikke hvor mange år siden (egentlig vet jeg det, vil bare ikke innrømme det) He-He. Uansett: Tusen takk Kjartan! (Jeg har bare forandra den bittelitt altså, bare rødvinen, hvitløk og chilipulver jeg har lagt til). Serveres med salat. Oppskrift HER
TIPS: Siden dette er en rett som tar litt tid å lage anbefaler jeg å lage dobbel porsjon, altså to former, og fryse bort den ene til en annen gang. Jeg garanterer at denne gir mersmak og at du kommer til  å ville lage den igjen snart! :) :) :)
English: OOOOOOOhhhhhh!!!!! The very, very, very best lasagna!! Without further bragging.... This is a recipe which has been tried and tried again over the years, since I was a child. I've lost count on how many times I've made it, since childhood as a matter of fact (who started counting anyway?) I don't think I've every thanked Kjartan Skogly Kversøy for giving this recipe to my mum for I don't know how many years ago (actually I know, I just don't want to admit it) Hee-Hee. Anyway: Thank you so much Kjartan! (I have just made slight adjustments to it, only added red wine, garlic and chilipowder). Serve with a salad. Recipe HERE
TIPS: Since this is a dish which is a bit time-consuming to make, I recommend making double portion, two dishes, and deep freeze one of them for another time. I guarantee that you will want to make this again pretty soon! :) :) :)

INGREDIENSER (Form ca. 37x24 cm) / INGREDIENTS (Dish ca. 37x24 cm 15"x10")
KJØTTSAUS / MEAT SAUCE
500 g kjøttdeig av storfe / 500 g minced beef (17.5 oz)
2 løk / 2 onions
2 ss olivenolje / 2 tbs olive oil
3 kløfter hvitløk, finhakket / 3 cloves garlic, finely chopped
1 stilk selleri, revet, eller bladselleri / 1 stick celery, grated, or celery leaves
2 små gulrøtter, revet / 2 small carrots, grated
1 boks hermetiske tomater / 1 can tinned tomatoes
4 ss tomatpure / 4 tbsp tomato puree
3 dl vann / 300 ml water (1 1/4 cup)
*2 dl rødvin / *200 ml red wine (1 cup)
1 terning kjøttbuljong / 1 meat stock cube
**Oregano, salt & pepper / **Oregano, salt & pepper
**ca. 1,5 ts paprikapulver / **approx. 1,5 tsp paprika powder
**ca. 1 ts chilipulver / **approx. 1 tsp chilipowder
1 klype sukker / Pinch of sugar
*Hvis du ikke har rødvin kan du bruke vann og heller tilsette en halv buljongterning til / If you don't have red wine you can use water instead and add another half stock cube)
**Krydre etter smak, ta gjerne i mer hvis du vil ha den litt sterkere / **Season to taste, add more spices if you want it a bit spicier
OSTESAUS / CHEESE SAUCE
3 ss smør / 3 tbsp butter
4,5 ss mel / 4,5 tbsp flour
4,5 dl buljong (vann+kube) / 450 ml meat stock (water+stock cube) (1 7/8 cup)
3 dl melk / 300 ml milk ( 1 1/4 cup)
*Salt, pepper og muskat / *Salt, pepper & ground cloves
*Smak til, husk at osten er ganske salt / *Season to taste, remember that the cheese is quite salty
450 g ost / 450 g cheese (15.8 oz)
(Gouda, edam, cheddar, mozzarella e.l., gjerne blanding / E.g. gouda, edam, cheddar or mozzarella, mix different cheeses if you want).
EKSTRA / EXTRA
Ca.400g. revet ost til gratinering/app.400 g.(14oz)grated cheese for gratinating
Lasagneplater / Lasagna sheets



