torsdag 19. april 2012

12-åringens Ferrero Rocher Bursdagskake / Ferrero Rocher Birthday Cake for the 12-year-old

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE

English version along with Norwegian
Norsk: (English below) Marius fylte 12 år for en måneds tid siden, lurer på hvor de årene har blitt av....synes det var i går at han ble født jeg...Han har blitt en stor og herlig gutt! Verdens beste:) Hadde selskap her med ca. 20 unger og heldigvis var været bra så vi fikk vært ute. Mange kaker ble bakt og her er selve bursdagskaken. Han lurte på om jeg kunne lage et 12-tall, men siden jeg ikke riktig visste hvordan jeg skulle få det pent fant jeg ut at jeg kunne jo lage romertall.... Som sagt så gjort og jeg synes igrunnen den ble ganske artig. Siden Marius' favorittsjokolade er Ferrero Rocher, knuste jeg en haug med slike sjokolader og blandet med pisket krem. Kjempegodt! Lagde sjokoladekrem og pyntet til slutt med hakkede hasselnøtter. Dette er en KJEMPESTOR kake som rekker til MANGE!!! 
NB! Jeg bakte 2 kakebunner av gangen, derfor angir jeg målene til 2 former. Du må altså doble porsjonen siden du trenger 4 bunner til denne kaken.
P.S. Se oppskrift HER og bilde nederst i innlegget til oppskrift på en mindre, rund versjon av kaken hvis du ikke har en 12-åring å feire.

English: Marius turned 12 years old about a month ago, I wonder where those years went....feels like yesterday that he was born...He's a big boy now, The Best:) We had a party here with about 20 kids and luckily the weather was nice so we had the party in the garden. Marius asked if I could make a cake with the shape of 12 but since I didn't really know how to get about that I decided to make it with Roman numbers and quite frankly I think it turned out pretty cool. Since Marius' favourite chocolate is Ferrero Rocher I smashed a bunch  of those, mixed them with whipped cream and filled the cake. The topping is chocolate cream decorated with chopped hazelnuts. This is a HUGE cake enough for LOADS of people!!!
NB! I made 2 cake-bases at the time, therefore the below ingredients are for 2 cake-tins. Ergo you need to double the recipe since you need 4 cake-bases to make this cake.
P.S. See recipe HERE and picture below for recipe for a smaller, round versjon of this cake if you don't have a 12-year-old to celebrate.

INGREDIENSER / INGREDIENTS
(Til 2 brødformer ca. 1,5 liter / For 2 loaf tins approx. 1,5 litres or 6 cups)
120 g smør, mykt / 120 g butter, softened (4.2 oz)
450 g sukker / 450 g sugar (15.8 oz)
440 g hvetemel / 440 g plain flour (15.5 oz)
1 ts salt / 1 tsp salt
3 ts bakepulver / 3 tsp bakingpowder
3,5 dl iskaldt vann / 350 ml ice-cold water (1 1/2 cups)
2 ts vaniljeekstrakt / 2 tsp vanilla essence
1/4 ts mandelekstrakt / 1/4 tsp almond essence
4 eggehviter / 4 eggwhites
Ferrero Rocher Kremfyll / Ferrero Rocher Cream Filling
Til hele kaken / For the whole the cake
7 dl kremfløte / 700 ml cream (3 cups)
24 - 30 stk Ferrero Rocher / 24 - 30 Ferrero Rocher
SJOKOLADEKREM / CHOCOLATE CREAM
Til hele kaken / For the whole cake
12 dl melis / 1200 ml icing sugar (5 cups)
700 g smør, mykt / 670 g butter, softened (1.5 pounds)
600 g sjokolade, smeltet / 600 g chocolate, melted (1.3 pounds)
6 ss vaniljeekstrakt  el. vaniljesukker / 6 tbsp vanillaessence or vanilla sugar

tirsdag 17. april 2012

Tsoureki Gresk Påskebrød / Tsoureki Greek Easter Bread

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE

English version along with Norwegian
Norsk: (English below)
Da var den greske påskefeiringen over (eget innlegg om feiringen HER) og hverdagen er over oss igjen. Tsoureki er en slags søt hvetekake med en karakteristisk kvaeliknende smak som kommer fra "Mastik"** som er en harpiks hentet fra mastiktreet som vokser på den greske øya Chios. Jeg vet ikke hvor lett dette er å få tak i i Norge men jeg ville forsøkt på apotek eller i naturbutikk. Muligens under navnet "Arabisk Gum". Jeg tror ikke du får det i malt form men de små bitene må mortes til støv, enklest hvis du tilsetter litt sukker. Et annet krydder som gjerne blir brukt er Mahlep (men dette vet jeg ikke hvor lett er å få tak i heller og kan enten utelates helt, eller du kan bruke allehånde som erstatning). Tsoureki fåes kjøpt hele året men det er altså i påsken det er det store. En annen tradisjon her er å rødmale egg og mange liker å dekorere Tsourekien med et av disse. (Du kan godt fylle med sjokolade hvis du vil. Jeg lagde to vanlige, en med mørk sjokolade og en med hvit sjokolade)
P.S. Se også oppskrift på tradisjonelle Tsourekakia (Koulourakia) 
HER som er småkaker også mest brukt i påsken.


English:
The Greek Easter Celebration is now over (see separate post about this HERE) and everyday life has started again. Tsoureki is a kind of sweet wheat bread but with a charachteristic piney or cedar flavour coming from "Mastic"** which is a resin obtained from the mastic tree growing on the Greek Island of Chios. I don't know how easy it is to get outside of Greece but I would try in a pharmacy or nature shop, possibly under the name of "Arabic Gum". I don't think you'll be able to find ground mastic but you have to use a mortar grinding the little pieces, easiest if you add a little sugar. Antother spice which sometimes is added is Mahlep (but if you can't find it you can just omit it or alternatively use allspice). We can get Tsoureki all the year around but it is really big at Easter. Another Easter tradition here is to colour eggs red. Many like to decorate the Tsoureki with one of these red eggs. (Done before baking). (If you want you can add some chocolate. I made two plain ones, one with white chocolate and one with dark chocolate)P.S. You will find recipe for Tsourekakia HERE which are traditional cookies also made for Easter.

INGREDIENSER (til 4 stk) / INGREDIENTS ( makes 4)
160 g smør / 160 g butter (5.6 oz)
3 dl melk / 300 ml milk (10 fl.oz)
2 dl fløte / 200 ml cream (6.7 fl.oz)
250 g sukker / 250 g sugar (8.8 oz)
4 egg, romtempererte / 4 eggs at room temperature
1,2 kg hvetemel / 1200 g plain flour (2.6 pounds) 
2,5 pk tørrgjær / 2,5 packets dry yeast
**1,5 ts malt mastik / **1,5 tsp ground mastic
1 ts malt mahlep (eller allehånde) / 1 tsp ground mahlep (or allspice)
Egg + vann til pensling og mandelflak til dekorasjon / Egg + water for brushing and almond flakes for decoration