FREMGANGSMÅTE / METHOD (SCROLL DOWN FOR ENGLISH)
Norsk: (Se steg-for-steg bilder under)
Kjøttsausen: Hakk løk og fres i noen sekunder i olje før du tilsetter kjøttdeig og bruner dette. Krydre med litt salt og pepper.  Ha kjøttdeigen over i en stor kjele og tilsett revne gulrøtter, hakket/revet selleri, finhakket hvitløk, tomater, tomatpure, vann, buljongterning, rødvin, salt, pepper, krydder og sukker. Kok opp og la småkoke  under lokk i ca. 45 minutter til det tykner. Rør om av og til under kokingen. Smak til. Sett til side mens du lager ostesausen.
Ostesausen: Før du begynner å lage sausen er det lurt å ha alle ingredienser klare: Kok opp vann, rør ut buljongterningen i dette og tilsett melk. Riv osten i en skål. Sett frem krydderet.  Smelt smøret i en kjele på medium varme, tilsett melet og rør godt rundt, pass på at det ikke svir seg. Spe med buljongmelken, litt og litt, og rør godt rundt. Dette tykner veldig fort så du må røre hele tiden så det ikke svir seg samt at du får vekk alle melklumper. Når all væsken er tilsatt, la sausen småkoke et par minutter før du har i osten og krydderet. Fortsett å røre til osten er smeltet.
I formen og steking: Smør en ildfast form, (ca. 37X24 cm) og dekk bunnen først med et lag ostesaus. Fortsett med et lag kjøttsaus og dekk deretter med lasagnaplater. (Pass på at lasagnaplatene ikke dekker hverandre men også at de dekker hele formen). Fortsett med et lag ostesaus, så kjøttsaus, så lasagnaplater igjen. Igjen, ostesaus, kjøttsaus og lasagnaplater. Avslutt med kjøttsaus og ostesaus på toppen. (Du skal altså ha tre lag lasagnaplater og begynne og avslutte med ostesaus!).  Dekk formen med aluminiumsfolie og stek på midterste rille ved 200 grader i 20 minutter. Ta så vekk folien, strø over revet ost og stek videre i 20 minutter. La hvile 10-15 minutter og server med en nydelig salat til, f.eks. DENNE

English: (See step-by-step pictures below)
For the Meat Sauce: Chop onions and saute a few seconds in oil before adding minced meat. Season with a little salt and pepper and let simmer until brown.
Transfer the cooked minced meat to a large casserole and add grated carrots, grated/chopped celery, finely chopped garlic, tomatoes, tomato puree, water, stock cube, red wine, salt, pepper, spices and sugar. Bring to a boil and let simmer covered by a lid approx. 45 minutes until it thickens, stirring occasionally. Season to taste. Set aside while you make the cheese sauce.
For the Cheese Sauce: Before you start making the sauce, make sure you have all ingredients ready at hand: Boil water and stir the stock cube into this and add the milk. Grate the cheese and have the spices ready. Then melt the butter in a casserole over medium heat, add the flour and stir well, then add the liquid little by little under continous stirring. This thickens quickly so make sure you continue stirring to avoid burning and lumps of flour in the sauce.
When all the liquid has been added, leave the sauce to simmer a couple of minutes before adding the cheese and spices. Continue stirring until the cheese is melted.
Assembly and baking: Grease an ovenproof dish (approx. 37x24 cm / 15"x10") and cover the bottom with a layer of cheese sauce. Continue with a layer of meat sauce and cover with lasagna sheets. (Make sure that the lasagna sheets don't cover each other, but also that they cover the entire dish). Continue with cheese sauce, then meat sauce, then lasagna sheets. Again, cheese sauce, meat sauce and lasagna sheets. Lastly, one layer of meat sauce and then cheese sauce. (So: Three layers of lasagna sheets, starting and ending with cheese sauce).
Cover the dish with tin foil and bake on the middle rack at 200 degrees Celcius (390 degrees Fahrenheit) for 20 minutes. Remove the tin foil, add grated cheese and bake for another 20 minutes. Let rest 10-15 minutes and serve with a lovely salad, f.ex. THIS

KJØTTSAUS STEG FOR STEG / MEAT SAUCE STEP BY STEP

OSTESAUS STEG FOR STEG / CHEESE SAUCE STEP BY STEP




I  FORMEN OG STEKING STEG FOR STEG /ASSEMBLY & BAKING STEP BY STEP

NAM!! / YUM!!

Fargerik Salat med Hvitløks- og Balsamicovinaigrette HER
Colourful Salad with Garlic- and Balsamico Vinaigrette HERE

2 kommentarer:

  1. Mmmmm saa deilig:-)

    SvarSlett
  2. Åssen melk bruker du i ostesausen? Har alltid brukt fløte i den jeg lager men ellers er oppskriften lik:)

    SvarSlett

Veldig hyggelige med tilbakemeldinger, evt. spørsmål vedrørende oppskriftene eller hvis du har noen råd og tips til meg! / I would appreciate feedback, questions about the recipes or if you have any advise for me!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...