mandag 16. april 2012

Gresk Påskefeiring / Greek Easter Celebration

LIKE-KAKEMILLA-ON-FACEBOOK

GRESK PÅSKE / GREEK EASTER
Scroll for English version and Pictures
Scroll ned for engelsk versjon og bilder
Vi begynner egentlig forberedelsen til påskefeiringen 40 dager før med "Kathara Deftera" (Ren Mandag) som er avslutning på karnevalet og begynnelsen på fasten. Denne dagen spiser man bare sjømat og et spesielt brød kalt "Lagana". Mandag etter Palmesøndag begynner "Megali Evdomada" (Den Store Uken) og Skjærtorsdag pynter man en såkalt "Epitafio" i kirken som skal symbolisere Jesu grav. Speiderne står vakt og folk kommer og går i kirken hele natt til Langfredag og hjelper til å pynte med blomster eller bare for å se eller be. Langfredag kveld går man sørgemarsj i gatene mens man bærer "Epitafioen". Påskeaften er det midnattsgudstjeneste som avsluttes med at presten og menigheten kommer ut av kirken bærende på tente lys der flammen blir sendt rundt. Her i Aghios Nikolaos har vi en liten innsjø i byen der en dukke som skal symbolisere Judas er hengt opp i en galge over et stort bål og dette blir tent ved midnatt samtidig som det blir skutt opp fyrverkeri. Folk hilser hverandre med å si "Xristos Anesti", "Herren er oppstanden". 1. Påskedag får barna påskeegg og familie og venner samles til å feire. Da er det helgrillet lam som er tingen samt massevis av tilbehør og tradisjonelle kaker, som bl.a.  Tsourekakia (oppskrift HER) og Tsoureki (oppskrift HER). Jeg har også laget det til min egen tradisjon å lage Baklava til påske (oppskrift HER ) og de vi var bedt til i år ville gjerne ha en frisk og saftig dessert så da valgte jeg å lage Fruktterte (oppskrift HER ).

First a little about the Greek Easter Celebration (photos below):
We actually start preparing the Easter Celebration 40 days before with "Kathara Deftera" (Clean Monday) which is the ending of the carneval and start of lent. This day tradition is to eat seafood only as well as a special bread called "Lagana". The week leading up to Easter is called "Megali Evdomada" (The Big Week) and Thursday a so-called "Epitafio" is being made in church which is symbolising Jesus' grave. The Scouts are standing guard and people come and go to church all through the night leading up to Good Friday, helping to decorate the Epitafio with flowers, or just to look or pray. Good Friday in the evening there is a service in church followed by the congregation taking the "Epitafio" out of church, carrying it around town. Easter Saturday there is a midnight service being held in church followed by the Priest ad congregation coming out carrying lit candles where the flame is being sent around to everyone. Here in Aghios Nikolaos we have a little lake in the centre of town where a doll symbolising Judas has been hanged in a gallow over a pyre and this is lit at midnight along with a huge firework display. People greet each other saying "Xristos Anesti", "Christ is Risen". Easter Sunday in the morning children get Easter eggs and family and friends gather to celebrate. Then we eat lamb on the spit together with loads of other food and traditional cakes, like Tsourekakia (recipe  HERE) and Tsoureki (recipe HERE). I have also made it my own tradition to make Baklava for Easter (recipe HERE ) and the family we were invited to this year asked me to bring a fresh and juicy dessert, so I chose to make Fruit Tart (recipe HERE ).

fredag 13. april 2012

Tsourekakia (Koulourakia) - Greske Påskekaker / Tsourekakia (Koulourakia) Greek Easter Cookies

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE

English version along with Norwegian
Norsk: (English below) Denne helgen skal den greske påsken feires og da er disse kakene selvskrevne innslag på bordet! De er så utrolig gode! Disse er ikke harde kaker men derimot luftige og porøse cookies som smelter i munnen! Tro for all del ikke at disse bare kan spises ved påsketider, nei, disse kan du bake hele året og ha på lur i kakeboksen! Kjempegode til en kopp kaffe, te eller kakao, eller som mannen min gjør: Dypp de i en kopp varm melk!! P.S. Eget innlegg om den greske påskefeiringen finner du HER og oppskrift på Tsoureki Påskebrød finner du HER 
English: This weekend we are celebrating the Greek Easter and these cookies are a must on the table! They are so incredibly yummy! These are not hard cookies but light and frothy and melts in your mouth! Do not think that these can be enjoyed only at Eastertime, no, make them all year around and have them handy in your cookie jar! Really nice with a cup of coffee, tea or hot chocolate, or, as my husband does: Dunk them in a cup of hot milk!! P.S. You can read separate post about the Greek Easter Celebration HERE and you will find recipe for Tsoureki Greek Easter Bread HERE

INGREDIENSER (ca. 30 stk.) / INGREDIENTS (makes approx. 30)
500 g mel / 500 g plain flour (17.6 oz)
2 egg / 2 eggs
180 g sukker / 180 g sugar (6.3 oz)
180 g meierismør, mykt / 180 g butter, softened (6.3 oz)
2 ss appelsinsaft / 2 tbsp orange juice
2 ts konjakk / 2 tsp cognac
2 ts bakepulver / 2 tsp bakingpowder
1 egg + 1 ss vann til pensling / 1 egg + 1 tbsp water for brushing

tirsdag 10. april 2012

Chocolate Peanut Butter Cheesecake

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE

English version along with Norwegian
Norsk: (English below) Nok en oppskrift fra den fantastiske Nigella Lawson. Jeg siterer henne: "This cake is not for the faint-hearted. Unashamed indulgence, wallowingly so, is what this recipe is all about". Ja, hun kan få sagt det. Her er det ikke spart på godsakene for å si det sånn....En uvanlig kake med helt unik smak..... Tror jeg har sagt nok....

English: Another recipe from the fantastic Nigella Lawson. She says: "This cake is not for the faint-hearted. Unashamed indulgence, wallowingly so, is what this recipe is all about". Yes, you can say that again. This cake is so full of goodies!...An unusual cake with unique taste....Enough said.....


INGREDIENSER / INGREDIENTS
Bunn / For the base
200 g Digestivekjeks / 200 g Digestive biscuits (7 oz)
50 g salte peanøtter / 50 g salted peanuts (1.7 oz)
100 g mørke sjokoladeknapper / 100 g dark chocolate chips (3.5 oz)
50 g mykt smør / 50 g soft butter (1.7 oz)
Fyll / For the filling
500 g Philadelphia ost / 500 g Philadelphia cheese (17.6 oz) 
3 egg / 3 eggs
3 eggeplommer / 3 egg yolks
200 g finmalt sukker / 200 g caster sugar (7 oz)
125 ml rømme el. matyoghurt / 125 ml sour cream or Greek yoghurt (1/2 cup)
250 g fint peanøttsmør / 250 g smooth peanut butter (8.8 oz)
Topping / For the topping
250 ml rømme el. matyoghurt / 250 ml sour cream or Greek yoghurt (1 cup)
100 g melkesjokolade / 100 g milk chocolate chips (3.5 oz)
30 g mykt brunt sukker / 30 g soft brown sugar (1 oz)

torsdag 5. april 2012

Lasagne al Forno

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE

English version along with Norwegian
Norsk: (English below) Ååååååhhhhh!!!!! Den aller, aller, aller beste lasagnen!! Uten å skryte forøvrig..... Dette er en velutprøvd oppskrift for å si det sånn! Har ikke tall på hvor mange ganger jeg har laget denne siden barndommen faktisk (begynte vel egentlig aldri å telle). Jeg har vel aldri takka Kjartan Skogly Kversøy for å ha gitt denne oppskriften til mamma for jeg vet ikke hvor mange år siden (egentlig vet jeg det, vil bare ikke innrømme det) He-He. Uansett: Tusen takk Kjartan! (Jeg har bare forandra den bittelitt altså, bare rødvinen, hvitløk og chilipulver jeg har lagt til). Serveres med salat. Oppskrift HER
TIPS: Siden dette er en rett som tar litt tid å lage anbefaler jeg å lage dobbel porsjon, altså to former, og fryse bort den ene til en annen gang. Jeg garanterer at denne gir mersmak og at du kommer til  å ville lage den igjen snart! :) :) :)
English: OOOOOOOhhhhhh!!!!! The very, very, very best lasagna!! Without further bragging.... This is a recipe which has been tried and tried again over the years, since I was a child. I've lost count on how many times I've made it, since childhood as a matter of fact (who started counting anyway?) I don't think I've every thanked Kjartan Skogly Kversøy for giving this recipe to my mum for I don't know how many years ago (actually I know, I just don't want to admit it) Hee-Hee. Anyway: Thank you so much Kjartan! (I have just made slight adjustments to it, only added red wine, garlic and chilipowder). Serve with a salad. Recipe HERE
TIPS: Since this is a dish which is a bit time-consuming to make, I recommend making double portion, two dishes, and deep freeze one of them for another time. I guarantee that you will want to make this again pretty soon! :) :) :)

INGREDIENSER (Form ca. 37x24 cm) / INGREDIENTS (Dish ca. 37x24 cm 15"x10")
KJØTTSAUS / MEAT SAUCE
500 g kjøttdeig av storfe / 500 g minced beef (17.5 oz)
2 løk / 2 onions
2 ss olivenolje / 2 tbs olive oil
3 kløfter hvitløk, finhakket / 3 cloves garlic, finely chopped
1 stilk selleri, revet, eller bladselleri / 1 stick celery, grated, or celery leaves
2 små gulrøtter, revet / 2 small carrots, grated
1 boks hermetiske tomater / 1 can tinned tomatoes
4 ss tomatpure / 4 tbsp tomato puree
3 dl vann / 300 ml water (1 1/4 cup)
*2 dl rødvin / *200 ml red wine (1 cup)
1 terning kjøttbuljong / 1 meat stock cube
**Oregano, salt & pepper / **Oregano, salt & pepper
**ca. 1,5 ts paprikapulver / **approx. 1,5 tsp paprika powder
**ca. 1 ts chilipulver / **approx. 1 tsp chilipowder
1 klype sukker / Pinch of sugar
*Hvis du ikke har rødvin kan du bruke vann og heller tilsette en halv buljongterning til / If you don't have red wine you can use water instead and add another half stock cube)
**Krydre etter smak, ta gjerne i mer hvis du vil ha den litt sterkere / **Season to taste, add more spices if you want it a bit spicier
OSTESAUS / CHEESE SAUCE
3 ss smør / 3 tbsp butter
4,5 ss mel / 4,5 tbsp flour
4,5 dl buljong (vann+kube) / 450 ml meat stock (water+stock cube) (1 7/8 cup)
3 dl melk / 300 ml milk ( 1 1/4 cup)
*Salt, pepper og muskat / *Salt, pepper & ground cloves
*Smak til, husk at osten er ganske salt / *Season to taste, remember that the cheese is quite salty
450 g ost / 450 g cheese (15.8 oz)
(Gouda, edam, cheddar, mozzarella e.l., gjerne blanding / E.g. gouda, edam, cheddar or mozzarella, mix different cheeses if you want).
EKSTRA / EXTRA
Ca.400g. revet ost til gratinering/app.400 g.(14oz)grated cheese for gratinating
Lasagneplater / Lasagna sheets

onsdag 4. april 2012

Valnøttmarmelade til ost / Walnut Marmalade for cheese

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE


English version below
Norsk: (English below) Som sagt før er noe av det beste jeg vet er ost og kjeks! Til daglig går det gjerne i knekkebrød med gul- eller brunost men innimellom møtes vi skandinavere som bor her i Aghios Nikolaos hjemme hos hverandre på ost, kjeks og vinkveld og da er det litt andre ost- og kjekstyper det går i selvfølgelig. Etter å ha laget Fikenmarmelade (link til oppskrift under) fikk jeg lyst til å utvide reportoaret for tilbehør og da prøvde jeg denne! Helt nydelig!!!
TIPS 
Klikk HER for oppskrift på herlig Fikenmarmelade og HER for oppskrift på nydelig Plommechutney også til ost, klikk HER for oppskrift  på Gorgonzola, Philadelphia og Pistasj Overraskelse, et must på ostebordet og klikk HER for oppskrift på nydelige hjemmebakte knekkebrød.

English: As previously mentioned, one of my favourite foods is cheese & crackers! On a daily basis it is usually wholegrain crisp bread with gouda- or Norwegian brown cheese, but occasionally the Scandinavians living here in Aghios Nikolaos meet up in ones house for cheese, crackers and wine and then we have other types of cheese and crackers of course. After having made Figs Marmalade (see link to recipe underneath) I wanted to extend the reportoire a little and tried this one as well! Delicious!!!
TIPS
Click HERE for recipe for lovely Figs Marmalade, click HERE for delicious Plum Chutney,  click HERE for recipe for Gorgonzola, Philadelphia & Pistachio Surprise, a must on the cheese table, and click HERE for recipe for delicious home-baked crackerbread

INGREDIENSER / INGREDIENTS
(Til 4 glass a ca. 280 ml / For 4 jars of appox. 280 ml / 9.5 fl.oz)
400 g valnøtter / 400 g walnuts (14 oz)
500 g sukker / 500 g sugar (17.5 oz)
2 dl vann / 200 ml water (6.7 fl.oz)
6 dl flytende honning / 600 ml runny honey (2 1/2 cups)
6 ts revet appelsinskall / 6 teaspoons orange zest

tirsdag 3. april 2012

Fikenmarmelade til ost / Figs Marmalade for cheese

LIKE KAKEMILLA ON FACEBOOK HERE

 English version below
Norsk: (English below) Noe av det beste jeg vet er ost og kjeks! Til daglig går det gjerne i knekkebrød med gul- eller brunost men innimellom møtes vi skandinavere som bor her i Aghios Nikolaos hjemme hos hverandre på ost, kjeks og vinkveld og da er det litt andre ost- og kjekstyper det går i selvfølgelig. Etter at jeg fikk denne oppskriften og prøvde den for første gang har den blitt en uunnværlig ingrediens på bordet! Min favoritt er denne marmeladen på blåmuggost som f.eks. Roquefort eller Stilton! Det er så godt! Men den er god på alle andre slags oster også!!! Ikke en ost og vinkveld uten!!! 
English: One of my favourite foods is cheese & crackers! On a daily basis it is usually wholegrain crisp bread with gouda- or Norwegian brown cheese, but occasionally the Scandinavians living here in Aghios Nikolaos meet up in ones house for cheese, crackers and wine and then we have other types of cheese and crackers of course. After getting this recipe and trying it out for the first time it has become an indispensible ingredient on the table! My favourite is this marmalade with blue cheese! Like Roquefort or Stilton! So yummy! But it is delicious with any other kind of cheese too!!! 
TIPS (N)
Klikk HER for oppskrift på herlig Valnøttmarmelade, og HER for oppskrift på Plommechutney, også til ost , klikk  HER for oppskrift på Gorgonzola, Philadelphia & Pistasj Overraskelse, uunnværlig til ostebordet og klikk HER for oppskrift på nydelige hjemmelagde knekkebrød!
TIPS (E)
Click  HERE for recipe for delicious Walnut Marmalade and HERE for recipe for Plum Chutney, also for cheese, click HERE for recipe for Gorgonzola, Philadelphia & Pistachio Surprise, a must on the cheese-table and click HERE for recipe for scrummy homemade crackers!

INGREDIENSER / INGREDIENTS
(Nok til 4 glass a 280 ml / For 4 jars of 280 ml / 9.5 fl.oz)
500 g tørkede fiken / 500 g dried figs  (17.6 oz)
1 lite eple / 1 small apple
4 dl vann + litt ekstra / 400 ml (13.5 fl.oz) water + a little extra
Saft fra 1-2 sitroner / Juice from 1-2 lemons
2 stjerneanis (el. ca. 1 ts malt anis) / 2 star anise (or app. 1 tsp ground anise)
1 ts ingefær / 1 tsp ground ginger
1 ts kanel / 1 tsp cinnamon
400 g sukker / 400 g sugar (14 oz)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...